måndag 11 juli 2011

Svensktoppen och några vetenskapsnyheter

Måndag är vilodag och jag har verkligen varit slö idag. Jag slösurfade lite och  hittade olika vetenskapsnyheter som belyser sådant som jag skrivit om tidigare. I övrigt ingenting. Jo, jag fullföljde ett viktigt juryuppdrag.

Vitamin D och muskelskador
På senare tid har flera studier uppmärksammat sambandet mellan hälsa och vitamin D. Eftersom Homo sapiens utvecklades nära ekvatorn med rik tillgång till solljus så har en stor del av befolkningen i norra delen av världen brist på vitamin D. Att vi numer också tillbringar en större del av vår tid inomhus försämrar tillgången ytterligare. Just nu finns det dock ett överflöd i Sverige. Vi badar i solljus och i huden tillverkas massor av vitamin av råvaror som kolesterol.


I en ny studie tycks också brist på vitamin D öka risken för muskelskador, åtminstone när det gäller inklädda, solskyddade och storvuxna amerikanska fotbollsspelare (NFL). 80 procent av fotbollsspelarna hade brist på vitamin och de svarta spelarna, vars hud inte är lika effektiv på att bilda vitamin D, och de spelare som drabbades av muskelskador, hade signifikant lägre nivåer av vitamin D.

Av 89 spelare hade 27 bristfälliga nivåer (< 20 ng/ml) och ytterligare 45 hade nivåer som låg på gränsen (från 20 till 31,9 ng/ml). 17 spelare hade värden inom normala gränser (> 32 ng/ml). Den genomsnittliga D-vitamin nivån hos de vita spelarna var 30,3 ng/ml, medan den genomsnittliga nivån för svarta fotbollsspelare var 20,4 ng/ml. Hos 16 spelare som drabbades av en muskelskada var den genomsnittliga vitamin-D-nivån 19,9.

I Sverige är det svårt att upprätthålla nivåerna över hela året. Det gäller särskilt mörkhyade, inte minst somalier som ofta är väldigt välklädda på sommaren. För oss bleka räcker det att äta vitamin D under den mörka årstiden när längden på skuggorna överskrider längden på föremålen som kastar skuggan. Solljuset måste träffa jordklotet med en vinkel av minst 30-45 grader för att det ska tillredas vitamin D i cellerna.

Kvinnor som sitter för mycket
Kvinnor som sitter långa perioder varje dag löper två till tre gånger så stor risk att utveckla en livshotande blodpropp i lungorna jämfört med mer aktiva kvinnor, enlig en ny studie som publiceras på British Medical Journals hemsida. Man kan anta att studiens resultat också kan tillämpas på män.


Den nya studien är den första att bevisa att en stillasittande livsstil ökar risken för att utveckla en lungemboli - en vanlig orsak till hjärtsjukdom. I tidigare studier har man sett att sittande i sig ökar risken för förtidig död oberoende av hur mycket man rör sig i övrigt. Man bör alltså begränsa sittandet och öka rörligheten om man vill förbättra hälsan och förlänga livet. Och det vill väl de flesta.

I studien ingick hela 69 950 kvinnliga sjuksköterskor som följdes under 18 år. Forskarna fann att risken för lungemboli är mer än två gånger högre hos kvinnor som tillbringar mest tid med att sitta (mer än 41 timmar i veckan utanför jobbet) jämfört med dem som tillbringar minst tid med att sitta (mindre än 10 timmar i veckan utanför arbetet ) efter att man rensat bort andra effekter.

Så res dig upp och gå eller spring efter att du läst det här!

Hjärnan har koll på drickandet
En dryg matsked vatten är nog för att släcka den värsta törsten hos en uttorkad löpare, enligt en ny studie. Det är inte vattnets effekter på cellerna som förbättrar löpningen, utan förmodligen är det receptorer i munhålan som meddelar  hjärnan att vatten är på gång så att den kan styra organismen i enlighet med detta. Det liknar tidigare studier om att det räcker med att skölja runt lite sportdryck i munnen och sedan spotta ut det för att få ny energi. Hjärnan förutsäger att socker i munnen snart blir energi till musklerna och lättar lite på tröttheten, som alltså sitter i hjärnan. De sista kilometrarna i ett lopp kan man alltså lika gärna skölja munnen med sportdryck.

studien delade man in en grupp vältrände och uttorkade atleter i tre grupper. En grupp fick inte dricka något, en grupp drack 25 ml vatten var femte minut och en tredje grupp sköljde munnen med 25 ml vatten var femte minut innan de spottade ut vattnet. Tidigare hade alla svettats ut 1500 ml vätska.

 
Utan vatten orkade de i 17,7 min. Med vattensköljning i 18,7 min och när de svalde vattnet orkade de 21,9 min. Det rör sig alltså om obetydliga mängder (1 dl på 20 min) och förmodligen har hjärnan känselspröt i munhålan och kanske ännu längre ner som känner av att vatten är på gång och låter löparen springa lite längre. Hjärnan upplever inte att homeostasen är hotad eftersom det finns rinnande vatten.


Lärande och löpning ger samma hjärnrytmer
Rytmer i hjärnan som är förknippade med lärande blir starkare när kroppen rör sig snabbare, enligt neurofysiker vid University of California. 

Gammavågor
Experimentet utfördes genom att mäta elektriska signaler från nervceller i springande mösshjärnor. Nästan ett hundra gigabyte data samlades in varje dag.

Analys av data visade att gammarytmer gradvis växte sig starkare när mössen rörde sig snabbare. Gammarytmer uppträder i hippocampus, som är avgörande för inlärning och minne, under perioder av koncentration och lärande. Hippocampus är en viktig struktur i hjärnan som är särskilt involverad när vi navigerar, den är vår interna GPS. Men det är alltså inte bara positionen den håller reda på, det tycks också finnas en signal som kodar för vilken hastighet vi rör oss med.

"The gamma rhythm is known to be controlled by attention and learning, but we find it is also governed by how fast you are running. This research provides an interesting link between the world of learning and the world of speed."

Betyder detta att rörelse och löpning kan påverka inlärningsprocessen? För tidigt att säga, säger forskarna. Men intressant var det.

Juryuppdraget slutfört
Under fyra veckor har jag suttit i svensktoppsjuryn. Ett uppdrag som lottas ut till betrodda medborgare och som jag tagit på allvar, d v s jag har lyssnat igenom alla låtar under de fyra veckorna och kryssat i mina tre favoriter. Det var några decennier sist som jag lyssnade och jag trodde att jag skulle få höra Kent Finell presentera låtarna.

Apropå Svensktoppen. Lite småkul video om hur man gör en hit:




5 kommentarer:

  1. Åh så mycket intressant och bra på en gång!Jag tror den där studien på kvinnor skulle ge samma resultat om den gjordes på män.
    Min teori om att man inte behöver så himla mycket vätska under långpass utan bara dricka när törsten kommer kanske inte är helt galen ialla fall... ;-)

    SvaraRadera
  2. Hoppas att man slipper powerade under Lidingöloppet detta år. Den drycken duger inte ens till att skölja munnen med. Lite kul att världens största läskbolag kan sponsra i dessa sammanhang :)

    SvaraRadera
  3. Ingmarie: Håller med dig. Vi är inte så ömtåliga.

    John: Hm, det kanske man kan läsa någonstans. kan ju vara bra att vara förberedd. Hoppas man får den där goda ölen efteråt bara:)

    SvaraRadera
  4. Här har vi lite humor inblandad i kritik på att alla låtar är likadana: http://www.youtube.com/watch?v=JdxkVQy7QLM

    Sen vill jag fortsätta rekomendera Lýsi (fiskleverolja) året runt!
    D och E vitamin och omega fettsyror. Salig blandning

    SvaraRadera
  5. Haha. Ja fiskleverolja måste var bäst. Jag har tittat lite förstrött efter det men jag får kolla mer noggrant nu till hösten.

    SvaraRadera