onsdag 28 november 2018

Hjärnfysikbloggen: Fördelarna med kyla och brunt fett

Hur kommer det sig att japaner lever flest friska år i världen. I snitt lever en japan i 75 år utan funktionshinder. Till viss del är det diet, men kanske också för att japaner gillar att träna i kyla på vintern. Det ger dem något som kallas brunt fett. Shingo Kajimura, docent vid University of California, säger ”jag växte upp i Tokyo, där trodde man att vinterträning håller doktorn borta, och japanerna tränar ofta på vintern.”

Kajimuras forskning är inriktad på ämnesomsättning, energibalans och kroppens fettceller. Han säger att kyla under träning kan vara fördelaktigt av ett antal skäl. Om du fryser gör du till exempel av med fler kalorier för att upprätthålla kroppstemperaturen.


Men det intressanta med Kajimuras forskning är de studier som visar att kyla bidrar till att omvandla ohälsosamma vita fettceller till värmeproducerande brunt (eller beiget) fett. Det evolutionära syftet bakom denna omvandling är att kroppen acklimatiserar sig till kyla genom att förbruka ...

Läs fortsättningen på Hjärnfysikbloggen.6 kommentarer:

 1. Hej! Jag tycker att det här är jätteintressant. Men frågan jag alltid ställer mig när någon resonerar kring brunt fett är "hur"... Hur ska man träna för att dra nytta av det här fenomenet? Räcker det att man tränar utomhus på vintern och drar ner kall luft i lungorna, eller måste man frysa? Hur mycket måste man då frysa för att kroppen ska omvandla fettceller till brunt fett? Räcker det att man är kall i början av träningspasset, eller ska man på något sätt jämna ut nedkylningen? Jag skulle uppskatta en genomgång av hur man i praktiken drar nytta av de här rönen. Tack på förhand. /Olof

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olof, det du behöver träna är att frysa. Om du huttrar startar processen att skapa brunt fett. Man kan ta kalla duschar, sänka inomhustemperaturen, klä sig lätt ute. Ju mer du fryser, desto snabbare anpassar du dig. Ganska jobbigt alltså för bekväma människor.

   Radera
 2. Hej! Tack för snabbt och väldigt konkret svar. Det känns, precis som du skriver, som att de allra flesta som tränar vintertid inte kommer in i den zonen. Den orutinerade pälsar på sig för mycket (det misstaget har vi väl alla gjort) medan den rutinerade kanske bara huttrar några minuter precis i början av uppvärmningen. Det känns som en ganska smal "goldilocks zone" där man kan få fördelarna utan att det drabbar träningen negativt. Bra blogg. Keep up the good work. /Olof

  SvaraRadera
 3. Olof, jag tror du tänker för snävt. Du behöver inte frysa under träningspasset - jag tror att all tid du fryser startar processen. Så sänk temperaturen hemma, klä dig lite tunnare när du går till jobbet, etc. All frys-tid räknas!

  SvaraRadera
 4. Vilka fettceller är det som blir bruna/beige? Är det underhudsfett i första hand eller även fett mellan organen (bukfetma)? Eller gäller det samtliga fettceller?

  /Christopher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christopher,

   Alla vita fettceller kan omvandlas till beige fett och det tycks gälla både underhudsfett och visceralt fett.
   Studien nedan kanske kan vara av intresse som går in på beige fett som bränner bukfett.
   https://insight.jci.org/articles/view/89044

   Radera