måndag 1 juni 2020

Gazzine - breda generalister gissar bättre än djupa specialister

Vårt samhälle bygger på expertkunskap. Kunskapen är specialiserad. Men är det klokt? Borde vi istället lyssna mer på breda generalister? Personer med bredd har fler perspektiv än smala experter.


I boken Bredd: Därför lyckas generalister i en specialiserad värld (kommer på svenska i augusti 2020), skriver David Epstein om psykologen Philip Tetlock. Som 30-åring hamnade Tetlock på ett möte med experter som diskuterade relationen USA-Sovjet. Året var 1984. Det var under kalla kriget. 

Foto: Alex Cook / Unsplash

Tetlock lyssnade till de äldre, tvärsäkra experterna som pekade med hela handen. Experterna motsade ofta varandra. De var uppdelade i två läger: liberala (vänster) och konservativa (höger). Liberalerna trodde att Gorbatjov skulle reformera Sovjet, medan de konservativa trodde att kommunistregimen var immun mot reformer. Båda sidor ...

2 kommentarer:

  1. När jag trycker på "fortsättningen här" så kommer jag till bloggers hemsida, ngt är snurrigt.
    Hittade artikeln på Gazzine, tack för god läsning.
    Nu är frågan:
    Hur skall vårt vetenskapliga samhälle tackla det faktum att de vi anser mest bildade i detta gudsgränssnitt är de sämsta att leda utvecklingen framåt?

    Rävar har svårt att äta igelkottar men tror snart de överväger att leva med lite stickor i gommen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. oj tack för det David:) Glömde testa länken. Ja precis. Det är ett problem här i gudsgränssnittet:) Själv blir jag väldigt skeptisk när jag hör någon som förklarar komplexa sammanhang med tvärsäkerhet.

      Radera