söndag 15 mars 2020

Runners World - Nio hårda vetenskaplig fakta om löpning

Det finns många skäl att springa. Det finns fakta också. Hårda vetenskapliga fakta. Här är nio fakta som kanske ger dig motivation.


Starkare hjärta

Ditt hjärta blir starkare för varje löpsteg du tar. Hjärtat är en muskel. Som alla muskler blir hjärtat starkare när du använder det. Löpare pumpar mer blod för varje slag och har lägre risk för hjärtsjukdomar. Löpare har lägre vilopuls och mer hjärtvariabilitet. En studie från 2014 visade att personer som sprang så lite som 30 till 60 minuter i veckan minskade risken för hjärtdöd med 58 procent jämfört med de som inte sprang.

Sexigare

Som alla löpare redan vet är vi mer attraktiva än icke-löpare. En studie från 2015 visade att det funnits ett selektivt tryck eftersom löpare är generösa, intelligentare och ...


4 kommentarer:

  1. Få av dessa fördelar är väl trots allt inte unika för löpning utan tillämpbart på all konditionsidrott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det mesta är nog tillämpbart på annan konditionsidrott.

      Radera
    2. Tack för svar. Det är en återkommande intryck från din blogg, dvs. att löpning skulle vara unikt skiljt från annan konditionsidrott. Annars är dina inlägg läsvärda.

      Radera
    3. Det finns två skäl till det: dels länkar inlägg som börjar med "Runners World - " till en publik på runnersworld.se som framför allt består av löpare, dels att de flesta studier görs på löpare eller möss som springer. Det är svårt att få möss att åka skidor eller långfärdsskridskor:)

      Radera