söndag 13 mars 2011

Hur man lever länge nog

Vi omges av en rad mer eller mindre vedertagna påståenden om hur man bör leva för att få ett långt liv, t ex ska man vara glad och positiv, inte oroa sig och inte stressa på jobbet. Nu har dock forskare vid University of California i en ny omfattande studie funnit att dessa påståenden inte riktigt stämmer överens med hur det faktiskt förhåller sig. Studien sträckte sig över 20 år och man arbetade med data så långt tillbaka som 1931. Forskarna fann att sambanden var helt omvända mot man vanligen tror och som ofta framförs i media som självklara sanningar. Den kanske mest anmärkningsvärda upptäckten var att de som var glada och optimistiska hade en lägre förväntad livslängd än de som var mer försiktiga och pessimistiska. Förmodligen tar en optimistisk person större risker och bortser från faror och kanske röker och dricker mer än den försiktiga personen. Det är alltså inte glädjen och optimismen i sig som skapar ohälsa. 


Optimisten, pessimisten eller ingenjören, vem lever längst?
Dessutom fann man att det inte var någon fara att jobba hårt och att vara engagerad i sitt jobb. Förmodligen är det en form av nyttig stress. Att jobba hårt men inte vara engagerad kan däremot vara skadligt för hälsan. Forskarna fann även att giftermål och skilsmässor var bra respektive dåligt för män, men för kvinnor spelade det ingen roll. En skild kvinna lever lika länge som en gift. Svåra trauman behöver inte heller vara skadligt om man finner en mening i det och där kan en optimistisk läggning hjälpa. Det fanns ingen koppling mellan livslängd och känslan av att vara älskad, däremot fanns det en stark koppling till sociala relationer och att man hjälper andra människor.

Forskarna säger också att det aldrig är för sent att välja en hälsosam livsstil med motion och bra kost eller att ägna sig åt sina relationer och välgörenhet. Men man bör inte oroa sig, inte följa strikta regler och hårda dieter. Åtminstone in te på en gång. Det är bättre att ta ett steg i taget. Att kanske börja med att välja det nyttiga alternativet när man väljer mellan två maträtter och sedan gradvis öka antalet nyttiga handlingar som till sist blir vanor och ett sätt att leva. Det är viktigt att bygga upp vanor, att gradvis programmera sin hjärna och bygga om sina handlingsmönster. Det är det som är hållbart på sikt. Det handlar om anpassning och anpassning fungerar bäst om den är gradvis.

Ta alltid en påtår
Ett sätt att förbättra hälsan och förlänga livet är att dricka lagom med kaffe. Kvinnor som dricker mer än en kopp om dagen hade ungefär 25% lägre risk för stroke, enligt en ny svensk studie. Det är ganska anmärkningsvärt och kaffe har på sista tiden kommit att omvärderas alltmer. Studien omfattade 34670 kvinnor under en tioårsperiod. Tack vare den omfattningen kunde man få fram signifikanta resultat. Så ta en kopp kaffe till. 




Dagens träning
Det blev ett "långpass" idag. Jag sprang ut mot Sälsten och tillbaka, det blev ungefär 14 km och därmed det längsta löppasset i år. Det kändes tungt i början, ben och hjärna pratade inte riktigt med varandra. Men efter 5-6 kilometer kunde jag öka tempot från 6 minuter till 5:20 per kilometer. Solen sken och ansiktet blev riktigt varmt. Härligt att äntligen komma igång med löpningen. Det går inte lätt, men det går lättare och lättare.


2 kommentarer:

  1. Låter som att du fick en riktigt skön löptur till sist.

    Intressant det där med förväntad livslängd kontra både livsstil och inställning. Ännu mer komplext blir det väl om man dessutom ska väga in livskvalitet i förhållande till längden.. ;)

    SvaraRadera
  2. Ja Lotta, det går bättre och bättre. Jag älskar att springa långa pass i vacker natur. Det är livskvalitet det.

    SvaraRadera