torsdag 28 juni 2018

16/8-fasta är bra för vikten


I en ny studie har forskare från University of Illinois visat att det finns fördelar med 16/8- fasta för överviktiga individer.

16/8-fasta betyder att du fastar i 16 timmar och sedan har du ett ät-fönster på 8 timmar då du kan äta så mycket du vill. Under de 16 timmarna får du inte äta något, men kalorifria drycker som kaffe, te och vatten går bra.

I studien ingick 23 överviktiga personer med ett genomsnittligt BMI på 35. De sattes på 16/8-fasta i 3 månader och fick bara äta mellan kl. 10:00 och 18:00. En kontrollgrupp åt som vanligt. 
I genomsnitt åt deltagarna 350 färre kalorier än kontrollgruppen. De tappade ungefär 3 procent av sin kroppsvikt och blodtrycket sjönk med 7 mmHg.

Periodisk fasta som 16/8 är således ett bra alternativ för viktminskning där du slipper räkna kalorier och inte tvingas utesluta vissa livsmedel.

Det tycks alltså som om periodisk fasta av typen 16/8 är ett bra alternativ till dieter. 16/8 är ett enkelt mönster. Det är inte svårt att avstå från kvällsmat. Det svåra är att ändra vissa vanor. Själv följer jag 16/8 när jag är ledig. Då äter jag en brunch efter 14-18 timmars fasta. Men vanliga arbetsdagar följer jag en snällare version som kan kallas 12/12, dvs. jag äter inget efter middagen. En studie som kom för några år sedan visade att 12/12-fasta bara var marginellt mindre effektiv än 16/8-fasta.Mer om periodisk fasta:

3 kommentarer:

  1. Lysande att bli påmind om VIKTEN av att fasta.
    Jag är tacksam för du lägger ett enormt arbete för att sprida kunskap inom dessa viktiga ämnen.

    SvaraRadera
  2. Lite skeptisk till den här faktiskt. Att svälta/moffa/upprepa känns lite som en hobbyätstörning om man inte vet exakt vad man sysslar med. Vet ju att du har koll, själv skippar jag lunchen (mest för att det är dyrt och tar tid), men har man benägenhet för anorexi/bulimi (förvirrade tonåringar med flera) så finns det nog bättre sätt att hålla koll på vikten uppåt.
    lh

    SvaraRadera