måndag 8 december 2014

Smalare med 12/12

Innan det fanns elektriskt ljus var det ovanligt att människor åt sent på kvällen. Man åt en gemensam middag, sedan var det sängdags. Så uppfann Thomas Edison glödlampan som släckte natten. Edison tyckte att sömn var slöseri med tid och sov själv bara 3-4 timmar per natt. Han var före sin tid.

Thomas Edison — “Sleep is a criminal waste of time, inherited from our cave days”
Nu rullar samhället dygnet runt. Myndigheterna är öppna 24 timmar om dygnet. TV sänder dygnet runt och mobiler och paddor lyser upp sovrummen till långt in på småtimmarna. I snitt sover vi 1-2 timmar mindre än i början av 1900-talet. Man vet nu att skiftarbetare är mer drabbade av cancer och hjärtinfarkter. Men alltmer tyder också på att vanliga människor som lägger sig lite för sent också tar skada även de. Dels beror det på brist på sömn, dels på att vi äter vid fel tidpunkter i förhållande till vår biologiska klocka. Alla hominider är dagaktiva och söker skydd på natten. Natten är till för vila och återhämtning. Fram till förra seklet gällde det även människan.

Är När viktigare än Vad?
Under större delen av mänsklighetens historia har alla våra måltider fått plats inom en tolvtimmarsperiod. På senare tid har vi ätit till långt in på natten och vi har också ökat midjemåttet. Finns det ett samband? Är när vi äter lika viktigt som vad vi äter? I en ny studie, som publicerades i decembernumret av tidskriften Cell Metabolism, tycks det som om en begränsning av kaloriförbrukningen till en 8- till 12-timmars-period minskar risken för fetma, diabetes och höga kolesterolvärden.
Bild från www.cell.com som illustrerar studien på ett annorlunda sätt. Ab libitum = efter godtycke, alltså äta när man vill.
Tidigare har forskare visat att en grupp möss som åt fet mat, men bara fick äta under 8 timmar, var friskare och smalare än en annan grupp möss som hade tillgång till samma sorts och samma mängd mat hela dygnet. Denna upptäckt ligger delvis bakom att olika typer av periodisk fasta, typ 16/8 och 5/2, blivit populära på senare år.

I den nya studien ville forskarna gå mer på djupet. För att göra detta fick 400 möss - i olika storlekar - testa diverse dieter och tidsbegränsningar. Det visade sig att oberoende av mössens vikt, vilken diet de följde och till viss del även längden på fastan, innebar tidsbegränsat ätande stora hälsofördelar för mössen. Bäst effekt gav fasta på 12-15 timmar, medan 9 timmar bara gav en blygsam effekt.

Möss som åt inom en begränsad tidsram utvecklade mindre kroppsfett. Stora vita fettdroppar (till vänster) syns hos möss som hade fri tillgång till en fettrik kost jämfört med de möss som åt lika mycket mat men under en begränsad tid (till höger). Bild: Salk Institute for Biological Studies
Forskarna testade även vad som hände om mössen fick fri tillgång till fet mat under två dagar, förmodligen för att efterlikna människans vanor med helgätande. Det visade sig att dessa möss vägde mindre än de möss som åt fritt hela veckan och skillnaden var bara marginell jämfört med de möss som fastade hela veckan.

De möss som ändrade ätmönster från fri tillgång till fet mat till tidsbegränsat ätande, tappade 5 procent av sin kroppsvikt på några dagar. Efter 38 veckor vägde de i snitt 25 % mindre och hade mer muskelmassa än de som åt när de ville. Alla gick inte ner i vikt, men alla minskade sin fettprocent. Vidare såg man att flera molekylära vägar som går snett i olika metabola sjukdomstillstånd, rätades ut av den tidsbegränsade mathållningen.

Här är en kort video som presenterar studien:


Äta eller sova?
Det kan vara svårt att vänja sig av med kvällsmål, TV-snacks och kvällsmacka, särskilt om man lägger sig sent och hinner bli hungrig. Det finns djupa evolutionära anledningar till varför det är svårt att sova om man är hungrig. I en studie på svältande flugor såg man att de sov sämre än mätta flugor. Om en fluga sover kan den inte äta, om den äter kan den inte sova. En svältande fluga som väljer att sova kanske aldrig vaknar mer, därför väljer den att leta efter mat istället för att sova. Dygnsrytmen regleras av hur hungrig flugan är. Muterade flugor utan dygnsrytm sover bara 30 % av normala flugors sömn - precis som om de var hungriga hela tiden.

Vi är som de muterade flugorna med störd dygnsrytm. Vi irrar runt och söker oss mot köket om vi stannar uppe för länge. Vi lever ett liv i konstgjort ljus, drivs av koffein och undviker solen genom att sitta inne. Produktionen av sömnhormonet melatonin blir störd när tallkottkörteln inte får rätt information om den naturliga skiftningen mellan ljus och mörker.

Det är svårt att lämna ett socialt nätverk och många sitter i ljusskenet från skärmar till sent på kvällen. I en australisk studie samlade man in information om 2200 barn i åldrarna 9-16 år. Resultatet av studien var entydigt. Ungdomarna som gick i säng senare var med 50 procent högre sannolikhet överviktiga.

Den som sover dåligt riskerar att bete sig som ett svältande djur och leta mat istället och mat som man äter sent tycks vara mer fettbildande än mat som man äter mitt på dagen. Det är ett nytt och spännande perspektiv på fetmaepidemin och även om den inte förklarar allt, så visar den att allt hänger ihop och börjar man dra i rätt tåtar, kanske man kan dra igång en orsakskedja som sakta rullar utvecklingen åt rätt håll igen.

Blir 12/12 en ny populär diet?
Kanske kommer någon att lansera 12/12 som en diet och skriva kokböcker. Det verkar inte finnas någon gräns för antalet kokböcker baserade på olika dieter. Men 12/12 är ingen diet, utan bara ett naturligt ätmönster som vi tappat bort. Alla andra dieter ryms under 12/12, och om vi är som möss så kommer alla som äter och följer dygnsrytmen att hålla vikten lite bättre än de som inte äter enligt kroppens biologiska klocka.
Vi går ner i vikt genom att sova på natten. Tyvärr går man ju upp igen på morgonen ;) 
En stor fördel med 12/12 är att det minskar snacks-ätandet, eftersom snacks ofta äts framför teven. Fredagsmys är att äta och sitta uppe länge. Enligt studien var det ingen fara om man slarvade 2 dagar i veckan. 12/12 hotar inte heliga fredags- och lördagsmys. Dieter som kräver tagelskjorta brukar inte bli särskilt populära, så kanske 12/12 blir nästa LCHF, GI eller 5/2. Men jag kommer inte att skriva en ihopkokbok:)

14 kommentarer:

  1. Jo, kom igen nu.

    Var först med att sälja ut dig.

    Som du säger är ju det viktigaste när det gäller dieter och andra vanor att man lyckas följa dem. Och om 16/8 eller t.o.m. 14/10 är för svårt för folk så är ju 12/12 det naturliga steget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sa samma efter 5/2 som jag skrev om ganska tidigt och det kanske var dumt att jag inte rörde ihop en liten soppa om den och sålde:)

      Radera
    2. Jag vet. Jag minns. Och jag tror att jag sa samma sak då också.

      Du behöver ju inte trycka något. Skriv ihop 20 sidor i en pdf och sälj för 25 kr st som årets julklapp/nyårslöfte.

      20 sidor låter mycket tycker du, men gör det i form av att kopiera in dina inlägg om 5:2 eller 16:8, lägg in roliga eller fina bilder samt ett recept eller två. Kanske kan du få med nästan helt orelaterade texter om löpning också, så kallar du boken:

      "SÅ BLIR DU EN BÄTTRE LÖPARE MED 12/12-METODEN - OCH INTELLIGENTARE PÅ KÖPET"

      Radera
    3. Snabba dig före jag kniper det.

      Radera
    4. Upptäck 12/12 - den nya enkla revolutionerande dieten som gör dig smalare, attraktivare, snabbare och smartare än alla andra. Finns som pdf och ljudbok inom kort. Det blir väl bra;)

      Radera
  2. Har du fortfarande 5:2 dagar och kombinerar du dessa med 12:12 kanske? Jag tänkte ge 5:2 en chans, det passar ju även ypperligt med en partner som kör det =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tappade lite väl mycket i vikt när jag körde 5/2 så jag gick över till 16/8 några dagar i veckan. I praktiken ledde det till 12/12 eftersom jag vande mig av vid kvällsmål. Jag har inget mål att gå ner i vikt, men det finns andra orsaker till att fasta. 5/2 är bra att pröva och det är en stor fördel att vara två om det.

      Radera
  3. Hur skulle jag kunna köra 12:12 som treskiftsarb? Och hur skulle det påverka min träning? Får man äta återhämtnings käk enl 12:12?

    Exemplifiera gärna!

    Med vänlig hälsning,
    Jocke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och förklara gärna hur en 12:12 diet ser ut för en normal jobbande människa. (Lite svårt att förstå utan exempel)

      /Jocke

      Radera
    2. Hej Jocke! Det är bara att äta som vanligt. Den enda begränsningen är att man äter all mat under dagen inom 12 timmar. Så om man äter sin frukost 7, 8 eller 9 ska man alltså äta sitt sista kvällsmål 19,20 eller 21.

      Radera
  4. Bra blogg Johan. Välkommen till Runners World. LG Skoog

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack:) Det ska bli spännande. Vilket gäng man hamnat med:)

      Radera
  5. Tack för svaret!! Ska testa detta!!

    /Jocke

    SvaraRadera