Kvinnor och choklad
Internet kryllar av påståenden om kvinnor och deras chokladbegär. En studie visar att 40 procent av alla kvinnor känner begär efter choklad, medan endast 15 procent av männen känner samma begär. Enligt en teori beror det på att choklad innehåller ämnen som håller kvinnors hormonsystem och hjärna i balans. Man vet t ex att nivåerna av hjärnans ”må bra-hormon” serotonin är låga under PMS och att choklad kan öka produktionen av serotonin och av endorfiner, vilket ökar känslan av välmående. Det gör även motion, men det är inte riktigt lika bekvämt som att mumsa praliner.
Choklad innehåller små mängder koffein, ett giftigt ämne som olika växter utvecklat för att både fånga oss och för att hålla oss borta. I små doser är koffein nyttigt, skärper sinnena och minnet. I stora doser är det ett gift. Koffein motsvarande 3-4 kaffekoppar sägs vara optimalt. När det gäller choklad har dock forskarna fram till nu varit mer fokuserade på flavonoiderna i kakao, orsaken till det är bl a en studie på Kunaindianerna som bor på några öar utanför Panama.
En skillnad mellan västerlänningar och Kunaindianerna är att de senare inte lider av högt och stigande blodtryck, diabetes eller hjärtsjukdomar. För över 20 år sedan kom Norman Hollenberg, professor vid Harvard Medical School, fram till att det berodde på att indianerna drack fem koppar choklad om dagen. Enligt Hollenberg kan kakao minska risken för demens och hjärtsjukdomar. Orsaken är ett ökat blodflöde tack vare kakao.
cho kla att vara kunaindan. |
Choklad har en lång historia. |
Efter det har det kommit flera studier om kakao. Några studier pekar på flavonoider som katekin, procyanider och epikatekin, andra på att kakao ökar produktionen av nitrat/kväveoxid eller på att kakao reparerar endotelet. Orsakerna är alltså inte helt klarlagda, men det verkar som om kakao är ganska nyttigt för hjärna, hjärta och kropp. Omkring 70 gram mörk choklad (mer än 70 % kakao) per dag tycks vara en optimal dos. Ju närmare råvaran, desto bättre
Världens äldsta nu levande människa säger att det beror på chokladen. Leandra Beceerra Lumbreras 127 år. |
Natten till julafton ramlade det ner 3 dm snö från himlen. Redan samma dag hade någon eldsjäl fixat perfekta spår på Bondsjöhöjden. Jag åkte några kilometer på juldagen, det var 16 grader kallt och hårda, perfekta spår. Tekniken kändes dock usel. Det tar tid att komma i form. Några dagar senare åkte jag på Högslätten och lite av tekniken föll på plats igen. Det tar nog några veckor och några mil innan det känns bra. Däremellan har jag sprungit. Jag är väldigt fokuserad på löpning just nu. Ibland kombinerar jag snö och löpning och springer genom skogen över stock och sten i ystert yrande kall snö.
Hej!
SvaraRaderaJag har också skrivit en del om hur nyttigt choklad är t ex
http://lyckans-smed.blogspot.se/2010/12/nyttigt-medchoklad.html
http://lyckans-smed.blogspot.se/2012/04/choklad-ger-lagre-bmi.html
http://lyckans-smed.blogspot.se/2011/09/choklad-godis-for-ditt-hjarta.html
http://lyckans-smed.blogspot.se/2012/08/risken-for-stroke-minskar-med-all.html
http://lyckans-smed.blogspot.se/2012/11/mer-choklad-hjalper-dig-klara-morkret.html
http://lyckans-smed.blogspot.se/2012/07/kaffe-och-choklad-mot-hudcancer.html http://lyckans-smed.blogspot.se/2014/10/choklad-for-battre-minne.html och
http://lyckans-smed.blogspot.se/2012/03/choklad-bra-ocksa-for-huden.html
Tack för länkarna:)
RaderaChoklad är livet :)
SvaraRaderaGott nytt år på dig!