söndag 4 november 2012

2 feta fiskar är mer än omega 3

På ICAs hälsokosthylla dignar det av omega 3. De dyraste pillren har pressats ur en liten lysräka som kallas krill. En krillburk kan kosta ca 300 kr och väga några hundra gram. En vuxen blåval äter 40 miljoner krill varje dag. Det blir 14,6 miljarder krill på ett år - dubbelt så många som det finns människor på jorden. En blåval sväljer krill motsvarande Sveriges befolkning på några timmar. De har dyra vanor. Jag vågar inte ens räkna på vad det skulle kosta i en butik.

Krill. Blåvalens favoritlunch. Märkligt att den största äter den minsta.
Anledningen till att det finns så många olika burkar omega 3 är att man på 1970-talet fann att inuiter på Grönland knappt hade några problem med hjärt- och kärlsjukdomar trots att de åt mycket fett. Forskarna antog att det berodde på att de åt mycket fet fisk med högt innehåll av omega 3. De drog slutsatsen att omega 3 är bra för hjärtat. Sedan upptäckte andra forskare att omega 3 också var bra för hjärnan. Hjärnan är ju en klump tänkande fett och ju mer omega 3, desto bättre.


Blåvalen har förresten det största hjärtat av alla - 750 kg. De har den största hjärnan också och den största penisen. Fast i förhållande till storleken är hjärnan ytterst liten, endast 0,00017 % av den totala vikten. En krill har en större hjärna än så. Däremot är ett tre meter långt fortplantningsorgan ganska imponerande. Det tycks de har missat i reklamen för omega 3.

Hälsans minsta gemensamma nämnare
Men det är inte bara inuiterna som knappt har några hjärt- och kärlsjukdomar. Det gäller i stort sett alla människor som lever på ursprunglig och traditionell föda. Det gäller såväl greker på Kreta som japaner på ön Okinawa samt trobriander på Nya Guinea. I en del ursprungliga samhällen åt man mycket fett och proteiner, medan andra åt mycket kolhydrater. Det var först när inuiter, greker och japaner anammade en västerländsk livsstil som deras hälsa försämrades.

Slutsatsen borde vara att vi bör äta mat som mer liknar den mat vi åt som jägare och samlare (eller som på Kreta och Okinawa för femtio år sedan), men istället kokades allt ner till en undergörande olja - omega 3. Genom att äta ett piller skulle man få ett hjärta som en inuit. Men borde man inte snarare undvika västerländsk skräpmat och hålla sig i rörelse för att få ett hjärta som en inuit? Det är ju trots allt det som de ursprungliga och hälsosamma kulturerna har gemensamt. Det är hälsomysteriets minsta gemensamma nämnare.
Fet fisk innehåller bl a omega 3 och vitamin d.
Människan är allätare och vi är gjorda för att äta en varierad kost. Inte krill- och krumelurpiller. Jag tror inte att vi kommer att finna ämnet x i mat som gör oss friska (eller sjuka och feta också för den delen). Det är mer komplext än så. Ämnet x kanske påverkar ämnet y som påverkar ämnet z som i sin tur påverkar ämnet x, osv. Bara i en kopp kaffe finns tusentals olika ämnen och 7 000 000 000 000 000 000 000 000 molekyler.

Ny stor studie som jämför fisk och omega 3
I veckan publicerades en ny studie som ytterligare förstärker misstanken om en tankevurpa på grönlandsisen. Forskarna fann att två portioner fet fisk i veckan, som lax, makrill och sardiner, minskar risken för sjukdomar i hjärnans blodkärl, sk cerebrovaskulär sjukdom, vilket innefattar bl a stroke och TIA-attacker. Forskarna fann dock inte ett motsvarande samband för tillskott av omega 3.

Studien omfattade hela 794 000 personer. Ett internationellt team av forskare analyserade resultaten av 38 studier för att klargöra sambandet mellan konsumtion av fisk och cerebrovaskulär sjukdom. Totalt 34 817 fall av cerebrovaskulär sjukdom inträffade under tidsperioden.

Efter justering för flera riskfaktorer, visade det sig att deltagarna som åt 2-4 portioner fisk i veckan hade 6 % lägre risk jämfört med de som åt en eller färre portioner fisk i veckan, medan deltagarna som åt fem eller fler portioner per vecka hade en 12 % lägre risk för sjukdom. En ökning med två portioner per vecka gav en 4 % minskad risk. Däremot var nivåerna av omega 3-fetter i blodet och kosttillskott inte signifikant kopplat till en lägre risk.

Föda är komplext. Skillnaden mellan ett piller och mat kan bero på komplexa samband mellan ett stort antal näringsämnen, såsom vitaminer (inte minst vitamin D i fet fisk) och essentiella aminosyror. Därmed borde näringsmässiga riktlinjer baseras på mat, inte på piller.
Pillerlunch.
I en kommentar till studien sägs att att det är rimligt att råda patienter att äta en eller två portioner fisk per vecka för att minska risken för cerebrovaskulär sjukdom. Något liknande råd kan man inte ge för omega 3. Däremot kan kanske tillskott av omega 3 vara bra i andra sammanhang, särskilt för de som inte äter fisk och/eller de som har någon form av hjärnskada. Hjärncellernas membran behöver omega 3. Men hur som helst är det bättre att äta the real thing - fisk.

Bäst före eller efter
Jag har alltid några konserver med makrill i kylskåpet. Det brukar även bli fet fisk (oftast lax) till lunch och en gång till middag varje vecka. Så jag äter fet fisk 4-5 gånger i veckan. Jag har en burk omega 3 i köksskåpet också, men den har varit dryg. Jag tar bara ett piller när jag inte ätit fisk på flera dagar. Burken går ut sommaren 2013.


Själv gick jag ut för flera år sedan men jag kämpar envist vidare. Egentligen har mitt bäst efter datum sprungit ut för länge sedan. Eller, var det bäst före datum ... Nåväl, idag sprang jag backintervaller. Jag började med att köra lite 100up som uppvärmning. Den variant som Walter George kallar the Minor. Det blev några fler än senast.


4 kommentarer:

  1. Mmm, håller med. Det är sjukt komplext, och man vet inte mycket egentligen om vad som är rätt. Ett bra trick är ju att undvika de riktigt stora misstagen, väldigt mycket är vunnet då tror jag.

    Man måste nog gilla mat, matlagning och träning för att palla, att äta dittan & dattan och plåga sig igenom träning för något diffust hälsomål verkar sjukt trist i längden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de stora vinsterna gör man genom att undvika de stora misstagen. Sen är det mer finlir.

      Radera
  2. Mmm väldigt komplext, men intressant och viktigt. Man kan ju börja med att undvika kvällspressens "rapportering" med rubriksättande för ökad lösnummer-försöljning i varje fall :)

    Vi vet ju inte allt men vi har lärt oss väldigt mycket mer de senaste tio åren och faktiskt senaste året (2011-2012), bland annat genom att the Harvard Nurse's study (121 000+ personer följts sedan 1976) har publicerats. Men mycket kvar att forska på. Samt även 2007 års World Cancer Resarch Fund's rapport om dieten (Livsmedelsverket om detta: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Cancer/)

    På tal om de stora misstagen, kan väl några vara på sin plats att nämnas, Livsmedelsverket är tydliga tex:

    "En kost med mycket rött kött, charkprodukter, feta mejeriprodukter, raffinerade spannmålsprodukter och läsk ökar risken att bli sjuk, medan frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, olja och fisk minskar risken. Det är läkare och experter som forskar inom nutrition, cancer, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes eniga om, liksom Världshälsoorganisationen, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet och World Cancer Research Fund"
    http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Debattartiklar/Riktig-mat-ar-bast-for-halsan/

    Förutom de råd som de redan anger angående detta, http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Kommentarer/Klarlaggande-om-Livsmedelsverkets-kostrad/, så planerar de att se över än mer restriktiv kött-rekommendation under 2013:
    http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Cancer/Risker-med-rott-kott-och-chark/

    Full disclosure: Mina senaste 3års intresse för hälsa, gjorde att jag med början för 2 år sedan uteslöt först mejeri-produkter helt och senare även kött, och framför allt äter bättre generellt då (så gott som inget tillsatt salt, vitt socker osv osv).

    Den forskning som tyder på denna slutsats är svår att sammanfatta förstås men här är en av de bättre presentationerna tycker jag som handlar om de vanligaste dödsorsakerna relaterat till forskningresultat som rapporterats mellan sommaren 2011 och sommaren 2012, inklusive de från den gigantiska Nurse's study jag nämnde ovan: http://www.youtube.com/watch?v=30gEiweaAVQ

    Angående hur vi åt "förr":
    Kort och gott äter mer som innan vi uppfann elden och som vi som apor gjort de senaste 40miljoner åren (även om de inte är ett argument så är det intressant samband, våra förfäder åt inte särskilt mycket kött per dag och framförallt inte varje dag men det har ju givetvis varit en bra extra källa till näring när vi började göra det, vi har ju inte förrän senaste 100åren i princip haft mat nog att ens fundera på att välja vad vi äter!
    http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/2012/07/23/human-ancestors-were-nearly-all-vegetarians/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack för den kommentaren:) Jag läste nyligen om en studie om just grönsaker och mutationer hos tidiga människor som jag tänkte skriva ett inlägg om. Sista länken ger lite mer fakta i fallet, tack för den:)

      Radera