lördag 2 februari 2013

Viljestyrkan kan tränas upp

Det kan vara svårt ibland att köpa en sallad när man också kan köpa en Big Mac. Men ju oftare man väljer sallad, desto bättre blir man på det. Man kan se viljestyrka som en mental muskel som man kan träna upp. Ju mer viljestyrka man besitter, desto större är sannolikheten att man lyckas med det man företar sig. Viljestyrka skiljer oss från djuren. Det handlar om förmågan att motstå impulser och frestelser och rikta in sig på det som är bra på lång sikt, inte vad som är gott och bra för stunden.Viljestyrkan är till viss del medfödd, men den är också något som kan tränas upp och som kan förbättras avsevärt. Det bekräftas i en ny studie som undersökte samband mellan viljestyrka och viktminskning.

Den som vill går ner mer i vikt
I en färsk studie från The Miriam Hospital's Weight Control and Diabetes Research Center fann forskarna att individer med mycket viljestyrka gick ner mer i vikt, var mer fysiskt aktiva och konsumerade färre kalorier än personer med mindre viljestyrka, under en sex månader lång ”bantningskur”.

Studien omfattade 40 personer som deltog i ett program för viktminskning. I kursen ingick samtal med dietister, träningsfysiologer och psykologer. Alla deltagare följde en kalorisnål diet, ett träningsprogram och undervisning i beteendestrategier, för att förebygga återfall.

I slutet av denna studie, testade forskarna deltagarnas viljestyrka. 
Det visade det sig att de som uppnådde 10 procent viktminskning också presterade bättre i testerna som mätte viljestyrka jämfört med dem som inte uppnådde en sådan viktminskning. 

Our findings suggest that self-control is potentially malleable and the practice of inhibiting impulses may help people lose weight, eat healthier and increase their physical activity, ... Future weight loss treatments may consider targeting self-control, or willpower, as a way to enhance outcomes."

Marshmallowexperimentet
Att bygga upp viljestyrkan var tidigare något som tidigt uppmuntrades i skola och samhälle. Sen blev det nästan något fult, kanske p g a att nazisterna tog över ordet och gjorde den till ett ledord - viljan till makt. Men det är skillnad på vilja till makt över andra och vilja till makt över sig själv.

I början på 70-talet kom viljestyrkan tillbaka. En studie som kom att kallas marshmallowexperimentet visade att barn som avstod från att äta en marsmallov nu mot att få äta två en kvart senare lyckades mycket bättre i skolan, något som man tolkade som bättre självkontroll/viljestyrka. Ännu mer anmärkningsvärt är att 30 år efter studien kunde man se att barnen med mer viljestyrka blivit friskare, gladare och rikare. Det finns alltså ett tydligt samband mellan viljestyrka och framgång. En bra strategi är att inte titta på det goda
De med låg viljestyrka, lyckades sämre med studierna. Det fanns en ökad sannolikhet för att de skulle få lågavlönade arbeten, ha små besparingar, bli överviktiga, få narkotika- eller alkoholproblem och ha svårt att upprätthålla stabila relationer. Det var också nästan fyra gånger större risk att de skulle begå brott.

Forskningen tyder på att personer med mycket viljestyrka har mer aktivitet i prefrontala barken. Men vi har inte hur mycket som helst, utan viljestyrkan laddas upp av mat och sömn och förbrukas när den används. Det är således viktigt att hushålla med resursen.

Tre sätt för ökad viljestyrka

 • Förutse och planera för perioder med låg viljestyrka. Eftersom viljestyrkan är en begränsad resurs tar den slut ibland. Man bör t ex inte handla när man är trött och hungrig efter en dag på jobbet. Det är viktigt att skapa goda vanor och rutiner som avlastar viljestyrkan. Man bör inte försöka göra för mycket på en gång. 
 • Träna viljestyrkan genom att använda den. Viljan är som en muskel. På kort sikt blir den trött, men på lång sikt blir den starkare. Det finns flera sätt att öva sin viljestyrka på. Att borsta tänderna med fel hand, upprätthålla god hållning, tala i fullständiga meningar eller använda en datormus med den andra handen, har visat sig stärka långsiktig självkontroll inom helt andra områden. Bygg alltså upp din viljestyrka genom att träna den regelbundet med små enkla övningar. 
 • Ät och sov ordentligt. Nya studier visar att glukos är en av de viktigaste ingredienser som din hjärna behöver för effektiv viljestyrka. En ordentlig natts sömn och kolhydrater som brinner långsamt ger bättre viljestyrka. Däremot bör man vara försiktig med snabba kolhydrater som brinner upp snabbt. 
Medelpad Classic Ski
Jag kommer aldrig att bli en väldigt duktig löpare eller skidåkare. Jag får nöja mig med att bli bättre och på sin höjd bli ganska hyfsad. Däremot kan jag klara svåra utmaningar tack vare min viljestyrka. Den är stark. Jag har alltid varit envis och viljestark. Nu vet jag dessutom att jag springa svåra ultralopp och uthärda mycket smärta för att klara det.

Jag har känt mig lite trött och krafslös den senaste veckan och jag har tränat ganska försiktigt. 
Förhoppningsvis känner jag mig piggare imorgon när jag ska åka Medelpad Classic Ski 20 km. Det verkar bli fint väder och lagom kallt. Jag hoppas på en tid neråt 1,10, dvs 3,30/km.


5 kommentarer:

 1. Väldigt intressant. Jag har en fundering:

  Jag har lätt att uppbåda viljestyrka för att träna fysiskt och klara av långlopp som Vätternrundan. Nu ska jag försöka mig på ett marathon för första gången.

  Varför har jag så svårt att hålla viljestyrkan uppe när det gäller andra saker?
  När det gäller att vara uthållig med egna idéer som kan ge mig en framtid till exempel. Jag har haft massor av goda idéer, men har inte lyckats vara uthållig nog med någon av dem för att få dem lönsamma. Jag lyckades sluta röka när jag bestämde mig för det, men jag fullföljde inte de studieprogram som jag valde, trots att jag var intresserad. Jag kan gå ner i vikt om jag bestämmer mig för det, men har svårt att bli bestämd nog.

  Vad är det för fel? Hur kan jag "bota" mig själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:) Du har nog mer viljestyrka än du tror. Personer som lyckats sluta röka eller snarare lyckats att inte börja röka igen har mer viljestyrka än andra, visar studier. Jag tror inte dina "problem" har med viljestyrka att göra. Det är något annat. Är du helt säker på vad du vill uppnå kanske du ska göra en plan osv och sedan börja. Man måste ju börja och vara disciplinerad. INte så lätt ... jag är där själv ibland;)

   Radera
  2. Du kanske har rätt. Jag har inte hittat något att brinna för. Inte sedan jag gav upp att bli veterinär, för jag trodde inte, när jag var 16, att jag skulle klara att avliva djur. Nu är jag snart 53 och det är för sent för det.

   Radera
 2. Korvtricket på bilden lär sig även den extremt matglada hunden (vår labrador till exempel) mycket snabbt.

  Visst är det så att det finns miljoner skäl att välja långsiktighet framför snabba belöningar...
  lh

  SvaraRadera
 3. Om man är nybliven 4-mån mamma som är deprimerad och har ångestförlamning så mycket att man inte ens orkar tänka ut formulering och ännu mindre att skriva ner det. Har redan add men STOR chans att jag har borderline och asperger och ska genomgå en slutgiltig utredning. Hur ska jag träna min viljestyrka så att jag kan bli bra? Jag orkade knappt läsa det hät inlägget

  SvaraRadera