onsdag 3 augusti 2011

Min Garmin har dött

Min Garmin Forerunner 305 har dött. Den rycktes ifrån mig alldeles för tidigt … vi fick bara tre år tillsammans. Jag sprang ett distanspass på 22 km och när jag skulle titta på en klockan var den helt blank. Jag sprang färdigt min runda och sedan försökte jag återuppliva klockan med först en mjuk och sedan en hård återställning. Jag tryckte på startknappen igen. Men inga livstecken, inte ett pip. Den var stendöd. En pulsklocka utan puls. Jag sörjde en kvart sedan beställde jag en ny på komplett.se. Jag kan inte leva utan Garmin Forerunner 305.


Garmin Forerunner (2009 - 2011)
För att bearbeta sorgen klättrade jag uppför Skuleberget istället. Det är en klippa som stiger 292 meter rakt upp från havet. Det var riktigt kul. Nästa gång får jag ta den svarta banan.
Skuleberget
Bitvis var det brant
På toppen av Mount Skuleberget
Vi gick en tur i Skuleskogens nationalpark också. Det är en av de få kvarvarande storskogarna efter kusten. Vi gick till Slåttdalsskrevan, en spricka i urberget som är 40 meter hög och 7 meter bred. Det blev en 16 km lång vandring.

Skuleskogens nationalpark
Urskog
Slåttdalsskrevan
En ljudillusion
Det blev lite kort så jag tar en ljudillusion också ... Hjärnan bearbetar hela tiden olika typer av information samtidigt. Ibland känns det som om det är för mycket, men hjärnan kan hantera det mesta. Vi kan urskilja något vettigt ur bruset runt om oss. Information kommer från alla håll. En effekt som kallas McGurk-effekten illustrerar hjärnans integration av detta virrvarr av information. När du tittar på videon nedan hör du antingen ett ljud som låter som vava eller ett ljud som låter som baba. Men ljudet är detsamma hela tiden. Illusionen uppstår därför att information från både ögon och öra blandas. När du blundar sker inte denna sammanblandning av intryck.Här är en lite kortare version utan förklaring. Titta och lyssna först, blunda och lyssna sedan. För de allra flesta (98%) låter ljuden lite olika. Ljud är något som skapas i hjärnan.

När man går på film tror man att ljudet kommer från munnarna på filmduken, fast de kommer från högtalare runt om oss. Munnarna rör sig samtidigt med ljudet och det skapar illusionen.

Mystisk löpare i Lidingöloppet
För övrig läste jag att Cabello Blanco kommer till Lidingöloppet nu i höst. Han ska springa i startgrupp 5 i M30. Cabello är en av huvudpersonerna i Chris McDougalls medryckande bok Born to Run. Just nu åker han runt i världen och samlar in pengar till Raramurifolket (tarahumara). Det är en indianstam i Mexico som definierar sig själva som löpare och löpningen genomsyrar hela deras hotade kultur. I Sverige kommer han att hålla två föredrag, ett i Stockholm den 23 september och ett i Hedemora den 25 september.PS
Enligt Blogger passerar den här bloggen alldeles strax 100 000 sidvisningar. Tack för det alla läsare:) Det ska jag fira med långa intervaller i kväll.

7 kommentarer:

 1. Jag vill beklaga sorgen. Jag känner igen den stora sorgen. Min Garmin 305 har blivit dödssjuk och behåller inte gps kontakten mer än några meter. Då tappar den kontakten helt och får aldrig ihop det igen. Jag har gjort alltifrån att starta om den från grunden till att uppdatera gps programmet, men inte. den ger bara tid och puls nu. Testade att använda RunKeeper appen på min telefon men den gör mig bara förbannad iom. att den inte är så bra och smidig som Garmin. Tyvärr får inköp av en ny kompis vänta tills månadsskiftet. Jag undrar dock vilken variant av garmin klocka Raramurifolket har använt... det går ju inte att springa utan en sådan. ;)

  SvaraRadera
 2. Jo egentligen behöver man inga prylar. Men det är praktiskt när man kutar intervaller. jag sprang med runkeeper idag men det känns tungt och klumpigt att släpa på en iphone. imorgon ska jag springa helt fritt utan klocka på mitt återhämtningspass. Egentligen behöver man ingen, men det är ju lite kul med tider och statistik.

  har inte slängt klockan än rots detta inlägg:

  Snart kastar jag klockan

  SvaraRadera
 3. Jag älskar min Garmin faktiskt. Den revolutionerade min träning och jag har lärt mig oerhört mycket om mig själv genom användingen av den. Men imorgon ska jag springa ett 10km lopp helt utan gps. Jag ska försöka springa på känsla och puls och se hur resultatet blir. Lite spännande :)

  Och apropå onödiga prylar... whatever get's your groove on. Om det hjälper, ska man väl dra nytta av det.

  SvaraRadera
 4. Beklagar sorgen Johan... Jag vet inte riktigt hur jag skall uttrycka mig. Bababara att det inträffade är mycket hemskt!

  Fantastiskt att Caballo kommer till Sverige. Om det är sant att han springer LL så är det ju otroligt stort! :)

  SvaraRadera
 5. Crybaby. ;)
  Har också 305:an, lite hatkärlek men det är iaf riktigt kul att ärligt veta hur långt man sprungit och slippa estimera/gissa i överkant. Frun kör 310:an, och den är lite bättre i det mesta och mycket bättre i resten.
  lh

  SvaraRadera
 6. GM: Det gick bra att springa utan idag:)

  John: Tack, jag har kmmit över sorgen nu:) Ja han kommer. Kolla länken.

  lh: Köpte samma igen så jag inte behöver lära mig så mycket nytt, vilket iofs är nyttigt för skallen;)

  SvaraRadera
 7. Helt rätt; ibland får man ta det lite soft. 100k+ visningar nu btw.
  lh

  SvaraRadera