onsdag 11 juli 2012

Ett hett boktips: Finding Ultra

Jag brukar samla på mig lite böcker inför sommaren och jag började semestern med en nyutgiven bok som heter Finding Ultra. På omslaget står det att det är en bok om att trotsa medelåldern och finna sig själv. Det finns många böcker om att hitta sig själv och det känns lite sent att komma i trotsåldern i medelåldern, men bortsett från flosklerna på omslaget så var boken mycket läsvärd. Jag är i alla fall glad att jag läste den innan min ultradebut om några veckor.

Jag köpte boken med hopp om att få inspiration och den här boken gav mig det. Vi människor är kapabla att klara mycket mer än vi tror. Den ställer också frågor till mig som jag tvingas leta egna svar till.

Alkoholist och triathlet
Boken är självbiografisk och skriven av Rich Roll, en av världens mest vältränade män, enligt tidningen Mens Fitness Magazine. Men det har han inte alltid varit, för bara några år sedan var han en överviktig, f d alkoholist och rökare som inte ens orkade gå uppför en trappa utan att bli andfådd. Han bestämde sig för att byta liv samma dag som han fyllde 40. Han började springa och sen gick det fort. Två år senare tävlade han i Ultraman och kom elva. Från flaskbotten till världstoppen på två år.Jag tror inte alla klarar det Rich klarade på två år, men hans berättelse är inspirerande. Det är framför allt två saker som skiljer Rich Roll från många andra: generna - hans morfar var en framgångsrik simmare - samt en ungdom präglad av askes och hård träning, sådant som bygger viljestyrka och en förmåga att uthärda smärta.

Som barn var Rich utrustad med stora, runda glasögon och runt huvudet satt en tandställning fast som ett medeltida tortyrredskap. Han saknade bollsinne och blev mobbad. Han var utanför och socialt oförmögen att ta sig in. Han gick med i skolans basketlag i ett desperat försök att höra samman. Lagkompisarna gjorde allt för att mobba ut honom och bli av med lagets klart sämste spelare. Priset var högt, men han stannade kvar i laget.

Ett lyckokast
Som barn kastade Richs mor honom i vattnet innan han kunde gå. Hon var väldigt angelägen om att han skulle simma som hennes far hade gjort. Det visar sig vara ett lyckokast. Han gillar att simma och kommer med i ett lag - en gemenskap. Han blir snart väldigt bra och blir en av USAs bästa juniorer i fjärilssim. Förutom simningen går studierna också bra. Han pluggar hårt. Hans liv kan delas in i plugg och simning. Det finns inte utrymme för något annat. Han har A i nästan alla ämnen och kan välja vilket universitet han vill.

På universitetet får han dock en ny vän: alkoholen. Han festar vilt, men slutar ändå med bra betyg. På examensdagen skämmer han ut sina föräldrar och de ställer honom till slut inför ett ultimatum: Genomför ett nykterhetsprogram, annars vill vi inte träffa dig igen.

Det mesta går fel p g a alkoholen. Han gifter sig, men tappar ringen när han simmar i havet dagen efter bröllopet. Fast hon hade redan glidit ifrån honom. De gjorde slut redan under smekmånaden. Han får ett återfall men nyktrar sedan till. Han blir en nykter alkoholist.

Veganism
Rich träffar så småningom en ny kvinna som är hans raka motsats. Hon är vegan och hippie. De har delat kylskåp, men en dag vill han pröva en av hennes gröna röror. Allt Rich gör är allt eller inget och han är snart lika mycket vegan som han var alkoholist förut. Han äter bara sådant som växer och det ska vara så lite tillagat som möjligt.
Efter några år kastar Rich Roll sina dämpade skor som förstör kopplingen mellan löpning och natur. Han prövar att springa barfota. Målet är att bli en barfotalöpare.


I början skummade jag avsnitten om veganism, men dieten var ett viktigt inslag i boken och jag gjorde inte boken rättvisa om jag inte läste det lika noga som allt annat. Alla människor bidrar med sitt perspektiv på livet och genom att läsa boken fick jag ta del av Richs perspektiv. Det gör mitt liv rikare. Alltid lär man sig någonting. Ju fler perspektiv, desto fler sätt att se på saker. Man ska inte döma ut något i förväg, utan försöka förstå varför någon tänker som han gör och hur han har kommit fram till dessa tankar. Det är en intressant och lärorik process.

Jag tror att det är bra med lite extra grönsaker på tallriken. Det kan inte vara fel. Men jag äter fisk, ägg och en del kött. Människan är allätare med rätt att välja och det är nog den rätten som gör livet så svårt. En koalabjörn behöver ju inte välja. Den äter bara blad från eukalyptusträdet. Å andra sidan har den en väldigt liten hjärna. Den bara tuggar i sig och funderar inte på om den ska välja äpplen eller päron och ett djur som inte funderar behöver ingen stor hjärna. Vi har en stor hjärna bl a för att kunna hitta, identifiera och fånga mat. Fast nu luktar vi inte på maten, utan vi tittar på den finstilta innehållsförteckningen i matvarudjungeln för att bedöma matens värde.Va? Kan man äta annat?
Nästa bok
Boken avslutades med ett vansinnigt lopp. Rich och en enarmad kompis bestämmer sig för att åka till Hawaii och genomföra the Epic 5 - fem ironman triathlons på fem olika öar på fem dagar. Det är en bitvis plågsam läsning, men också inspirerande.

Det här var en bra bok som förhoppningsvis översätts till svenska. Den kan mycket väl bli nästa kioskvältare efter Born To Run. Det finns så många som springer långt och som jagar inspiration. Det fanns dock ett dåligt inslag i boken. Rich hängde ut mobbarna från skoltiden med namn. Det gav en smak av bitterhet och det tycker jag han borde ha sprungit ifrån.

Nu ska jag läsa nästa bok, Ond kemi av Ulf Ellervik som handlar om hur man tar livet av folk, haha. Det är något så ovanligt som en bra svensk populärvetenskaplig bok om kemi. Jag är just nu på semester vid Västkusten och mitt sällskap - som sett min bok - luktar lite oroligt på allt jag serverar :)

Fler boktips
För fler heta boktips klicka här!


26 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Låter som en bok som måste läsas.

  SvaraRadera
 2. tja varför inte

  SvaraRadera
 3. http://www.amazon.com/gp/product/1616083743/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&tag=thviofli-20&link_code=as3&camp=211189&creative=373489&creativeASIN=1616083743

  Här är ytterligare en bok jag tror skulle tilltala dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag läste att du var på g med en recension av den. Den verkar spännande. Pete har ju en av de bästa bloggarna och det är ju spännande att se hur han går från blogg till bok också.

   Radera
 4. Bra tips! Löparböcker kan man ju inte läsa för många av ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, själv har jag nästan för många på min lista nu;)

   Radera
 5. Och jag som trodde att det var min bok det handlade om! ;-)

  http://www.sapiens.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, häftigt att verkligen ha skrivit en bok:)

   Radera
 6. Tack för tips! Kanske en ny klassiker? Det låter spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod:) Ja jag tror den kommer att räknas in bland de bättre om några år. Han har en lite speciell historia att berätta.

   Radera
 7. Läser sent om sider Born to run. Där dräller det ju också av maniska missbrukstyper. Tröttsamt med alla junkies som träffar Jesus, blir veganer, börjar springa, whatever. De tror ju de är så unika, men man läser ju om det här precis överallt. Slå upp en kvällstidning vilken dag som helst typ. Passar nog på den här faktiskt.

  Håller med dig om att det är riktigt lågt att snubben inte kommit över mobbingen. Vem hade inte tjocka glasögon och blev vald sist liksom? Anständiga människor kommer över sånt där och går vidare.

  Före/efter-bilder måste väl vara det ultimata beviset ändå? Är det Roll?

  Känner mig gnällig idag; lh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja jäklar vad du var gnällig;) Jag törs nog inte skriva någon bok för du kommer ju att såga den längs fotknölarna;) Fast jag kanske inte riktigt är sådär halleluja, men lite så är jag ju ibland enligt en och annan.

   Ja det är en före och efter bild det där. Jag har en jättebra förebild, men ingen bra bild än på hur jag ser ut efteråt;)

   Radera
  2. :) Inga problem, du är inte manisk. Inte ens i närheten. Alltså, har man kontroll på livet ska man vara stolt över det, de där andra är inget att se upp till tycker jag. Det svåra är ju att ha koll på läget, att släppa taget och hänge giv sig åt knark/löpning/scientologerna/årets diet/jobbet/whatever är enkelt. Tyvärr är renässansmänniskan ute nu, och manikern inne. Och jag tycker inte det är ett dugg beundransvärt. Sign of the times, det kommer att svänga tillbaks.

   Synd med bilderna, du hade kunna fått låna perfekta före-bilder av mig. Möjligen har jag en fotomodellkarriär där.
   lh

   Radera
 8. Har precis upptäckt din blogg och känner att jag gillar den starkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att så många hittar hit under sommaren:) Och roligt att blandningen av allt möjligt passar så många.

   Radera
 9. Jaha, så blev till att beställa ytterligare en bok att läsa. Kanske hinner jag läsa ut den jag fick idag. Johan, om du inte läst Kroppens geni av Sverker Sörlin, så kan jag varmt rekommendera den. Ha det fortsatt gott på Västkusten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste några kurser i Umeå med Sverker som professor och han var riktigt bra och trevlig. Lite akademisk ibland kanske, men han uppmuntrade mig mycket. Ville t o m att jag skulle utveckla min flummiga uppsats i en bok. Fast det blev inget av det. Men hans bok ska jag nog läsa. Den verkar intressant.

   Radera
  2. Vad handlade uppsatsen om?
   lh

   Radera
  3. Åååh, jag var 25 och hade lösningen på världsprolemen;) Jag skickar ett privat mail till dig. Känns lite pinsamt nu:)

   Radera
  4. Men lh, vad har du för mail numer?

   Radera
 10. Redan sugen på att köpa den där boken, blev inte mindre sugen nu. BTW, visste du att Scott Jurek också har skrivit en bok (den skall jag också köpa, tror jag...):

  http://www.amazon.com/Eat-Run-Unlikely-Ultramarathon-Greatness/dp/0547569653/ref=pd_sim_b_3

  // Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Den boken kanske man också ska köpa:)

   Radera
 11. Scott Jurek, Michael Arnstein (the fruitarian), och Rich Roll. Lance Armstrong med för den delen. Kan vara värt att inte avfärda en bra vegan-kost ja ;-) (dvs även undvika/begränsa pasta, bröd, socker osv) Äter det själv sedan 1,5år för bättre långsiktig hälsa. Trodde jag aldrig, kött- och mjölkätare i 33år innan dess. Bara positiva effekter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja många fungerar bra med vegankost och de är ofta väldigt pålästa. Om Rich Roll eller hans fru stod i köket hemma så hade jag nog klarat mig bra. Själv körde jag en variant av stenålderskost under ett år och det kändes också bra. Nu har jag tagit in mer medelhavsmat som jag tycker så otroligt mycket om. Mjölkprodukter och socker och processad mat försöker jag undvika och jag äter inte så mycket rött kött.

   Radera
 12. Låter som du äter så nästan/i väsentlighet redan då, gott!


  1) Vad gäller "påläst" har jag själv mest noterat (anecdotal evidence men ändå) att det berott på att man sökt och läst på om hälsa innan och sedan kommit fram till detta. Inte tvärtom (höna-ägget).


  2) Inte så mycket att vara orolig för heller, man äter ju bara näring (nutritarian kallas det ibland). Fast man är ju så itutad i att det är farligt och blir lite orolig ändå, men hälsotesterna genom jobbet visar på kanon-resultat nu. Mina njur-värden (kreatinin) var på väg åt fel håll tex och blev nu bra. Ska vara under 100 och hade 2006: 103, 2008: 108, 2010: 117. Ställde om kosten 2011, resultat 2012: 85, och allt annat jättebra.

  Protein-frågan kan man ju få förstås men det går inte att få protein-brist utan att svälta sig, tillräckligt med kalorier => tillräckligt med protein (om man inte bara äter typ vitt raffinerat socker då :) ).

  SvaraRadera