lördag 3 september 2011

Löpning mot depression

När jag känner mig misslyckad, deppig och allmänt miserabel så vet jag att jag alltid kan öppna dörren och springa mig själv på bättre humör. Nu när jag håller på att kämpa med mina dåliga vanor är det också till hjälp att distrahera hjärnan med löpning. Den som springer syndar inte. Löpning gör dessutom hjärnan mer formbar, vilket underlättar för tankar att ta nya vägar i hjärnan. Den som är stressad eller mår dåligt sitter ofta fast i gamla tankebanor och går i djupa hjulspår. Det yttersta syftet med stress är att få oss att fly och löpning är därför ett utmärkt sätt att bränna bort stress. Kanske det t o m kan vara ett botemedel mot svårare depression.
Tre glada gubbar! Man kan inte vara deppad och springa samtidigt. Källa
Depressioner är en av de vanligaste åkommorna för personer mellan 15 och 44 år. En depression är ett allvarligare tillstånd än vanlig nedstämdhet som nästan alla drabbas av någon gång i livet. Kanske har vi blivit känsligare för stress p g a att vi är mer skyddade från stress från unga år, en utveckling som ibland går alldeles för långt som när föräldrar följer med på jobbintervjuer. Motgångar och problem är en del av livet och det är nog bäst om man gradvis lär sig hantera och bearbeta stress.

På senare tid har det blivit allt vanligare, åtminstone i USA, att läkare ordinerar motion mot depression. Det är en riskfri medicin utan negativa biverkningar. De positiva bieffekterna är dock många. En som länge funderat över detta är professor Madhukar H. Trivedi. Trivedi märkte att flera av hans patienter, som alla lider av allvarlig depression, kände sig lyckligare efter att de gått en promenad.

Patienterna i fråga tog ett så kallat SSRI-preparat, ett läkemedel som ökar tillgången på neurotransmittorn serotonin i hjärnan. Serotonin är en urgammal substans i hjärnan som ger kroppen upplysningar om den befinner sig i en gynnsam eller en ogynnsam miljö. En deprimerad person upplever att de befinner sig i en ogynnsam miljö, men genom att öka nivåerna av serotonin kan man få dem att bete sig som om omständigheterna var gynnsamma. Alla patienter svarade dock inte på medicineringen. De fortsatte vare deprimerade. Dr Trivedi började undra om en dos av träning skulle öka deras chanser att bli bättre. Det finns ganska mycket vetenskapligt stöd för den hypotesen. Man vet sedan länge att löpning ökar nivåerna av serotonin i hjärnan. På senare tid har man även sett att löpning ökar hjärnans plasticitet, d v s hjärnans förmåga att förändra sig ökar och det föds nya neuroner som kan skapa nya bättre spår och vanor i hjärnan.


Klinisk depression är ett allvarligt tillstånd och trots antidepressiva mediciner brukar bara omkring hälften tillfriskna. Visserligen ökar tillfrisknandet med ytterligare doser av andra läkemedel som t ex litium, men den typen av mediciner kan ge obehagliga biverkningar. Därmed fanns det inte mycket att förlora på att lägga in en träningsdos istället och Trivedi kontaktade andra forskare för att göra en klinisk studie.

Forskarna valde ut 126 patienter som alla använt SSRI-preparat under två månader utan att de blivit bättre. Ingen av dessa motionerade. De delades in i två grupper: en grupp körde en väldigt lätt träning motsvarande en 10 minuters promenad per dag. Den andra gruppen tränade hårdare, ungefär motsvarande 30 minuter rask promenad per dag. Det är den mängd träning som brukar rekommenderas för bibehållen och förbättrad hälsa.

Patienterna följde programmet i fyra månader. De både motionerade och tog medicin. Vid slutet av den tiden, enligt den studie som publicerades nyligen i The Journal of Clinical Psychiatry, hade ca 30 procent tillfrisknat, vilket är bättre än resultatet i samband det vanliga alternativet med tyngre medicinering.

Vana på recept
Men det är inte lätt att börja en ny vana även om den tilldelas som recept. Att börja nya vanor är krävande och det behövs mycket stöd för att den här gruppen av människor ska upprätthålla träningen. Det går inte bara att säga åt en deprimerad person att hon eller han ska åka hem och jogga. Risken är stor att inget händer om det inte sker någon slags övervakning. Man såg också att framför allt kvinnor som hade depression i släkten (d v s det fanns en genetisk komponent) hade det svårare än andra och att de lyckades bäst om de tillhörde gruppen som tilldelades ett lätt träningsprogram. Människor är komplicerade organismer och alla fungerar inte på exakt samma sätt.

Det är långt ifrån bevisat att löpning lindrar depression, men den här studien och andra studier ger visst stöd. Det kanske är så att inte alla blir friskare, vilket den här studien också pekar på. Om det finns en genetisk disposition tycks det som att löpning är mindre effektivt än annars. Om depressionen däremot är orsakad av miljön låter det troligt att förändringar i miljön kan vända utvecklingen. Det skadar inte att pröva. Det finns knappast några biverkningar och att ge sig ut är en handling som får de flesta att må bättre. När det gäller lättare depressioner eller allmän nedstämdhet är jag övertygad om att motion är det bästa sättet att känna sig bättre till mods.

En av de starkare berättelserna om hur löpning kan rädda en person från depression finns här.


5 kommentarer:

 1. Måste bara tacka för en toppenblogg. Intressant och underhållande och jag lär mig något nästan varje gång jag läser ett inlägg.

  SvaraRadera
 2. Ännu ett intressant inlägg! Blevins så glad att ett nytt var postat! /jessicaS

  SvaraRadera
 3. Anonym: Tack:)

  JessicaS: Vad roligt att du gillade det:) Både löpning och positiva kommentarer får en på gott humör:)

  SvaraRadera
 4. Ah, intressant inlagg! Skrev precis att jag kanner mig deppig (formodligen for att jag ar sjuk och inte kunnat springa pa ett tag). Ja, jag kan bara konstatera att du har ratt. Och for en redan inbiten lopare sa blir det kanske extra tydligt nar man inte kan springa.

  SvaraRadera
 5. Hoppas du kryar på dig snart Petra:)

  SvaraRadera