onsdag 2 januari 2013

Springa eller gå ner i vikt

Efter all julmat och champagne kan det vara intressant om man ska gå eller springa bort viktuppgången. Har man inte sprungit förut, bör man börja med att gå. Genom att undviker man skador och man bygger upp kroppen. När kroppen har byggts upp kan det vara en bra idé att ta steget att bli löpare. Enligt en ny studie är löpning ett effektivare sätt att bli av med kalorier. Dessutom sparar man tid och tiden är vår viktigaste resurs.

Fysikens lagar
Enligt fysikens lagar krävs det en viss mängd energi för att förflytta en viss kropp en viss sträcka. Det spelar ingen roll hur fort man rör sig. Man gör alltså av med lika många kalorier oavsett om man går eller springer samma sträcka, enligt Newtons fysik. Men det förutsätter att man är en perfekt maskin. Vi rör oss olika när vi går och när vi springer. Medan den som går hela tiden vilar med minst en fot mot underlaget, befinner sig en löpare allt som oftast i luften, bara för att ta ett exempel. Det är mer energikrävande att springa. Men å andra sidan kanske man orkar röra sig mer resten av dagen om man går? Den lägre skaderisken för gångare gör kanske att de inte råkar ut för lika många träningsuppehåll? Att gå bränner mest fett, medan löpning bränner högre andel kolhydrater ju hårdare löpning. En tuff löpning leder i sin tur till mer efterförbränning. Fast den tuffare löpningen kanske stimulerar hunger och gör att man överkompenserar energiintaget? Det är bara några aspekter av gång vs. löpning. Ett sätt att få reda på lite mer exakt hur det förhåller sig är att över en längre tid mäta viktförändringar på personer som går och som springer. 


Jämförelse mellan vandrare och löpare
Nyligen gjordes en sådan stor studie där man jämförde 32 000 löpare från en tidigare studie som sträckte sig över flera år med 15 000 vandrare från en annan långtidsstudie. Uppföljningstiden var drygt 6 år. Syftet var att se hur mycket personerna i respektive studie ökade eller minskade sin träning under den tiden och hur dessa förändringar påverkade BMI (Body Mass Index - ett grovt mått på övervikt).

Eftersom löpning och promenader skiljer sig åt i intensitet, måste man använda ett mått som kallas MET på denna intensitet. 1 MET är basförbränningen när man gör typ ingenting, som när man ligger på rygg på ett näckrosblad och solar magen. Att gå klassificeras som måttlig motion på 3-6 MET, medan löpning klassas som intensiv och ligger över 6 MET. Genom att använda denna klassificering borde en liknande förändring i förbrukat MET ge lika stor viktminskning oavsett om man springer eller går. 


En groda som förbrukar 1 MET.
Men istället för en jämn kurva där förändringar i MET och BMI korrelerade, fann forskarna att en förändring av MET genom löpning producerade en signifikant större förändring i BMI jämfört med samma förändring i promenader. Löpning gav upp till 90 % mer viktminskning jämfört med promenader.

Slutsats
Denna studie mätte en grov effekt av två olika beteenden. Man ska också komma ihåg att det handlar om statistiska medelvärden. En del går upp i vikt, andra går ner i vikt, men något fler springer ner i vikt. Orsakerna till att löpning minskade vikten mer än promenader kan man bara spekulera i än så länge. Det kan bero på att löpning ökar efterförbränningen eller att löpning i högre grad än promenader hämmar aptiten efteråt. Det vet vi inte än. Men studien ger stöd för att löpning har större effekt på BMI än promenader.


Bokprojektet
Jag fick många positiva mail och kommentarer på mitt nyårslöfte om att jag ska skriva en bok. Jag tror några förbeställde boken också :). Jag har börjat skriva så smått. Jag tycker mig märka en viss skillnad mot att skriva ett blogginlägg. Det är mer krävande. Jag känner mig nästan utmattad efteråt. Det är som början på ett alldeles för långt lopp. Skriver jag sent på kvällen behöver jag nästan en timme för att varva ner. Det är som om pennan petat i en slumrande myrstack. Den börjar röra sig. Tankarna sprider sig över hela hjärnbarken, tills skallen är ett myllrande inferno. Tankarna rusar runt som myror medan jag skriver och det dröjer innan de lugnat ner sig. Jag är väldigt spänd på hur det här bokprojektet ska sluta.

10 kommentarer:

 1. Enligt min erfarenhet är det effektivare att förändra ätandets beteende än att börja motionera med samma intag av föda.

  Det är helt klart så att om du byter ut kolhydrater och kött med grönsaker så kommer du att automatiskt gå ner i vikt.

  Vi äter på tok för mycket pasta/potatis och kött. Bara en omfördelning av procenten kommer att göra att du kommer förändra uppbyggnaden av fett. Dra ner på kolhydrater/kött så kommer man förlora i vikt.

  Om man vill bygga muskelmassa är träning ett måste och då är säkert träning bra mycket effektivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här studien jämförde löpning och gång, men jämför man träning och ätbeteende så är jag övertygad om att ätbeteendet är mycket viktigare.

   Radera
 2. Kul med boken. Vad skriver du om? Inte detaljer, bara på ett ungegfär (kolla om vi är konkurrenter typ...)

  Om man bara vill gå ned i vikt är ändrade tricket att käka mindre utan konkurrens. Särskilt skippa de rena dumheterna; småkakor tre gånger om dagen, litervis med sockrad läsk, köpa smågodis i hinkar etc.
  lh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, nyss börjat. Men jag tror boken kommer att handla om det som står mellan raderna i bloggen. De tankar och funderingar som inläggen bygger på och en del annat också. Men jag vet inte än. Det kan utvecklas åt alla möjliga håll.

   Radera
  2. Kul, ser fram emot det...

   Radera
 3. Detta stämmer bra med min erfarenhet i alla fall. Jag har tränat diverse olika saker genom åren, men inte förrän jag började springa på "gamla" dar så känns det mycket enklare att kontrollera vikt upp och ner. Tror kanske att detta beror på (som nämns):
  - Ökad total energiförbrukning. Redan ett par timmar efter en rejäl frukost är jag hungrig igen. Detta hände aldrig för några år sedan.
  - Minskad lust att stoppa i mig. Lite "självreglering" av intaget blir det, väljer lite mer vad jag äter.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 4. Tack:) Alltid intressant med anekdoter, särskilt när de stämmer med spekulationerna.

  SvaraRadera
 5. Argumentet att det är viktigt med förändrat matintag för att gå ner i vikt är intressant. Men jämförelsen med att träna blir mer intressant om aspekten ökat syreupptag, starkare muskler, bättre blodvärden mm läggs på. Om du tränar löpning går du inte bara ner i vikt utan en massa andra goda effekter erhålls enligt några exempel ovan. Dessa effekter får du delvis med ändrat kost men absolut inte alla. Givetvis bör både förändrat kostbeteende och ökad dos löpning genomföras för viktminskning / Peter

  SvaraRadera
 6. http://frihetensvingar.blogspot.se/2013/01/forlora-vikt-och-andra-ditt-liv.html

  SvaraRadera
 7. Löpning är effektivare för att: Att gå en mil tar ca 2 timmar. Att springa en mil tar ca 1 timme. Löparen sparar alltså en timme som används till något annat som bränner kalorier även om det bara blir en dusch och att hänga upp träningskläderna på tork.

  Krister Svensson

  SvaraRadera