torsdag 22 juli 2010

Vitamin D i de långa skuggornas land

Solen skiner och jag vill ut och springa. Det finns många skäl till att man springer ute. Man får bättre kondition och man blir friskare, inte minst för att solen ger oss D-vitamin. D-vitamin är ett vitamin men fungerar som ett hormon som påverkar en rad processer i kroppen. Det bildas i huden när den träffas av solljuset och det tillverkas av kolesterol. Man kan även få i sig D-vitamin via maten. Men frågan är om det är tillräckligt. Jag tror inte det.

Fisk, fisk mera fisk
Vitamin D tillverkas i huden när UVB-strålar med våglängder mellan 270 och 300 nm träffar oss. Gränsen för att vitaminet ska tillverkas är när solen är minst 30-45 grader över horisonten. När skuggorna är längre än dig själv upphör cellerna med sitt arbete. Kanske fortsätter de tillverka kolesterol istället så att det ska finnas råvaror färdiga nästa dag. Åtminstone finns det sådana spekulationer. Vi som bor norrut och bara ser långa skuggor under vinterhalvåret producerar kanske en massa kolesterol på lager, vilket kan var en bidragande faktor till sämre hälsa. Det är ju också så att förekomsten av MS, diabetes och kanske även hjärt- och kärlskjudomar är högre ju längre norrut man kommer.

Min ljusa hy är en anpassning till breddgraden som mina förfäder har anpassat sig till. Färgen på ursprungsbefolkningars hud kan förutsägas utifrån hur mycket ultraviolett ljus olika områden utsätts för. En ljus hud kan lättare tillverka D-vitamin än en mörk hud. Mörkhyade afrikaner tillbringar hela dagarna under solen och tillverkar, trots låg D-vitaminproduktion per timme, tillräckligt mycket D-vitamin under en dag.

Det enda undantaget från breddgrad och hudfärg är de mörkhyade inuiterna på Grönland. Men inuiter åt fisk till frukost, lunch, middag och söta små sälögon som lördagsgodis. Fisk är ett av få livsmedel som är rikt på D-vitamin och därför har inuiterna fått i sig tillräckligt via maten och har aldrig behövt anpassa sin hud till breddgraden. Men inuiterna med sin extrema fiskdiet är ett undantag.

Rödhåriga är en blekare nyans av vit
Det bor mest rödhåriga i solfattiga områden som brittiska öarna, särskilt i Skottland och på Irland. Rött hår styrs av ett recessivt anlag som också ger ljus hy, fräknar och ljusa ögon och solkänslig hy som tillverkar D-vitamin även under solfattiga förhållanden. 40 procent av alla irländare bär på anlaget. Jag vet inte om det finns något samband, men de blekaste turisterna är nästan alltid britter och de bränner sig nästan alltid första dagen. Det är åtminstone min erfarenhet.
Neanderthalarna var också rödhåriga, tror man nu. Det är ganska logiskt med tanke på att de levde i en solfattig värld under hundratusentals år.

Solen ger och solen tar
Folsyra eller folater får man i sig via bladgrönsaker som spenat och kål och de är viktiga för cellernas tillväxt. Solstrålar fördärvar cellernas förråd av folater och därför tror man att huden skyddar tillgångarna av folater genom att bilda melanin, det ämne som gör oss bruna. Ju mer melanin desto bättre skydd av kroppens förråd av folater. Det är särskilt viktigt för gravida då folater krävs för barnets tillväxt. Vår hudfärg har förmodligen utvecklats både för att skydda värdefulla förråd av folsyra och för att tillverka D-vitamin. Vår hudfärg är en av evolutionens många balansakter mellan det goda och det onda.

Vitamin D gav oss ryggrad
Fotosyntes av vitamin D har existerat i minst 750 miljoner år. Förmågan utvecklades hos plankton som låg och badade i vattenytan. Plankton befinner sig längst ner i näringskedjan och därför kunde D-vitamin sprida sig till alla havets organismer. Fiskar bildar inte mycket D-vitamin i skinnet; ser man en fisk som solar är den förmodligen död. Fiskar får istället i sig D-vitamin genom att äta plankton och andra fiskar.

När vissa fiskar lämnade det kalciumrika havet för ca 300 miljoner år sedan och kröp upp på land blev D-vitamin ännu viktigare för upprätthållandet av ett förkalkat skelett. På land finns inget plankton, så förmågan att använda fotosyntes utvecklades snabbt. De tidiga landdjuren var tvungna att bilda vitamin D för att sträcka ut skelettet och gå. Det gäller fortfarande. Brist på D-vitamin orsakar benskörhet.

Slicka en kattpäls.
Alla däggdjur, förutom nakenråttor under marken, tillverkar D-vitamin med hjälp av fotosyntes. Katter sitter i solen och slickar sin päls och får i sig D-vitamin (edit: enligt nyare forskning får de via födan). Men vi kan inte slicka kattpälsar. Vi måste ut i solen.

Mer omega 3 i blodet
Växt- och djurplankton bildar fortfarande D-vitamin vid havsytan och blir sedan uppätna av fiskar som lagrar vitamin D i fettet. Fiskar som lax innehåller stora mängder D-vitamin då de äter stora mängder djur- och växtplankton. De innehåller också omega 3, ett fleromättat flytande fett som passar fiskar i kallt vatten. Mättat fett blir ju trögt i kyla, vilket man märker på smöret i kylskåpet. Smöret är så hårt att det delar frukostbrödet i två delar. Sådant fett skulle göra fiskarna helt orörliga i det kalla vattnet. Olivoljan flyter dock trots kylan och det tycks som om lättflytande omega-3 fetter är kopplade till en rad hälsoeffekter, både när de gömmer sig i lax och i olivolja. Blodet tunnas ut och flödar bättre i vener och artärer. Därför tar jag en extra kapsel omega 3 varje dag.

Kanske var det också så att folk norr om 50:e breddgraden alltid åt fisk för att få i sig tillräckligt med vitamin D under vinterhalvåret. Numera måste vi åka söderut under vintern eller äta massor av fisk och annan mat rik på D-vitamin. Men jag tror man måste komplettera med piller, både av vitamin D och omega 3.

Den engelska och den svenska sjukan
Under 1800-talet jobbade många engelsmän i kolgruvor under en smogfylld himmel i en solfattig del av världen och de drabbades av något som kom att kallas den engelska sjukan. Skelettet som vi ärvt från fiskarna blev böjt och missformat. Sjukdomen spred sig som en löpeld över världen, men tack vara att myndigheterna började berika livsmedel med D-vitamin minskade antalet fall.

Nu lever stora delar av mänskligheten sina liv inomhus framför datorn och i solfattiga delar av världen drabbas många av sjukdomar som mer och mer kopplas till brist på vitamin D. Särskilt mörkhyade som flyttat norrut är utsatta eftersom deras mörka hud tillverkar D-vitamin i en mycket lägre takt. Förekomsten av autism bland somaliska barn är tre- till fyra gånger högre än bland ljusa svenska barn. Somalierna själva kallar det den svenska sjukan. Nu tror man att det beror på D-vitaminbrist.

Spring dig frisk när skuggorna är korta
Evolutionen har tagit en fisk och knådat och böjt den under miljontals år och sedan ställt upp fisken på två ben och fått den att springa. Vi har gjort en otrolig resa. Just nu skiner solen och vi som springer nästan varje dag målas sakta allt brunare med tunna penseldrag av solens strålar. Vi blir D-vitaminberikade och smörjs in med melanin - kroppens egna klibbfria solskyddsmedel. För en blek nordbo räcker tio minuter en solig dag som denna. Spring ut och spring dig frisk mitt på dagen när du är längre än din egen skugga.

4 kommentarer:

  1. Haha! Det var jessica simpsons på kortet i min blogg och inte jag :-) Jag springer med en fot i luften, yes!
    Själv får jag hemska nässelutslag av solen, lösningen kan vara att slicka på en kattpäls, dock allergisk mot katter också. Rackarns! :D

    SvaraRadera
  2. Haha, det vet jag knappt vem det är. Men hon såg snygg ut:)

    SvaraRadera
  3. Jag tror det behövs mer än 10 min.per dag.Åtminstone för mig.Brukar säga att jag är född i rätt land men bor i fel. Jag behöver massor mer än några ynka minuter! Tror med att man bör äta extra tillskott av både D och rätt kombination av Omega3-6-9. Något rätt gör jag nog där för jag kan inte komma ihåg när jag var sjuk sist. (Peppar, peppar...)D-vitamin har även visat sig vara viktig för återhämtningen vilket gör att det är extra viktigt om man tränar hårt/mycket.

    SvaraRadera
  4. Ja vi har ju olika hud. Du ser melaninerad ut på bilderna på din blogg;) Mellan 10 och 30 minuter räcker för en blek svensk på sommaren. Men sen måste man komplettera med d-piller när skuggorna är för korta. Men du bor ju längre söderut så du kan ju använda solen lite längre än jag. Jag måste snart sträcka mig efter pillerburken:(

    SvaraRadera