tisdag 21 juni 2011

Hjärnfysik fyller ett år

Nu är bloggen ganska precis ett år gammal. Egentligen fyllde den år igår, men jag har ju varit lite disträ på sistone. Lidingöloppet har gett mig ett mål och en rolig älg fick mig att skratta, så nu har några kurvor vänt upp igen och då passar det bra att fira. Jag tänder ett ljus!Vid ett års ålder börjar man kunna gå. Bloggen har lämnat det krypande ödlestadiet och börjat stappla runt som en primat. Men att springa går inte så bra. Det är en komplicerad rörelse som kom ganska sent i evolutionen och det tar tid innan bloggen behärskar det. Jag hoppas också att jag lär mig springa på riktigt detta år, alltså komma under 3.30 på maraton och 1,35 på halvmaraton.

Tänderna brukar också växa fram vid ett års ålder. Kanske man kan sätta tänderna i lite mer svårtuggade saker nu då? Eller så blir man gnällig och börjar bitas.

Hjärnan utvecklas raskt från ett års ålder. Synapser försvinner i ett rasande tempo och kvar blir de synapser som används. Det kanske betyder att jag börjar upprepa mig och tjata om samma saker om och om igen. I så fall hoppas jag att någon klagar :).

Framtiden då?
Om några år vänder kilometertiderna ner. Först planar resultaten ut, sedan blir de lite sämre. Det är ofrånkomligt. Orkar man blogga när man inte längre förbättrar sig? Jag tror det och jag vet många som gör det. Tider är enkla saker att mäta och fokusera på, men det är ändå bara ett medel. Målet är att springa. Löpningen är ett mål i sig och det är ett sätt att utvecklas. Man kanske byter personbästa mot årsbästa. Jämför sig i sin åldersklass. Söker nya utmaningar och försöker flytta gränserna. Gränserna flyttas hela tiden. Varje dag förflyttar oss i rumtiden och varje ögonblick är en ny gräns mot framtiden.

Jag tror att det handlar om att anpassa sig och acceptera. En stor del av livet är att acceptera det som händer och sker. Inte allt, men mycket. Det är inte mycket man har kontroll över. I alla fall inte så mycket som man i allmänhet tror. Däremot upplever man sig ha bra kontroll. Särskilt i efterhand. Vi tror att vi är där vi är p g a en serie kloka och genomtänkta val. Våra hjärnor är fantastiska på att hitta på efterhandskonstruktioner som förklarar våra olika handlingar och gör dem rationella inför oss själva.

Hjärnan skaper hela tiden mening där ingen mening finns. Drömmar är en samling osammanhängade händelser och bilder som hjärnan skapar en berättelse av. Vi accepterar allt i drömberättlserna, även brott mot logik och naturlagar som att vi kan flyga eller förflytta oss i tiden. Hjärnan är meningssökande och ser mönster överallt, t o m i de slumpmässigt utkastade stjärnorna på himlavalvet.


Bloggandet
Det har hittills blivit 235 inlägg på 365 dagar. Det blir lite drygt fyra inlägg i veckan. Jag har egentligen ingen aning om vilka som läser, men ibland får man kommentarer och det är alltid kul och det ger en viss indikation på vilka som besöker bloggen. Särskilt kul är det då någon hälsar att han/hon blivit inspirerad eller tycker att inläggen är intressanta, särskilt när de själva är framstående löpare eller hjärnforskare. De som läser är nog som jag både intresserade av träning och tycker om att bilda sig lite grann. Ett tag tänkte jag splitta bloggen i en ren träningsblogg och i en mer populärvetenskaplig blogg, men den tanken har jag mer eller mindre övergivit. Jag gillar att blanda lite huller om buller och att vara lite oförutsägbar.


21 kommentarer:

 1. Grattis på födelsedagen! Fortsätt precis som du gjort. Du har en mycket intressant blogg och jag tycker också om att du blandar och ger :)

  SvaraRadera
 2. Fortsätt skriva som du gör, tycker jag :). Älskar att läsa din blogg, ser alltid fram emot nya inlägg! Jag började "springa" ifrån 0, förra året sprang jag ett lopp på 5km, nu i augusti blir det Midnattsloppet, och nästa år springer jag mitt första Göteborgsvarv har jag bestämt! Tack för att du skriver. //Emyelia.

  SvaraRadera
 3. Grattis! Jag läser med stor behållning. Lurar just nu andra i min omgivning att springa 180bpm och att träna hjärnan :)
  Ser fram mot ett år till ;)

  SvaraRadera
 4. GRATTIS! Är så glad att jag har hittat hit. :-)
  Jodå, det går att fortsätta blogga trots dalande resultat. Det finns alltid nya/andra mål att sätta upp och sträva mot. Den dagen det inte längre finns det är jag nog klar med jordelivet. ;-)

  SvaraRadera
 5. Grattis, och tack för en lysande blogg.
  Jag följer inte många bloggar, men Din missar jag sällan.
  Fortsätt gärna blanda.

  SvaraRadera
 6. Tack för ett intressant och roligt år! Jag ser fram mot dina framtida blogginlägg många år framöver! Fler roliga, tänkvärda, djupa, lättsamma, kluriga, inspirerande, ärliga, intressanta och motiverande texter! Bra jobbat!

  SvaraRadera
 7. Grattis på 1års-dagen i efterskott! Mycket givande blogg. Tack för den! Lycka till med år 2 vad gäller både löpning och bloggande. Känner dig inte alls men läser bloggen flitigt och följde dig tex via webben under Stockholm marathon. Lustigt med internet. Givetvis är jag mest intresserad av dina sammanfattningar av vetenskapliga resultat egentligen, men härligt att personen bakom kommer fram lite ändå.

  SvaraRadera
 8. Att dela upp i tränings- resp popblogg är inte ett alternativ. Alla professionella media strävar efter att hitta en bra mix. Ge inte upp din när du hittat den; det är en mycket bra mix!

  Helt sant det där med rationella val v/s slumpmässighet och tillfälligheter. Jag försöker tona ned betydelsen av rationella val och livsplaner. Livet känns mycket intressantare om man accepterar att slumpen/tillfälligheter styr mycket...
  lh

  SvaraRadera
 9. Tack för denna trevliga, lärorika underhållande blogg. Jag läste just en kurs i fysisk aktivitet och hälsa. Inför uppgifter och tenta letade jag på nätet efter förklaringar och svar. Återkom alltid till din blogg där svaren finns dessutom lätta att förstå och roliga att komma ihåg. Fortsätt gärna att inspirera, förklara och dela känslor. Stort Grattis på 1-års dagen.

  SvaraRadera
 10. Grattis och vilken kul bild, passar perfekt! Får stämma in i kören av hyllningar, blandningen gör det roligare att läsa! Fyra inlägg i veckan är bra jobbat speciellt med tanke på längden och innehållet i många av dina fantastiska postningar! Fortsätt så!

  SvaraRadera
 11. Stort grattis! Fortsätt som du gör :)

  Jag läser allt på din blogg fast lite till och från. När jag har en lugnt stund under helgerna brukar jag ofta läsa igenom alla inlägg som kommit under veckan. Lite som att läsa sin favoritbok under veckosluten :)

  SvaraRadera
 12. Hipp hipp hurra och ja må du blogga i hundra år!

  SvaraRadera
 13. Grattis Hjärnfysik! Jag tycker din blogg är klockren med sin unika blandning av vetenskap/evolution/fysiologi/anatomi och dess olika länkar till löpning blandat med de personliga saker du skriver! Fortsätt du bara på den inslagna vägen, du gör det bra!

  SvaraRadera
 14. Oj, jag blev lite tagen av all respons. Det behövde jag verkligen den här veckan:) Stort tack allihop. Det tycks som jag ska fortsätta på den inslagna vägen med lite blandat innehåll.

  Henke: Tack. jag ska fortsätta blanda och ge:)

  Emyelia: Vad glad jag blir:) Låter som du ökar i rätt takt med en dubblering varje år. Vi kanske ses på maraton om två år;)

  peterA: Kul att höra:) Det blir fullt upp av taktfasta löpare i sundsvallskogarna framöver då. Du är ju en sån som har förmåga att övertala folk, vill jag minnas:)

  Ingmarie: ja det var kul att du hittade hit. Jag visste först inte att du var en så framstående löpare, men det förstod jag så småningom:) Du har ju dessutom verkligen inte tappat sugen utan skriver ju en av de bästa löparbloggarna och dessutom böcker:)

  Anonym: Tack. Jag fortsätter att blanda:)

  Mia: Stort tack. Blir glad när du säger att det är lite roligt också. jag är en kille med mycket humor och det hoppas jag lyser igenom:)

  Mattias: ja, internet är märkligt. Man har kontakt med folk och tror nästan att man känner dem och blir nästan lite nervös när man ska träffa dom irl. Kul att du också gillar blandningen. Tänkte först vara lite anonym men det blir svårare och svårare och personen tränger fram alltmer:)

  lh: Det lät som en proffsig analys så nu blev jag ytterligare stärkt i min åsikt att jag ska fortsätta med min blandning.

  Anonym: Jättekul att höra. Det är så svårt att veta om man själv är pedagogisk så det var verkligen fin återkoppling. Kul att du tycker att bloggen är lite rolig också:)

  trottibenen: Tack:) Jag får fortsätta blanda. Skönt att jag tänkte rätt där:)

  Fredrik: Tack, det var snällt sagt:)

  julia: Tack:) Det var ett mål att sikta på:)

  Staffan: Tack och tack för att du pushade där i början:)

  SvaraRadera
 15. Åh vad snällt skrivet. *rodnar*

  SvaraRadera
 16. Stort grattis till Hjärfysik! En fantastiskt inspirerande och motiverande blogg som dessutom ökar suget av kunskap. Helt klart har jag blivit bra mycket mer vis sedan jag började läsa dig och jag är säker på att du kommer att fortsätta skänka en hel del visdom och goda skratt.

  Grattis!

  SvaraRadera
 17. Tack för en bra blogg. Faktiskt den enda som jag orkar följa. Morgontidningen och kvällsbloggen har blivit en vana som jag inte vill vara utan

  SvaraRadera
 18. Stämmer in i lovsången! :)

  Hoho, vet inte varför men jag var helt övertygad om att du bloggat i flera år ;D Måste vara kvalitén på innehållet antar jag!

  SvaraRadera
 19. John: Tack:) Härligt att du känner sug efter kunskap. Det är ju halva syftet det andra är att få folk att springa och det gör du ju redan. Fortsätt du ocksp med din smittande entusiam:)

  Krister: Det var jätteroligt att höra:) Hoppas det blir många trevliga kvällar framöver:)

  Martin: Jag kom igång lite sent:) Jag tror du gav en av de första kommentarerna och då var jag lite nykläckt och osäker på om jag kunde skriva. :)

  SvaraRadera
 20. Grattis Johan!

  Jag ser att jag har en del att läsa ikapp, jag har varit på rea till hemlandet, "Askön..." Ser framemot att göra det. Ska spana efter dig på Lidingöloppet där jag också ska springa. Blir lite trevlig kändisspotting :)

  Mvh fran Island
  GM

  SvaraRadera
 21. Tack:) Jag ska nog försöka komma till Island en dag också, kanske mellanlanda mellan Sverige och NY.

  Vi ses på Lidingö då:)

  SvaraRadera