Disney har förstås också gjort film om ungdomens källa. |
Ungdomens källa finns förmodligen på närmare håll. Det finns massor av forskning som visar att mycket av det som kallas åldrande orsakas av en stillasittande livsstil och av sjukdomar. Åldrandet är bara en parameter. Ett exempel är att när äldre personer ramlar, blir de mer försiktiga och börjar ofta hasa sig fram och därmed slutar hjärnan - som är plastisk och anpassar sig till det man gör - att använda benen till att gå. Den anpassar sig till det man gör. En hasande gång är det första steget mot att inte kunna gå överhuvudtaget. Det är därför balansträning och styrketräning är så viktigt. När musklerna ger vika, då börjar hjärnan krympa.
Det bästa botemedlet mot åldrande är fysisk aktivitet, vilket förbättrar den allmänna hälsan, och fördröjer effekterna av åldrande, enligt en studie som går igenom den senaste forskningen om äldre idrottare (åldrar 65 och uppåt). Äldre idrottsmän är i mycket bättre form och fysiskt yngre än sina jämgamla kamrater och även än sina yngre kamrater. Personer som ägnar sig åt idrott som unga fortsätter ofta att vara aktiva under medelåldern och ålderdomen. Flera studier visar att detta beteende motverkar åldrandet.
"En hel del av försämringen vi ser med åldrandet kan hänföras till en mer stillasittande livsstil istället för åldrandet i sig", säger en av forskarna bakom studien. Det är sittandet och bristen på fysisk och mental aktivitet, som är farlig. Bara genom att göra en så enkel sak som att stå upp och arbeta, förlängs livet med flera år.
För ett fördröja och minimera åldrandets effekter bör man - förutom att äta en varierad kost - träna styrka, uthållighet samt träna balans. Eller så kan man åka skidor, vilket tränar balans, styrka och uthållighet på en och samma gång. Dessutom ska man försöka minimera sittandet.
Skidåkning är kanske bäst
För några år sedan kom en svensk studie som visade att 90-åriga skidåkare hade fysiska värden som stillasittande 40-åringar. Skidåkare lägger sällan av, utan fortsätter åka långt upp i åren. För 6-7 år sedan såg man mest äldre män i längdskidspåren, men på senare år åker även yngre personer skidor. Skidor är varierande och aktiverar alla stora muskelgrupper. Skidåkning är både fartlek och naturlig intervallträning, med hög puls uppför backarna och låg puls nedför backarna. Risken för skador, som i många andra sporter kan sätta punkt för träningen för alltid, är dessutom låg.
Martin Lundström åker förbi de flesta trots att han är över 90 år. |
Förr sökte man ungdomens källa långt borta, nu tror forskarna istället att ungdomens källa finns inuti oss, i våra celler. Det är ju cellerna som påverkas av träning, men forskare hoppas på snabba genvägar. Det finns forskare som påstår att den första 200-åringen redan är född. Futurologen Ray Kurzweil, som kanske är bäst på att förutspå framtiden, påstår att livet kan förlängas med tusentals år och att den exponentiella tekniken slår igenom redan om 15 år. Fram till dess gäller det att äta rätt och hålla sig i form, säger han. Kanske åka skidor.
Ett av Googles senast projekt Calico är inspirerat av Kurzweils tankar. Målet med Calicoprojektet är att förlänga det friska livet så långt som möjligt. Google satsar över 10 miljarder kronor på detta, för nu är det inte bara kungar som har allt förutom evigt liv. Målet för människans strävan är sig lik, det är bara sättet som skiljer sig åt.
Jag tycker vare sig ett evigt liv i himlen eller ett evigt liv här på jorden låter särskilt lockande. Å andra sidan vill jag inte dö, åtminstone inte just nu och kruxet är ju att det alltid är just nu. Just nu vill jag leva, dör gör man sen. När jag är klar. Men så är det nästan aldrig. En dag knackar döden på och då är det både för tidigt och för sent.
Jag står upp
Att stå upp är viktigt för ett friskt liv. Jag har slarvat med det sedan jag kom tillbaka efter semestern. Jag har känt mig trött och hängig. Men nu står jag upp igen. För hälsan. En ny svensk studie visar att sittande förkortar cellernas telomerer. Telomererna är kopplade till hälsa och livslängd, som jag skrivit om tidigare. För över tre år skrev jag om hur viktigt det är att stå upp för sin hälsa, i veckan kom DN med en artikel med anledning av den svenska studien som också hette Stå upp för hälsan:)
Hej Johan!
SvaraRaderaNu har jag inte läst sidorna du länkar till i det här inlägget, och får be om ursäkt om svaret på min fråga kanske står att finna där.
Den här frågan om stillasittande. Jag har funderat på ett tag om det inte är _stillavarande_ som är boven? Det vill säga i det här fallet att skillnaden mellan att sitta eller stå vid ett skrivbord inte skulle vara så stor. Förvisso aktiveras fler muskler när man står, och vissa av tarmarna blir kanske inte lika klämda som när man sitter.
Min fundering är sprungen ur tiden som värnpliktig då många föreläsningar genomfördes stående. Det ledde till att en del fick problem med hälarna, till följd av den stadigvarande belastningen.
Att stillasittande är dåligt vet vi, men vad jag funderar över är hur mycket bättre stillastående är. Vad är din åsikt?
Hej Daniel! Jag tror den stora risken med att sitta är att man blir sittande i samma position länge. Om man står rör man sig mer och det är lättare att förflytta sig och man förbrukar lite fler kalorier och aktiverar fler muskler och reflexer. Men visst kan man få ont av att stå länge, särskilt om man blir stillastående. Har man höj- och sänkbara bord är det ju bara att justera lite då och då men det alternativet hade du säkert inte i lumpen och det har ju inte där vakterna runt slott som kollapsar lite då och då;)
Radera