torsdag 26 september 2013

Regnbågsdieten

Igår var jag på en föreläsning om mat och cancer som hölls av Lars Beckman, överläkare på onkologen i Sundsvall. Han har dessutom, tillsammans med kollegan Lars Franzén och kocken Fredric Andersson, skrivit boken Matfrisk - mat som kan förebygga cancer.

Kocken Fredric Andersson pryder framsidan av boken.
Jag hade ganska höga förväntningar på föreläsningen och de infriades. Det var en saklig och bra föreläsning och han gav kloka och genomtänkta svar på olika frågor. Det är sällan jag är på en föreläsning utan att någon enda gång skaka på huvudet i mitt inre. Lars Beckman slog fast att det inte finns någon mat/diet som botar cancer. För det första finns det flera hundra olika sorters cancer och det som är verksamt mot en sort behöver inte vara det mot en annan sort. För det andra är det oerhört svårt att studera ett fenomen som manifesteras efter 20-30 år och normala människor vet i allmänhet inte ens vad de åt förra veckan. Många har dessutom mycket grumliga föreställningar om cancer. Av tio storrökare får t ex endast en eller två lungcancer. Men kanske en får KOL, en hjärtinfarkt osv.

Regnbågsdieten.
Det är svårt att hitta orsakerna till cancer. Beror cancer på gener, livsstil eller miljögifter? Det kanske känns bra att "skylla på" någon utomstående, men Lars Beckman tror inte att miljögifter spelar någon stor roll. Lokalt kan det vara en faktor, i t ex Kina, men Sverige är alldeles för rent. Kvar blir arv och livsstil. Enligt Beckman beror 70 procent av cancerfallen på vilken livsstil man väljer, d v s hur man äter, rör sig och lever sitt liv. Bara 30 procent är arv. Det ger hopp om att man kan undvika något som en tredjedel av alla svenskar drabbas av.

Syftet med kokboken var att ge folk lite ledtrådar om vad man bör äta för att minska risken för cancer och samtidigt äta god mat. Den verkar inte lika sträng och dogmatisk som många andra kokböcker där vissa ingredienser är mer eller mindre förbjudna. Det är bokens styrka.

Ät sju färger om dagen och tretton färger i veckan
Istället för en uppsättning dogmer så bygger boken på tretton olika ingredienser som nya studier visar minskar risken för olika typer av cancer. Resultatet är en färgrik uppsättning måltider. Jag skulle kalla den regnbågsdieten om jag varit med och skrivit boken. Men jag är ju skeptisk till dieter. För att föra fram en diet krävs långa studier som ser på långsiktiga effekter och det finns inga sådana, förutom på medelhavsdieten som studerats sedan 1950-talet och på många sätt är en regnbågsdiet.

I boken för man fram tretton bra ingredienser:
  • ingefära (mycket stark antioxidant)
  • vitlök (man känner på lukten att den går ut i vävnaderna)
  • nötter (nyttiga fettsyror)
  • citron (särskilt skalet)
  • upphettade tomater (lykopen kanske hjälper mot prostatacancer)
  • fisk (såklart)
  • bönor 
  • kål (alla sorter där även broccoli ingår)
  • chili
  • lök
  • blåbär (det visste vi ju)
  • gurkmeja (färga maten gul)
  • mörk choklad (men bara en bit)

Om man får i sig alla dessa tretton ingredienser under en vecka, då har man gjort sitt bästa för att förebygga cancer. För att cancer ska uppstå räcker det inte med bara ett fel i en cell, utan det ska gå fel kanske sex eller sju gånger och genom att äta rätt kanske det går rätt istället för fel den sjunde gången och det som kunde blivit cancer, blir inget alls utan cellen lever på som vanligt. Sen bör man också motionera lagom, sola lagom och inte äta allt för mycket charkuterivaror. Och hoppas att man har rätt gener (man får börja meningar med och!).

Undvik tillskott
Lars Beckman nämnde också att man helst inte ska äta tillskott. Där är jag 100 procent överens. Tillskott ger mer cancer än de botar. Undantag är vitamin D, kanske Omega 3 och om man har någon brist av något slag. I boken står det att man helst inte ska djupfrysa blåbären, men det gjorde Lars Beckman i alla fall och han verkade lite frågande inför texten i boken. Jag har inte hittat någon källa till påståendet att frysta blåbär skulle vara mindre effektiva mot cancer. De innehåller lite mindre protein och mineraler än färska bär, men färskt är ju nästan alltid bäst.

Boken har en bra titel: Matfrisk. Man ska inte bli sjuk av maten. Det är mat som håller oss vid liv och borde hålla oss friska. Beckman var ganska försiktig med att peka ut dålig mat men charkuterimat ska man inte äta flera gånger i veckan, tyckte han. Gör man det ska man i alla fall försöka äta mycket sallad till.

Brottning
Föreläsningen ingick i hälsoveckan som vi haft på jobbet. Jag har inte varit med på några pass förrän idag då jag och en liten grupp körde Nordic Military Training. Det är rätt kul att brottas och träna man mot man, det sätter fart på hormonerna. I morgon kommer jag att ha träningsvärk. Träningsvärk är anpassning. Ny forskning tyder på att myofibrillerna förlängs och blir starkare. Nästa gång kommer jag att orka lite mer. Jag känner att jag har lite ont i nacken och i axlarna. Men träningsvärken brukar behöva en natt för att slå igenom. Det är nog den skönaste smärtan.

4 kommentarer:

  1. Av ovanstående matprodukter är det bara bönor jag inte får i mig regelbundet/var vecka. De undviker jag helt då jag inte tål dem. Men jag tror 12 matprodukter kan klassas som ok ändå :)

    Verkar i övrigt ha varit en bra föreläsning! Första gången på länge man hör något vettigt om det här med kost och hälsa. Det enda som verkar gälla just nu är ju att alla ska bevisa att LCHF inte farligt, vilket de gör med studier som varat endast ett par år. Ej kvalitativt eller signifikant! För att få tillförlitliga svar får de allt anstränga sig ett par decennier till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 12 av 13 är bra. Bönor är inte någon favorit hos mig heller, men några äter jag iaf.

      Ja ibland är det är skönt med ödmjuka föreläsare som inte hävdar något utanför de vetenskapliga ramarna och som har så pass djup kunskap att de själva kan processa fram bra svar på olika frågor från publiken.

      Radera
  2. Hm verkar som mitt svar från igår har försvunnit.... Ja, 12 av 13 är bra. Jag är inte så jätteförtjust i bönor men nån i veckan kan jag ju ta.

    Ja bra med föreläsare som håller sig inom vetenskapens ramar. Det är kul med spekulationer också men då ska det framgå och det gör det ju inte alltid. Det finns många hälsoprofeter som reser runt och håller föredrag men ibland tycker jag det saknas den där djupa kunskapen som man dock känner att en person som Lars Beckman har. Man märker det när de svarar på oförberedda frågor från publiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så nu hittade jag mitt svar från igår så nu fick du två svar på kommentaren plus den här som blir tre. Jäkla spammande:)

      Radera