Glatta muskler, hjärt- och skelettmuskler |
Människans skelettmuskulatur delas i sin tur in i 3 olika muskelfibertyper: typ 1, typ 2a och typ 2x (ibland står det 2b istället för 2x, men 2b-fibrer finns i små däggdjur, medan 2x finns i stora däggdjur som människor). Kroppen använder dessa muskelfibrer för att omvandla kemisk energi till rörelseenergi som i sin tur sätter skelettet i rörelse.
Typ 1 brukar kallas för långsamma fibrer och de arbetar aerobt, d v s med syre. Dessa muskelfibrer använder först och främst fett som drivmedel. Det gör muskeln mer uthållig och lämpad för uthållighetstsporter som ultralöpning. Det gör den också långsam, eftersom det tar tid att transportera fett och syre in till mitokondrierna. Syret transporteras av hemaglobin i blodet och fångas upp av ett järnhaltigt protein som kallas myoglobin. Det är järnet i myoglobin som gör köttet rött. Nästa gång du dissekerar en kyckling kan du notera att det uthålliga köttet/musklerna runt benen är rött, medan köttet i bröstet, som används till att pumpa vingarna, är vitt. En kyckling kan flaxa iväg fort men den orkar inte flaxa med vingmusklerna i bröstet särskilt länge. Flyttfåglar som t ex ankor har dock rött kött i bröstet. De behöver uthålliga typ 1-muskler för att orka flyga över kontinenter.
Typ 2a muskelfibrer
Typ 2a är en blandning mellan långsamma och snabba muskelfibrer och har både aerobisk (syrebaserat) och anaerobisk (glykolytisk) kapacitet, de bränner både socker och fett. Tillsammans med typ 2x är dessa muskelfibrer i högre grad avsedda för kraft och styrka. Även typ 2a är röda som typ 1 på grund av höga halter av myoglobin.
Typ 2x muskelfibrer
Typ 2x är blixtsnabba muskelfibrer. De drar ihop sig tre gånger så snabbt som 2a-fibrer och sex gånger så snabbt som typ 1. 2x-muskelfibrer är nästan uteslutande anerobiska och har ingen eller väldigt liten möjlighet att utnyttja det aerobiska systemet för energiproduktion. Muskelfiber av typen 2x använder glykogen, d v s långa kedjor av glukos, som finns lagrat i musklerna. Typ 2x är känsligare för utmattning jämfört med övriga muskelfibrer. Typ 2a kan dock bilda laktat och skicka detta bränsle till typ 1-fibrerna som förbränner och tar hand om restprodukterna och på så sätt kan dessa bidra till att upprätthålla det fysiska arbetet.
Blixtsnabba på korta sträckor men inte särskilt uthålliga. |
När man tränar omvandlas 2x-fibrer till 2a-fibrer, vilket minskar andelen 2x-fibrer. Den högsta andelen blixtsnabba 2x-fibrer har de som är helt sängliggande, vilket t ex sprinters bör ta hänsyn till.
Soffpotatisar och sprinters har ungefär lika stor andel supersnabba 2x-fibrer. Källa. |
Det finns även en fjärde typ av muskelfibrer i människan, typ 2c. De bildas av satellitceller som binder sig till typ 2x-fibrer och får dem att växa. De innehåller en blandning av proteiner som finns i långsamma och snabba celler. Denna typ av celler uppträder som ett slags mellanstadium när muskelceller håller på att omvandlas från snabba till långsamma eller tvärtom. De kallas även typ 3-fibrer.
Nya blodkärl och nya fibrer
Tabellen nedan presenterar resultaten från två studier av uthållighetsträning. De visar på förändringar i sammansättning av musklerfibertyp och även tillväxt av nya kapillärer för att förbättra blodtillförseln till muskeln.
Bild: Animal Physiology, third edition |
Bild: Animal Physiology, third edition |
Jag undrar
Jag är ett däggdjur som inte har en aning om min muskelsammansättning. Jag misstänker att jag har en ganska stor andel snabba fibrer, för jag springer fort och jag är relativt explosiv. Sedan jag började springa långt har muskelfibrerna av typ 1 och 2a kanske ökat en del, medan 2x minskat. Jag tränar dock så varierat - styrka, snabbhet och distans - så jag är inte helt säker på detta. Det skulle vara intressant att veta.
Du får vara med i något experiment där de gör muskelbiopsier så kan de kolla det åt dig samtidigt.
SvaraRaderaJag har testat att springa längre distanser (30 km asfalt) än jag brukar (< 15k) och får en gruvlig träningsvärk i låren som sitter i två dagar. Värken liknar den efter ett ansträngande knäböjpass då man inte kört på länge. Jag löptränar 100 mil per år så detta förvånade mig. Vad är det som händer i musklerna vid långdistanslöpning?
SvaraRaderaHar precis upptäckt din fantastiska blogg förresten. Här finns mycket att läsa. Tack för det.
Hej Jonas! Kul att du hittat hit:) Jag tror värken handlar om att din kropp håller på att anpassa sig till längre löpning. Hjärnan rekryterar andra muskelfibrer när man springer 30 k jämfört med 15 k. Det kan vara bra att gå tillbaka till 20 k, sedan 25 k och 30 k för en mjukare övergång. Se till att vila dagen efter långpassen också.
RaderaTack för svar. Vilka andra muskelfibrer menar du rekryteras? Blir det fler av typ 1 eller börjar man använda typ 2? Jag märker att tempot blir svårare att hålla mot slutet då benen stumnar.
RaderaJa det får bli kortare distanser tills jag inte får sådan träningsvärk. Visst är det trevligt att känna man har tränat, men det finns ju gränser =)
Hjärnan rekryterar aldrig alla fibrer, utan kring 35-50% under löpning och kanske 60% under riktig hård löpning. När du går från 15 till 30 så kommer hjärnan använda fler typ1 fibrer. Det finns alltså stora reserver men hjärnan skapar en känsla av trött- och stumhet långt innan man når sin gräns. Med tiden kommer din hjärna, när du klarat långa distanser, att få mer förtroende för dig och du kommer inte att uppleva samma trötthet vid samma fart. Smart att gå ner. Jag tror det kommer att kännas bra nästa gång du springer 30. Musklerna har anpassats eftersom träningsvärk är tillväxt, omstrukturering och anpassning av muskler.
RaderaHär står om träningsvärk http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/09/vad-ar-traningsvark.html
RaderaOk, intressant. Så om jag blivit anfallen av en björn när jag staplade i mål hade jag alltså kunnat sprinta ett par hundra meter utan problem. Låter som en bra egenskap =) Bara att jobba på för ökat förtroende alltså. Så småningom blir det förhoppningsvis aktuellt att gå upp på 40k (fast då blir det nog 42). Sprang 20k igår. Knappt någon träningsvärk idag.
RaderaHej!
SvaraRaderaHar en uppgift där man ska svara på vilka av dessa som passar in på de olika muskeltyperna..
a) snabba
b) uthålliga
c) långsamma
d) viljestyrda
e) självständiga
tack för svar, för jag är inte så säker