tisdag 13 december 2022

Runners World - Därför är fysisk aktivitet så viktig

Att vanliga människor tränar är en ny och egentligen en ganska märklig företeelse. Mina mor- och farföräldrar tränade aldrig. De behövde inte, för de var aktiva i vardagen. Idag tränar vi för hälsan, för att gå ner i vikt, för att det är kul eller för att klara ett maraton.

Många springer för att gå ner i vikt. Om du springer är det lättare att hålla vikten, men det är inte säkert att löpning hjälper dig går ner i vikt. Säg att du springer tre gånger i veckan. Om varje löppass bränner 650 kcal, blir det ca 100 000 kcal på ett år. Det motsvarar drygt 10 kilo fett. Men det är inte så enkelt, för du är inte en maskin. Människan är ett komplext adaptivt informationssystem som utvecklats för att överleva. När du ökar energiförbrukningen kommer kroppen därför att spara energi.

Även om du kanske inte går ner i vikt finns det andra fördelar med att träna. Löpning tvingar kroppen att hushålla med resurser. Ohälsa som kroniska inflammationer och kronisk ...


2 kommentarer:

  1. Saknar dina intressanta texter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Monica, ja det var kanske ett tag sedan jag skrev här på bloggen. Skrivsvackor får man då och då. Men det kommer snart eftersom det fortfarande finns läsare som söker sig hit. Behövde väl en påminnelse:)

      Radera