När det var 30 grader under förra årets Swiss alpine, svettades jag flera liter i timmen. Jag drack också flera liter. Många bröt, kanske för att de jagade tider och inte lyssnade till hjärnans varningssignaler. När kroppen blir för varm stänger hjärnan av benen och det går inte att springa mer. Jag kände att jag var på gränsen när jag sprang upp mot Keschütte. Solen brände, luften stod stilla och dallrade och jag kände mig yr och illamående. Tiden brydde jag mig inte om, det gällde bara att komma upp på berget, se pigg ut när läkarna tittade på mig och sedan springa ner igen och springa, krypa eller kravla till Davos. Jag lärde mig mer än jag lärt mig under alla andra lopp jag sprungit under och efter det loppet.
Löpare svettas mer
Svettningen är kroppens sätt att kyla ner kroppen och ju oftare man tvingar kroppen att svettas, desto bättre blir den på att svettas, bl a genom att bilda fler svettkörtlar och genom att utsöndra mer svett per körtel. Det är bara en av alla de anpassningar som gör mig till en bättre löpare ju mer jag tränar. Man blir också bättre på att svettas om man flyttar till ett varmare land, vilket kanske ger löpare från varmare länder en liten fördel.
Jag har även blivit bättre på att andas. Ju mer jag springer, desto bättre blir kroppen på att byta gas med atmosfären. Andningen ökar direkt när jag börjar springa, eftersom hjärnan förutser ett ökat behov av syre och - ännu viktigare - ett ökat behov av att vädra ut koldioxid. Hjärnan förutser att jag måste snabba på ventileringen, genom erfarenhet. Den ser också till att jag springer långsammare om det är varmt, långt innan jag blir medveten om att det är varmt. Efter löpningen flämtar jag rejält för att fylla på lagren av syre i musklernas myoglobin och för att återställa syrabasbalansen. Syret behövs också för att reducera vätejoner till vatten och för att bygga upp nytt kreatinfosfat.
Svett och evolution
Alla djur måste lösa problemet med överhettning och olika djur gör på olika sätt: Hundar och katter flämtar. Fåglar flaxar med vingarna. Hästar och människor svettas. När jag springer snabbt flämtar jag också som en hund för att göra mig av med överskottsvärme, men det är framför allt genom att vatten avdunstar från huden som jag kyls ner.
Hundar flämtar. De svettas lite under tassarna också. |
Det är törsten som sätter gränsen för hur länge vi kan springa, men eftersom vi består av 60 % vatten kan vi springa tillräckligt länge för att hinna ikapp byten. Under flera miljoner år mejslades våra kroppar till perfekta löpmaskiner i värme och våra hjärnor belönade beteenden kopplade till löpning. Därmed finns det en löpare i alla människor. Tyvärr finns det en latmask i varje människa också, för det har alltid varit viktigt att spara på energi och bygga upp fettreserver.
Svett och prestation
I en rykande färsk studie från Sydkorea jämförde man långdistanslöpare med en stillasittande kontrollgrupp med avseende på svettproduktion. Forskarna mätte VO2max som en markör för kondition.
Källa |
Forskare som räknar svettkörtlar, tror jag. |
För en blogg som ser ut som en säck skit är innehållet helt underbart. I min mening har du de mest intressanta inläggen bland alla bloggar för den som är intresserad av uthållighetsidrott.
SvaraRaderaKeep it up!
Tack, det var verkligen kul att höra. Ja, jag borde ju göra något åt bloggens utseende ...En säck skit var en bra beskrivning:) Bra och viktig blogg du har förresten. Satte in en slant. Ska tipsa om den framöver så kanske det kommer in lite mer pengar till forskningen.
RaderaHej!
SvaraRaderaHelt klart är svettning en viktig förmåga. Det är också en förmåga som kan tränas upp. Svettvolym är en del, men jag tror även salthalten sjunker och allmän värmetålighet ökar.
I inlägget nedan hittar du länkar till ett antal andra länkar om acklimatisering genom bastuträning. Ingen vetenskap, utan mer av anectodal evidence.
http://www.runnersworld.se/blogs/ottoelmgart/29-viktigaste-faktorer-for-resultatet.htm
Ett relaterat ämne, kanske: Bra maratonlöpare är småväxta. Yta (avdunstning) är proportionerligt mot kvadratroten på längd, medan kroppsvikt (värmealstring) är proportionerligt mot kubiken på längd?
Otto