En ny teori
Under diskussionen drog jag mig till minnes att kanadensiska forskare för något år sedan fastslog att det gick att bygga muskler med lätta vikter. Mitt sällskap såg lite skeptiskt ut, men ett frö av tvivel sådde jag kanske. De vet att jag brukar var rätt så påläst, fast å andra sidan säger jag ibland saker bara för att retas.
Av en händelse kom det i dagarna ytterligare en studie som verifierar teorin att lätta vikter bygger lika stora muskler som tunga vikter. Det visar också att teorier och modeller aldrig är sanna beskrivningar av verkligheten och att den mänskliga organismen är minst sagt komplex. Det finns inte bara en väg till större muskler (eller bättre kondition eller högre intelligens), det finns många.
I den nya studien testade man en grupp unga män och forskarna fann att åtminstone detta urval av Homo Sapiens byggde lika mycket muskler om de lyfte lätt som om de lyfte tungt. Man kan nog extrapolera resultaten till att även inkludera kvinnor och äldre män. Det avgörande, visar studierna, är att man lyfter tills man når ”failiure”, alltså tills man inte orkar ett enda lyft till.
Hur tunga vikter ska man ha?
Enligt tidigare riktlinjer från amerikanska sports medicine bör nybörjare lyfta 60-70% av sin en repetition max (1RM), den styrka som krävs för att klara en reps i en övning. Mer erfarna personer kan dock lyfta mellan 80-100 % av 1RM. Det har man trott ger maximal muskeltillväxt. Men enligt den nya studien är det inte procenten som är det viktiga, utan hur nära sin maximala kapacitet man kommer. Ju högre procent, desto fortare blir man trött. Men om man når sin absoluta gräns, så anpassar sig musklerna och växer lika mycket oberoende av hur tunga hantlar man använder.
Studien
De unga männen i studien delades slumpmässigt in i tre olika grupper som utförde 3 olika övningar under 10 veckor tre gånger i veckan.
Grupp 1: Tre set a´30% av 1RM
Grupp 2: Ett set a´ 80% av 1RM
Grupp 3: Tre set a´ 80% av 1RM
Grupp 1 = 6.8±1.8%, Grupp 2 = 3.2±0.8%, Grupp 3 = 7.2±1.9% |
Om man lyfter tungt, rekryteras så många muskelfibrer som möjligt. Om man däremot lyfter lätta vikter under lång tid, måste också så många muskelfibrer som möjligt användas. Studien säger inte vad som är bättre, bara att musklerna växer till på lite olika vägar och i slutändan blir lika stora.
Nyckeln till att stimulera muskeltillväxt är alltså inte kopplat till någon särskild vikt eller hur många repetitioner man gör - det handlar bara om att köra tills man inte orkar ett enda lyft till. Det finns än så länge inga genvägar till mera muskler. No pain - no gain.
Det handlar om smak
Det är mer tidseffektivt att lyfta tungt. Men det kan vara bra med lätta vikter ibland, t ex när man är på resa eller om man är en person som inte vill åka till ett gym. Man kan ta en lätt vikt och köra tills man inte orkar mer, sedan vila och upprepa. Man väljer helt enkelt vad som passar bäst. Tunga vikter och intervaller för den stressade, lätta vikter och långpass för den som har all tid i världen.
För äldre kan det vara bra att träna med lätta vikter som kanske inte leder till samma påfrestningar. Det kan också vara en fördel att träna med lätta vikter för de som drabbats av skador, cancer eller stroke.
Snart maj
Nu skiner solen och värmen har kommit tillbaka. Det är härligt att springa. Jag har tränat hårt hela veckan och jag ska fortsätta med det. Varje dag har jag känt av någon del av kroppen. Idag sprang jag långa intervaller. I morgon blir det ett återhämtningspass och på måndag blir det ett långt distanspass. På tisdag blir det lätta vikter i hemmagymmet. Jag har inte hunnit köpa nya, tyngre vikter; men det går ju lika bra med lätta. För två år sedan var de tunga. Allting är relativt.
Jag har för mig att det är just mellan 8-12 reps man ska göra om man vill bygga. (?) Dvs så som de flesta kör, även de som är "rädda" för att få stora muskler. (SÅ himla lätt är det ju faktiskt inte att bygga muskler)
SvaraRaderaINgmarie: Det beror på hur mycket vikt man har. Om man kör 80% av sitt max så klarar man ungefär 8-12 rep. Har man 30% av en repetition max måste man göra mer än dubbelt så många för att nå samma effekt, d v s rekrytera lika många muskelfibrer. Resultatet blir detsamma.
SvaraRaderaSåklart. :-)
RaderaJag extrapolerar genast till body pump :-) med massor av reps och definitivt trötta muskler. Kanske är den träningsformen (som råkar vara den enda styrketräning jag tycker är kul) inte så tokig ändå.
SvaraRaderaBodypump - ännu en träningsform som jag inte provat ... Det verkar ju vettigt att köra tills man är slut.
SvaraRadera... Men frågan är... Varför skulle man vilja köra sådan hypertofiträning? Vill man inte oxå vara stark, även dom dagarna man ska köra få reps? Eller kan det vara så att de dagar man kör styrka så stimulerar man hypertrofin lika mycket (på typ II fibrer) oavsett intensitet? Eller är inslagen av styrkeökningar meningslösa vid hypertrofi?
SvaraRaderaDropa in på din blogg av en slump, schysst!!!
Kul att du hittade hit:) Jag tror det handlar om smak och vad man vill. Om man har ett vädligt specifikt mål så kanske man ska köra på det ena eller andra sättet, annars är det bästa att köra så varierat man kan. Det gör jag. Jag kör nästan alltid på olika set.
SvaraRadera