söndag 12 september 2021

Fånga morgondagen idag

För tre år sedan bestämde jag mig och ställde klockan på läggning kl 22:00 varje vardag. Eftersom jag brukade kliva upp klockan 6 (det var innan corona-hemarbete) ville jag ge mig chansen att sova 8 timmar varje natt. Det funkar inte varje dag, men det funkar mycket bättre än tidigare.

Men varför dröjde det så länge innan jag tog tag i sömnen? Jag tror det handlar om att vi människor har olika ”jag”. Det framtida jaget är inte detsamma som dagens jag. Ibland är framtidens jag bara en natt bort. Du tänker att du borde lägga dig, men stannar uppe - carpe diem. Du låter det framtida jaget ta smällen/baksmällan. Sedan skyller du på gårdagens jag när du ska stiga upp.

Ännu värre blir det när framtiden ligger flera månader eller år bort. Studier visar att du känner lika mycket för ditt framtida jag några år från nu som du känner för andra människor som du känner till men inte känner, som t. ex kändisar. Med tanke på detta är det inte så konstigt att du tackar ja till sådant du egentligen inte vill eller planerar in storslagna händelser för ditt framtida jag. 

Stora framtida åtaganden ser små ut på håll. Det är som att se ett berg långt borta i horisonten. Ju närmare du kommer, desto större blir berget. När du står vid bergets fot gör du allt för att skjuta upp dina åtaganden till en obestämd morgondag. Det känns bättre för du har lämnat över ansvaret till ditt framtida jag.

Problemet med att se sig själv som en superhjälte i framtiden är att du inte är bättre i framtiden. Du har inte mer tid och du är inte piggare nästa år.

Det finns personer som alltid ska "försöka börja". Men det finns bara att göra eller inte göra. Lägg ner dina storslagna planer. Gör det absolut enklaste du kan göra för att du ska känna att du utvecklas i en riktning som du tycker är värdefull. Det är en enkel regel. Det är bara två saker att tänka på.

1. Välj en enkel och tydlig uppgift som du inte kan misslyckas med och genomför den.
2. Upprepa punkt 1.

Svårare än så är det inte. Du lär dig gradvis att du klarar av att genomföra saker. Att lägga sig kl 22:00 är inte svårt. Att skapa ett bra sömnmönster tar längre tid.

Genom att hålla fast vid enkla mål, bygger du upp dig själv från insidan och ut. Jag tror det är så du ska göra för att få kontakt med ditt framtida jag. Gör det du vill som om det handlar om dig som du är just nu. Det är så du fångar morgondagen idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar