söndag 16 maj 2021

Så hittar du din sovplats

Många hälsomedvetna personer tränar och äter bra men slarvar med sömnen. Eftersom vi sover en tredjedel av livet är det som att slarva bort en lika stor del av livet. Dålig sömn får konsekvenser.

Alla djur sover, från insekter till blåvalar. Det är en urgammal, naturlig rytm som följer jordens rotation. Det borde inte vara svårt att lägga sig och kliva upp samma tid dag efter dag, men det är svårare för oss som bor en bit från ekvatorn. Vi kan inte enbart lita på ljus och mörker.


De perioder jag sovit dåligt har berott på att stress fått mina tankar att springa runt i loopar. Tankarna snurrar runt som ett stycke slarvigt skriven kod som fastnat i en evighetsslinga. För varje varv som tankarna går runt äter de upp mitt minne. Min hjärna blir överhettad.

Skapa två listor

Vissa dagar går jag till sängs med en eller flera öppna slingor i hjärnan, men jag har blivit mycket bättre på att stänga dem. Några tips:

1. Skriv ner tankarna på en lista. Då vet din hjärna att virrvarret av tankar är omhändertagna och den måste inte kämpa med att hålla kvar dem i korttidsminnet.

2. Prioritera det du ska göra efter värde och när det ska vara klart. Hjärnan har svårt att avgöra det som är viktigast och flyttar runt tankarna tills de är prioriterade.

3. Blanda inte ihop din jobb- och hemlista. Det är viktigt att separera hem och jobb. Låt jobblistan vara på jobbdatorn / jobbet, dvs gör punkterna ovan för jobblistan innan du slutar för dagen. Om en jobbfundering dyker upp innan du ska sova kan du maila din jobbmail för uppdatering av jobblistan nästa arbetsdag. Hemlistan gör du i god tid innan sängdags.

Punkterna 1 - 3 är viktigast, men det finns fler saker du kan göra:

4. Gå igenom listan och notera vilka du kan göra, någon annan bör göra eller om det inte alls går att göra.

5. Sätt storlek på alla uppgifter i listan. Sätt exempelvis en etta på allt som tar mindre än två minuter, 20 på det som tar en vecka och 100 på det som tar lång tid.

6. Sätt av en eller flera pomodoros (tidsslot på 25 minuter) för respektive lista nästa dag för att göra alla snabba grejer som tar mindre än två minuter att göra.

7. Sätt av en eller flera pomodoros för att bryta ner stora uppgifter på mellan 20 och 100 till mindre uppgifter och lägg in dem i dina prioriterade listor. En del av den stora uppgiften kanske ska göras direkt och andra delar långt senare. Det är värt den tiden. Stora uppgifter tar tid bara genom sin storlek. Bena ut det som ger mest värde för dig.

Det tar tid att gå genom alla 7 punkter, men det är en investering som ger dig bättre sömn och mer tid. Tidsvinsten är en funktion av antal och virrvarr av tankar.

Min sovplats

Efter jag gått i säng böjar jag gå på stigen till min sovplats. Det är en skog jag känner till. Det är min skog. Det skymmer. Himlen rodnar. Det rinner en porlande bäck från bergen. Jag sätter mig på en äng nära den plats där bäcken rinner ut i sjön. Om jag har några tankar kvar slänger jag dem i bäcken.


Efter en stund resar jag mig. Jag går till den plats i skogen där jag var föregående natt. Där ligger en stock. Jag tar tag i den och drar den till sågbocken. Jag sågar, hugger och staplar ved. Sedan går jag in i skogen igen och fäller en ny gran. Jag kvistar den. Jag drar stocken genom skogen till min sågbock och huggkubb. Jag tror aldrig jag kommit fram. Jag somnar med stocken på släp eller långt innan dess. Nästa kväll fortsätter där jag slutade. Det är en förutsägbar evighetsslinga som kyler ner min överhettade hjärna. Ett perfekt kretslopp.

En del räknar får, jag drar stockar.

Hitta din egen sovplats. Det är en plats i ditt inre där du kan slappna av och släppa taget. Det är mitt bästa sovtips.




1 kommentar:

  1. Intressant med din Sovplats, ska jag nog pröva!

    SvaraRadera