onsdag 6 juni 2018

Digital demens

Igår satt jag och fikade med en handfull personer. Alla hade lagt fram mobilerna på bordet. Av och till lyfte de på mobilerna för att se vad som var på gång. Efter en stund hade några sugits in i den digitala världen. De var borta.

Jag jobbar nästan bara med personer som är äldre än 25. De flesta över 25 har mobilen bredvid sig när de arbetar. Det sägs att de som är yngre har mobilen framför sig vid tangentbordet så att de kan titta ner medan de jobbar. De byter hela tiden fokus från datorskärm till mobil. Jag vet inte om det stämmer, men det verkar inte otroligt.


Forskare talar allt oftare om något som kallas digital demens. Det betyder att vi lägger ut allt större del av hjärnans funktion på entreprenad till mobilen. En del är bra och gör livet enklare som t ex en app för att deklarera, men det är viktigt att inte glömma att hjärnan behöver tänka. Att kunna räkna ut saker som hur du delar en nota på tre, hittar vägen från A till B eller letar fram namn som du har på tungan (det som kallas gubb-googla). Om du inte använder hjärnan krymper den. Den skrumpnar ihop, medan mobilen tar allt större plats i ditt liv. Till slut är du beroende. Då följer minsta vink från mobilen som en viljelös zombie.

Om du har mobilen framme eller bär runt den när du pratar med någon signalerar du att den andra inte betyder något. Tänk på det. Lägg ifrån dig mobilen eller stoppa den i fickan, så känner den andra sig mycket mer bekväm. Använd mobilen med förnuft innan du tappar ditt förnuft.


Tidigare inlägg om digital demens:
Mobilmissbrukare har obalans i hjärnan
Din mobil gör dig dummare

3 kommentarer:

 1. Spot on! Varför snackar man förresten om digital demens? Beteendet är ju totalt hjärndött; demens hade varit rena jackpotten!
  lh
  (som du möjligen minns utvecklade jag mobiler i 8 år, så när jag reagerar är det rätt illa...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske ska hitta något nytt namn? Något med zombies:)

   Radera
 2. Zombies är coola. Totalt hjärndöda naturligtvis. Se gärna Warm bodies om du inte gjort det, en zom-rom-com. I början finns scenen du letar efter; en zombie sitter och filosoferar för sig själv, och saknar tiden före apokalypsen. "Det var härligt när vi gick omkring och verkligen INTERAGERADE med varandra!" Klipp till en normal gata där alla går omkring och stirrar ned i sina mobiler... Mycket kul.
  lh

  SvaraRadera