I studien, som nyligen publicerades i International Journal of Sports Medicine, undersökte forskarna en stor grupp professionella cyklister och de visade sig leva 17 procent längre än de som står och tittar på.
De spanska forskarna undersökte livslängden hos 834 cyklister som deltagit i Tour de France mellan åren 1930 och 1964. Livslängd är hårda fakta och forskarna kunde visa att cyklisterna i genomsnitt levde till de var 81,5 år, vilket ska jämföras med medellivslängden i omgivningen som var 73,5 år. Cyklisterna levde alltså 8 år längre trots - eller tack vare? - att de utsatte sina kroppar för extrema påfrestningar. Förvisso kan en del av skillnaderna kanske förklaras av att cyklisterna levde hälsosammare, men faktum kvarstår att de långsiktiga effekterna av hård träning inte tycks påverka livslängden negativt, snarare positivt.
All motion är bra
De flesta studier tyder på att all sorts motion är bra för hjärna och hjärta. Träning ger ett längre och dessutom - tycker jag - roligare liv. Träning är den bästa investeringen - varje timme i motionsspåret ger fler timmar i livet. Även en så ansträngande tävling som Vasaloppet minskar risken att dö i förtid (fast risken för artros ökar med antalet körda Vasalopp). Risken att dö är alltid 100 procent, men man flyttar fram tidpunkten och ökar dessutom antalet friska år dessförinnan.
Det finns också studier som tyder på att flitigt deltagande i tuffa tävlingar kan ge skador i form av ärrbildningar på hjärtat. Det kanske är så att ärrbildningarna är skadliga om man inte idrottar, men inte ger någon ökad risk för idrottare vars hjärtan är starkare och därmed helt annorlunda jämfört med de hjärtan som dväljs i de stillasittande. Studier som bygger på fakta, alltså det som händer på vägarna när man springer, stödjer den teorin. I en stor amerikansk studie följde man 35 000 löpare under nästan 8 år och under den tiden drabbades 467 löpare av allvarliga hjärtsjukdomar och av dessa dog 54. Forskarna fann att risken minskade med varje kilometer, så att de som sprang nio kilometer per dag löpte 29 procent lägre risk att drabbas av hjärtsjukdom jämfört med de som sprang 3 kilometer per dag.
Foto: Will LaFolette |
Tour de France
I cykelstudien är det extremidrottare som undersöks. De cyklar kanske omkring 30-35 000 km om året, vilket nästan motsvarar ett varv runt jorden. Själva distansen i Tour de France har varierat genom åren och längst cyklade man 1926 då sträckan var hela 5 745 km. Jag vet inte hur hårt cyklisterna tränade för 50 år sedan, men förmodligen ganska hårt. Åtminstone jämfört med mig.
Tour de France är dock ingen ofarlig tävling. Ett känt fall var Tom Simpson som föll död ner 1967. Man upptäckte amfetamin i blodet, vilket kanske förhindrade hjärnans signaler om att han var uttröttad. Tom Simpson satte central governor ur spel och ansträngde sig utöver sin fysiologiska gräns.
Träning är bra för hjärnan
Alla bör motionera. Även äldre som sitter i rullstol och gungstol bör röra sig för sin hjärnas skull. Regelbunden fysisk aktivitet minskar nämligen nedgången i kognitiv funktion hos äldre, enligt två studier som släpps i samband med en internationell konferens om Alzheimers i Paris.
Det krävs inte mycket motion. Mängden träning i studien motsvarande en rask, 30-minuters promenad varje dag. Det är ungefär lika mycket tid som många ägnar till att titta på TV-reklam under en kväll.
En synnerligen dum uppfinning
En av de dummaste uppfinningarna är rulltrappan. Den borde vara reserverad för handikappade. Men det går att få folk att välja trapporna. Titta här bara:
Tack! Precis vad jag behövde läsa innan intervallerna. :-) jag har förresten alltid hävdat att rulltrappan är en av de sämsta uppfinningar någonsin.Hiss räcker.
SvaraRaderaJag har alltid varit en latmask, men för 4 månader sedan bestämde jag mig för att aldrig mer ta rulltrappor/hiss. Jag går i alla trappor! Utmärkt motion!
SvaraRaderaIngmarie: ja jag minns att du skrev det om rulltrappor nånstans. Det finns många onödiga grejer. En del onödiga djur också, som tvestjärtar...
SvaraRaderaAnonym: Det är så man ska göra. Små beslut som man håller fast vid skapar nya vanor och ett nytt liv. Det behövs inte så mycket.
Haha, pianotrappan var bra. :) Hatar också rulltrappor, har aldrig någonsin varit mitt förstaval, använder dem bara i situationer när det är socialt omöjligt att ta trapporna, vilket det tyvärr är ibland.
SvaraRaderaTour-veteranerna har säkert en livsstil som skiljer sig drastiskt från medelsvenssons av samma årgång, på gott och ont. Gissar att få cyklister rökte ens på den här tiden, medan nästan alla andra rökte?
lh