tisdag 8 januari 2019

Du kan inte läsa snabbare än din egen hjärna

Ett av mina första blogginlägg handlade om snabbläsning. Jag läser själv väldigt snabbt, men i blogginlägget kan man få intrycket att snabbare är bättre. Det är det inte. Du kan inte läsa snabbare än din egen hjärna. När du läser orden i den här texten läser du tyst för dig själv. Du kan öva upp den snabbheten, men du kan inte läsa fortare än så.
Bildresultat för lucky luke drar snabbare än sin egen skugga

Barn som lär sig läsa läser högt. En del forskare tror att alla läste högt på antiken och tyst läsning ”uppfanns” på 300-talet av Ambrosius av Milano. Han läste text utan att röra läpparna, enligt den samtida Augustinos. Det var nytt och uppfattades som konstigt då, men idag läser du förmodligen denna kod tyst i ditt huvud. 


Ambrosius av Milano

Enligt en del ”experter” på snabbläsning ska du inte läsa tyst för dig själv. De lär ut tekniker så att du ska läsa fortare än din hjärna. Problemet med det är att du tappar förståelse. Du kan inte förstå det du läser, om du läser fortare än din hjärna bearbetar texten.

En vanlig pappersbok är svårare att snabbläsa än en text på internet. Det är lätt att hamna i snabbläsande när du surfar på internets elektroniska www-vågor. Men precis som surfing flyter du på ytan. Du går aldrig djupt. Du hoppar vidare när det blir svårt. Att gå djupt tar tid. Det kräver viss ansträngning.

En del sätter som mål att läsa 100 böcker varje år. De kanske har läst att framgångsrika personer som Bill Gates läser 50 böcker per år, att Warren Buffet läser 500 sidor varje dag och att Elon Musk läste två böcker om dagen som tonåring. Men de läser för att förstå. Om målet är 100 böcker och metoden är snabbläsning, är det bara bortkastad tid. Det viktiga är ju att förstå böckerna och göra något av den kunskapen som Musk, Buffet och Gates. Om man bockar av böcker som antal lär man sig inget.


För att lära sig något av en bok är bästa tipset att stanna upp efter varje kapitel och försöka plocka ut kunskapen. Att stoppa in 100 böcker i hjärnan är mycket enklare än att plocka ut dem. Kunskap är en långsam process och snabbläsning en illusion.


2 kommentarer:

  1. Tack för bra och tänkvärd info som alltid. Detta inlägg blir ett bra stöd i pågående tentaplugg��

    SvaraRadera