söndag 3 maj 2015

Kompressionskläder och fascia

Strax under huden spinner miljarder spindlar en väv av kollagen och elastisk elastin. Om man skrapar av ytan, ser kroppen ut som en hårt lindad kokong. Det är människans fascia.

För något år sedan skrev jag om kompressionskläder och drog slutsatsen att de knappast bidrar till något som inte kroppen gör bättre. Fascian kan ses som ett naturligt kompressionsplagg som håller kroppen spänd som en pilbåge och styv som en tajt dräkt två millimeter under huden. Den sträcker sig dessutom tvärsigenom hela kroppen, genom alla skrymslen och vrår. Den ändrar sin form efter kroppens behov. Sitter man mycket framför datorn, ser man ut som en som sitter mycket framför datorn.
Det vita är fascia.
Fascia kan dra ihop sig som en muskel, rekylera som en sena, ge sensorisk feedback som en nerv och binder samman kroppen till ett gemensamt nätverk. Möjligtvis kommer jag att köpa kompressionshjälp när man kan trycka in det med en spruta i låret och låta detta ämne sakta sprida sig i kroppens komplexa nätverk av band och trådar. Men där är vi inte än.

I senaste inlägget på Hjärnfysikbloggen står det mycket mer om den fantastiska fascian:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar