måndag 22 juli 2019

Gå med skor eller gå barfota?

Hur påverkar skor dina fötter och din kropp? Enligt en studie, som nyligen publicerades i tidskriften Nature, har det du sätter på fötterna stor betydelse.

I studien konstaterar forskarna att du rör sig annorlunda om du går barfota jämfört med om du har skor. När du är barfota känner du av underlaget bättre, vilket har positiv effekt på balans och belastning på leder. En nackdel är att med tiden bildas förhårdnader på särskilt utsatta ställen under foten, men enligt forskarna är det en fördel. De hårda ytorna är gjorda av proteinet keratin, samma material som naglar, samt ett annat speciellt protein. De hårda ytorna skyddar foten med bibehållen känslighet för underlaget. 


Född att gå

Människan är född att springa, men i än högre utsträckning född att gå. Både jägare och moderna människor går mer än de springer. Människor har gått i miljoner år, till största delen barfota som alla andra djur. Skor är en relativt ny uppfinning. De första enkla sandalerna är 10 - 40 000 år gamla. Innan det fanns sandaler skyddades människofötter av hård hud. Människor som regelbundet går utan skor utvecklar förhårdningar under hälar och fotdynor som gör det lätt att gå på svåra underlag. 

Foto Morris Higenyi på Unsplash

Hur påverkar det oss idag? För att jämföra fötter reste forskarna till Kenya. De samlade ihop 81 personer, varav hälften levt barfota hela sitt liv och den andra hälften burit skor. De som vuxit upp på barfota hade stora förhårdningar under fötterna. De var cirka 25 - 30 procent tjockare än förhårdningarna hos de skodda personerna. Trots tjockleken kände nerverna av underlaget lika bra som fötter utan förhårdningar, men de stängde ute smärtan.

Moderna, vadderade skor med styv sula minskar hastigheten som foten träffar marken med. Det är bekvämt, men det är samma krafter. De hårda stötarna från skodda fötter tenderar sprida sig genom skelettet upp till knäna, medan barfotagång ger upphov till korta, skarpa stötar som går via mjuka muskler och senor. På sikt påverkar det kroppen - 10 000 steg per dag belastar lederna 3 - 4 miljoner gånger på ett år. Ingen vet vad det betyder idag.

Nu är det sommar. Jag behöver varken strumpor eller skor. Jag går bra med fötter och ibland går jag eller springer med sandaler.


2 kommentarer:

 1. Intressant att vi moderna människor går till fotvårdssalonger och lägger pengar för att slipa bort de där förhårdnaderna ��
  Har du någon länk till artikeln?
  Mvh
  Christopher

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja vi vill ha bebisfötter:) Hoppsan, jag hade länkat en gammal studie i inlägget. Nu är det rätt länkar:) https://www.nature.com/articles/s41586-019-1345-6

   Radera