lördag 13 augusti 2011

De vänsterhäntas dag

Lördag den 13/8 är de vänsterhäntas dag. De vänsterhänta har länge varit en försummad minoritet. Varför det varit så är höljt i historiens dunkel. En hypotes är att romerska soldater var tvungna att hålla skölden (sköld och vänster var samma ord) med vänster och svärdet - gladius - med höger hand. Alla måste vara lika i den välorganiserade, regelbundna romerska armén. Sedan spred sig detta genom den romerska kulturen. Kanske det var så, kanske det är en myt. Jag tror det är en myt och att orsaken går längre tillbaka. Språkforskare har undersökt ursprungen till höger och vänster och har kunnat rekonstruera ordet för höger som var något i stil med dexi. Däremot har man inte hittat något ord för vänster. Det tyder på att ordet för vänster bytt namn flera gånger, ungefär som vi byter namn på "känsliga" ord. Att vara vänsterhänt har helt enkelt varit lite av ett tabu. Begreppet vänster uttrycks med ett stort antal olika termer, medan begreppet höger har varit stabilt i både tid och rum. Höger heter t ex destro på italienska och desni på serbokratiska, vilket är väldigt likt den ursprungliga protoindoeuropeiskan. Jag har tidigare skrivit om hänthet och alla de myter som omger det.

Vänster- och högerhjärna
Vår hjärna är symmetriskt delad i två delar där den vänstra styr den högra delen av kroppen och tvärtom. Vi är inte höger- eller vänsterhjärnor, trots att olika tester på internet påstås kunna avgöra det. Alla komplexa beteenden och kognitiva funktioner kräver integrerade åtgärder av flera områden i hjärnan och dessa finns utspridda i båda hjärnhalvorna. Halvorna fungerar mer som komplement än som substitut. Däremot har de båda hjärnhalvorna till viss del specialiserat sig på olika saker. Vi har t ex en benägenhet att bedöma ansikten utifrån deras vänstersida. Se bilden nedan:


Båda ansiktena är lika mycket manliga och kvinnliga, men på olika sidor. Vi bedömer efter vänster sida så det övre ansiktet ser manligt ut medan det nedre ser kvinnligt ut, vilket motsvarar den ansiktshalva som sitter till vänster.

Bilden nedan visar samma effekt. Eftersom vi lägger mer märke till den vänstra sidan så avgör uttrycket till vänster om personen ser glad eller sur ut. Det är också vanligare att man stöter i föremål till höger och att man placerar mittpunkter en aning för mycket till vänster.



Att förlora halva sin värld
Vad gör de som förlorat sin vänsterhet en dag som denna? En stroke eller en skallskada i den högra delen av hjärnan kan leda till att man förlorar den vänstra delen av världen. Syndromet kallas neglect. Det är inte så att den drabbade bara tittar åt höger hela tiden. De tycks inte alls inse att det finns något vänster överhuvudtaget. De äter bara maten som ligger till höger på tallriken, klär halva sidan av kroppen och de rakar eller sminkar bara halva ansiktet. Det är svårt för oss med intakta hjärnor att begripa detta. Vi tror att man kan begripa allt, även efter en stroke som slår ut de färdigheter som är ansvariga för att begripa. Faktum är att halva världen är borta för dessa människor. När en person med neglect ombads rita av föremålet till vänster såg det ut så här: 

I vissa fall förnekar patienterna att den vänstra delen av deras egen kropp tillhör dem. Ett fall beskriver en kvinna som efter en stroke ombads peka på det vänstra benet. Då pekade hon på det högra. Läkaren pekade då på hennes vänstra arm och frågade vem den tillhörde. Den tillhör henne i sängen bredvid, sa kvinnan. Men hon kände att hon behövde förklara varför någon annans hand låg på hennes mage. Jag bad henne lägga sin hand på min mage för jag frös lite, förklarade hon. När läkaren nöp hennes hand, sa hon bara: Jag känner att du nyper handen på kvinnan i sängen bredvid.

Läkaren kunde sagt: She's all right now. (sorry ...)

En ny bok om neglect
Syndromet finns dessutom gestaltat i en utmärkt bok av författaren Lisa Genova. Genova är utbildad neurolog och hennes tidigare bok Fortfarande Alice, som handlar om en framgångsrik kvinna som mitt i karriären drabbas av Alzheimer, var en stor försäljningsframgång. Lisa Genovas kunskaper om hjärnan kom återigen till väl användning i hennes nya bok Left Neglected. Boken handlar om Sarah Nickerson, en framgångsrik kvinna som är en expert på multitasking. Hon jobbar 80 timmar i veckan samtidigt som hon håller ordning på barn, familj och jobb.

En morgon då hon kör till arbetet, blir hon distraherad av mobiltelefonen och kraschar. När hon vaknar upp har allt som finns till vänster försvunnit. Sarah hittar t ex inte sin efterrätt som ligger på den vänstra sidan av matbrickan. Hon har drabbats av neglect.


Konsekvensen av skadan är att hon blir helt oförmögen att uppfatta det som ligger till vänster, inklusive sin vänstra arm, sitt vänstra ben och vänstra halvan av sitt ansikte. Sarah - superkvinnan, som nyligen rusade genom livet - får svårt att gå när hennes hjärna bara uppfattar ett ben. Det blir en plågsam väg tillbaka. Trauman får ofta människor att omvärdera sina liv. Även en högpresterande person som Sarah tvingas omvärdera och omprioritera. Hon försöker återta livet och allt hon försummat innan olyckan, som familjen och sig själv.

Det slutar med någon slags försoning. Hon lär sig uppskatta livet genom att leva det, inte genom att klämma in så mycket som möjligt i livet. Hon lär känna sina barn bättre, lyssnar mer till sin intuition. Hon försonas också med sin mor. Sarah har hela sitt liv känt sig försummad av sin mor sedan den dag hennes far och bror drunknade.

Man kan säga att boken är en metafor för allt det viktiga i livet som alltför lätt glöms bort och försummas, avsiktligt eller oavsiktligt, medan man rusar runt i ett utbytbart ekorrhjul som bara är en liten, liten kugge i det stora samhällsmaskineriet.

PS Beräkna hur mycket vänster- eller högerhänt du är
För att beräkna sin hänthet behöver man en piltavla, ett linjerat papper, en penna, en pincett, 12 små trådar och fem burkar med lock. Sedan gör man följande övningar med respektive hand:

Kasta tre pilar på en piltavla. Räkna ihop avståndet från bull´s eye.

Mät den tid det tar att skriva alfabetet, sex gånger. Börja med den hand du normalt skriver med och vila i 1 minut innan du börjar med den andra handen.

Mät den tid det tar att dra en linje mellan två av linjerna på ett linjerat papper. Lägg till ett straff på 2 sekunder för varje gång din linje tangerar en av linjerna.

Använd en pincett och mät den tid det tar att plocka upp och flytta 12 bitar av tråd från en behållare till en annan.

Mät tiden i sekunder som det tar att sätta lock på fem burkar.

Sedan tar du alla summor och lägger in dem i formeln nedan:

(Vänsterpoäng - högerpoäng) / (Högerpoäng +Vänsterpoäng) x 100

Om resultatet blir positivt är man högerhänt och blir det negativt är man följaktligen vänsterhänt. Det är en glidande skala och därmed är egentligen frågan om man är höger- eller vänsterhänt fel. Man kan vara både och också och det finns en mängd placeringar längs skalan.



2 kommentarer:

  1. Kul att du skriver om höger eller vänsterhänthet idag för det är nämligen vad jag tänkt blogga om idag! :)
    Jag har en egen idé om varför kvinnor är högerhänta. Sett ur ett evolutionärt perspektiv har det troligen varit mer adaptivt att ha varit högerhänt den den vänstra armen varit upptagen med att bära ett barn. Orsaken att de flesta kvinnor bär och troligen alltid har burit sina barn på vänster sida är för att barnet kommer närmare hennes hjärta och att hjärtslagen är lugnande för barnet. Detta kan kanske gälla för män med... jag vet dock inte hur mycket männen burit på barn genom evolutionen och om det vart tillräckligt mycket för att det ska ha påverkat genetiken.

    SvaraRadera
  2. Julia: Intressant hypotes. Det verkar logiskt. Barnet ligger mot hjärtat och tittar upp på den vänstra ansiktshalvan som vi är bättre på att tolka. Jag vet inte om någon framfört den iden tidigare. Det får du kolla upp :)

    Höger och vänster är ganska komplext. Vad är det egentligen? Det finns knappast i universum, utan tycks vara knutet till asymmetriska arter som människan. Hur förklarar man vad vänster är för en rymdvarelse utan ett hjärta till vänster i ett rymdskepp långt borta? Vårt hjärta sitter ju lite till vänster om mittlinjen. Ytterst kanske allt beror på att kroppens alla aminosyror är vridna åt vänster. Så om rymdvarelsen hade tillgång till en livsform från jorden och kunde titta på aminosyror så kunde de kanske förstå.

    Högerhänthet och språk kanske hänger samman. Språkförmågan är oftast till vänster och vänstra hjärnan är kopplad till den högra sidan av kroppen så är de flesta högerhänta. Språk började kanske som tecken med händerna. Se bara på italienare när de pratar. Händerna är med.

    SvaraRadera