tisdag 2 juni 2015

Brunt fett och frysvästar

För några månader sedan startade Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet, en studie om brunt fett. I studien ingår användandet av en frysväst (Irsus) som sänker kroppstemperaturen, vilket antas öka mängden brunt fett. Just nu håller man på att sammanställa resultaten efter två månader och jag återkommer om denna sammanställning senare. Jag kommer att fortsätta rapportera om den här studien som jag tycker är mycket spännande. Brunt fett hos vuxna är en ganska ny upptäckt och kan sannolikt bidra till bättre hälsa genom att minska mängden vitt fett i kroppen.

Poserar med frysvästen Irsus som jag fick för en egen liten studie.

Det bruna fettets viktigaste funktion är att skapa värme. Det vanliga sättet för en vuxen person att skapa värme vid kyla är att aktivera musklerna och huttra. Nyfödda barn kan dock inte ligga och huttra, de använder i stället brunt fett som skapar värme utan att de behöver röra några muskler. Även däggdjur som går i vinterdvala, som brunbjörnar, använder brunt fett för att sova i lugn och ro. De går och lägger sig feta och håller värmen med hjälp av brunt fett - som en kamin eldad med fett - och kommer ut magra på våren. Brunt fett är egentligen celler fyllda med mitokondrier, där strömmen av "heta" elektroner i elektrontransportkedjan skapar spillvärme istället för ATP. För några år sedan upptäckte man att även vuxna människor hade stora depåer av brunt fett. Denna upptäckt har väckt forskare från sin dvala och på sistone har flera studier kommit som visat på det bruna fettets effekter och hur brunt fett skapas.

En hypotes är att hormonet irisin, som musklerna utsöndrar vid fysisk aktivitet, leder till omvandlingen av vitt fett till brunt fett. En annan intressant molekyl är FGF21, som stimulerar upptaget av glukos i fettceller. I en studie såg man ett samband mellan mängden irisin och graden av huttrande vid en sänkning av rumstemperaturen från 27 till 12 grader, liksom att nivån av FGF21 ökade vid exponering för kyla.
Man kan köpa en frysväst eller så kan man som jag spåra i snö.
I en annan studie såg man att regelbunden exponering för måttlig kyla minskar mängden fett och ökar det bruna fettet. Studien visade att acklimatisering till kyla under sex veckor med två timmars daglig exponering för 17 °C sänkte kroppens fettmängd med 5,2 procent och ökade volymen av brunt fett med 58 procent. Det kanske var vanligt att småfrysa i sex veckor förr i tiden, men idag styrs husvärmen av en termostat och vi undviker en stor del av de naturliga ändringarna i kroppsvärme som skapas av ämnesomsättningen eller värmeförluster. Sedan 1970-talet har inomhustemperaturen höjts med i snitt 3 grader och forskarna tror att denna höjning är delaktig i ökningen av fetma. Bekvämlighet kostar. Själv tycker jag inte alls om när det blir för varmt, men det kanske beror på att jag brukar vara ute och pulsa i snö och drar på mig vinterkläderna flera veckor för sent och tar av mig dem flera veckor för tidigt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar