torsdag 30 september 2010

Testa dina sinnen

Som jag visat i ett antal illusioner kan man inte alltid lita på sina sinnen. Vi upplever inte världen direkt, utan hjärnan lägger till och drar ifrån så att världen därute ska te sig begriplig och människovänlig. I vår hjärna är det mörkt och tyst, det finns inga bilder, inget ljud, inga lukter. Allt är hjärnceller (neuroner) som antingen avfyrar eller inte avfyrar en laddning elektrokemiska signaler. Men med hjälp av förnuftet kan vi kanske lista ut ett och annat och avslöja våra bedrägliga sinnen. Jag hittade ett test på BBC som testar just detta:


Jag fick 12/20. Trots att jag var medveten om att jag blev lurad så missade jag 8 frågor. Så det här testet var nog inte så lätt.

Dagens pass
Jag åkte rullskidor direkt efter jobbet. Det blev drygt 14 km och varje 3,5 km-slinga gick fortare än föregående. Det tycks som jag lär mig medan jag kör, jag fick bättre ordning och balans på dubbelstakningen, vilket gav utslag på varvtiderna. Men jag har fortfarande problem med att bromsa och att diagonala med rullskidorna.

Solen sken men den försvann bakom trädtopparna under sista varvet. Snart måste jag köra med pannlampa.

Jag känner av både yogan från i tisdags och styrketräningspasset från igår. Jag gillar inte att styrketräna, men jag läste en liten studie om att styrketräning är viktigt även för uthållighetsidrottare. Skidåkare var tidigare ganska skeptiska till styrketräning på gym, läste jag i Vasalöparen, men numer tränar alla med vikter. Styrketräning ger effekt och det gäller också löpare enligt studien. Enligt forskarrapporten leder styrketräning till att det bildas en större andel typ IIa muskelfibrer. Typ IIa är en blandning av långsamma och snabba muskelfibrer som har både aerobisk och anaerobisk kapacitet. I studien såg man också en ökning i maximal styrka och förmodligen även förbättrad neuromuskelär anpassning. Man får hålla det i huvudet när man kör de tröttsamma lyften på gymmet.


3 kommentarer:

 1. 11 rätt här!
  Gick bäst i början. Tack vare dina tidigare inlägg lyckades jag få rätt på dom! (färgerna på rutorna bl.a.)

  SvaraRadera
 2. Det där ska jag testa!Har en känsla av att jag är otroligt lättlurad...

  SvaraRadera
 3. Hur gick det Ingmarie? Jag leder än så länge:)

  SvaraRadera