Jag har någonstans mellan 10-14 procent fett i kroppen. Fast det är inte särskilt jämnt utsmetat. Den högsta fettprocenten har hjärnan. Hjärnan består till minst 60 % av fett och den fetthalten går inte att påverka. Det är rätt märkligt, när man tänker efter. Tankar borde emanera ur något mer sofistikerat än fett kan man tycka, som kisel eller någon annan gnistrande mineral. Om en kiselbaserad livsform från en annan galax någon gång landar här, kommer de förmodligen att häpna över att ha funnit en planet med tänkade fett.
Hjärnorna måste ha fett
Våra hjärnor måste ha fett för att utvecklas. I det område i Afrika där människan utvecklades fanns det gott om fisk och skaldjur. Det var viktigt, eftersom människan behöver stora mängder omega-3 DHA, en fettsyra som finns i skaldjur och fisk, för att utveckla sin komplexa hjärna.
Människan är allätare, inte enbart fisk- eller köttätare. Vi äter allt möjligt. Kött har varit en viktig del av kosten i minst 1,5 miljoner år, men det är inte alltid det finns tillgång till kött eller fisk. Nu har forskare kanske hittat ett svar på varför vi kunde lämna Afrika och sprida oss. Vi blev lite bredare i våra matvanor, helt enkelt. Vi kunde utvinna hjärnfett ur växter på ett sätt som vi inte kunde tidigare.
En del av mänskligheten lämnade Afrika någon gång för ca 60-90 000 år sedan. Expansionen var oerhört snabb, knappast någon annan art har spridit sig så snabbt över jordklotet. När indianerna nådde ner till Eldslandet var hela jordklotet fullt av människor och alla måste överleva i alla möjliga sorters miljöer som inte alltid var lika generösa som den ursprungliga miljön i södra Afrika.
En lyckosam mutation
Genom att analysera genetiska mönster i olika populationer runt om i världen, kunde tre forskargrupper från USA visa att en genetisk variant uppstod i ett genkluster på kromosom 11, känd som FADS, för mer än 85.000 år sedan. Denna mutation gjorde det möjligt för människan att konvertera växtbaserade fettsyror (ALA) till hjärnans fettsyror (EPA och DHA), vilket var nödvändigt för ökad hjärnstorlek, komplexitet och funktion.
Till skillnad från jakt och fiske kunde växter ge människorna en säker tillgång på fettsyror. Denna förändring innebär att människan inte behövde förlita sig på bara en näringskälla för hjärnans tillväxt och utveckling.
Människans olikheter
När människan spred sig över jordklotet anpassade hon sig till de olika livsbetingelserna. Folket runt Medelhavet som skapat vår civilisation äter både fisk och grönsaker och har tillgång till färska råvaror. Eskimåerna äter i stort sett bara fisk och säl. De har inget val. Det finns lika många dieter - livsstilar - som det finns olika kulturer. Alla är i stort sett lika bra. Det viktiga är kanske inte vad man äter, utan att man inte äter skräpmat och att man inte sitter still.
Chiafrön |
Erik Haag och Lotta Lundgren som 1600-tals adel. |
Chiafrön finns i hälsokostbutiker. Har även hittat små kartonger på 170 g från Risenta i vissa ICA-butiker. Heter "Chiafrön - bakning" eller något liknande. De smakar ingenting. Brukar blanda en sked i gröten på morgonen. Springer som en Tarahumaraindian efter det (kan ju vara placebo också). Tack för en hyperintressant blogg!
SvaraRaderaTack :) Det går fortare att fråga än att söka. Mm, borde ju gå att byta ut linfrön mot chiafrön.
RaderaJag måste också berömma din blogg. Du skriver intressant och lättfattligt. Till och med jag fattar. Tror jag.
SvaraRaderaNär det gäller kost så är det absolut viktigaste är att undvika socker (även det socker som finns i söta drycker även om det är socker från frukt) och mjöl. Sen är det såklart så att, som du är inne på, olika människor är olika mycket anpassade för att äta olika saker. Men man kan ju känna efter efter att man ätit saker hur man mår av dem. Det är ett tips.
Tack Henrik:) Roligt att höra att jag skriver lättfattligt, för jag lägger ner mest tid på att försöka skriva tydligt och enkelt och inte krångla till det.
Raderaintressant! kolla gärna in min blogg!
SvaraRaderaTack :) Vilken bra blogg du har förresten, många läsvärda artiklar:)
Radera