tisdag 12 november 2013

Räkna ut din fitnessålder

I våras testade vi VO2 max på jobbet. Efter mitt test sa sköterskan att jag hade det bästa värdet. Men redan nästa dag fick jag veta att en kollega hade ännu bättre och sen var det säkert fler som passerade mig. Jag tror vi ligger en bra bit över genomsnittet på mitt jobb. Som när det gäller resten av samhället så tränar ungefär hälften regelbundet och den andra hälften tränar inte alls. Men kanske skulle det vara lättare att övertyga folk om nyttan med bra kondition om den var enkel att mäta och om den översattes till något alla känner igen, som t ex ålder.
Ett vältränat gäng man jobbar med (från årets jobbklassiker).
Det vanligaste sättet att mäta kondition är att mäta en persons syreupptagningsförmåga. Det är ingen enkel sak, utan kräver tillgång till dyrbara apparater. Men forskare verksamma vid Trondheims universitet har genomfört en omfattande studie och även utvecklat ett mycket enkelt sätt att beräkna syreupptagningsförmåga och i hur bra fysiskt skick kroppen är i förhållande till sin biologiska ålder.

studien ingick 4600 personer i åldrarna 20 och 90. Man mätte bl a längd, BMI, vilopuls, HDL och totala kolesterolnivåer. Varje person fyllde också i ett frågeformulär om sin livsstil. Slutligen sprang personerna tills de inte orkade längre på ett löpband, vilket gav ett mått på maximal syreupptagningsförmåga (VO2 max). VO2 max är en ganska bra indikator på hur vältränad en person är i förhållande till sin ålder.

Fem frågor ger VO2Max utan löpband
För att hitta ett enkelt sätt att uppskatta VO2 max utan att använda dyrbar laborationsutrustning, körde forskarna igenom alla data för att finna ut vilka mätningar som var mest användbara för att räkna ut VO2 max. Lite överraskande fann forskarna att det bara krävdes fem mätningar - midjemått, vilopuls, frekvens och intensitet av motion, ålder samt kön - för att förutsäga en persons VO2 max. Detta anmärkningsvärda resultat publicerades i tidskriften Medicine & Science in Sports & Exercise.

Forskarna sammanställde alla data i en tabell som visade önskvärt VO2 max för en frisk person i alla åldrar från 20 till 90. En 90-åring som har en syreupptagningsförmåga som en 40-åring har alltså en "fitnessålder" på 40. Forskarna utvecklade dessutom en kalkylator där vem som helst kan mata in värden och få sitt VO2 max utan att gå till ett labb. Det enda man behöver mäta på sig själv är midjemått och vilopuls. Kön, ålder och hur mycket man motionerar brukar man ha koll på. Sedan trycker man på beräkna och man får en uppskattad ålder som motsvarar hur vältränad man är.

Här finns kalkylatorn: http://www.ntnu.edu/cerg/vo2max

En 40-årig man som tränar måttligt en gång i veckan, har ett midjemått på 100 cm och en vilopuls på 72, kommer att ha en fitnessålder på 57. Det är inte en ovanlig man och kalkylen gör hälsotillståndet tydligt. Kalkylatorn kan därmed vara till hjälp för att förbättra hälsan. Om man minskar sitt midjemått eller om man ökar sin träning, sänks fitnessåldern medan den kronologiska åldern tickar på. Den kan sägas motsvara en biologisk ålder och är en mycket bra indikator på nutida och framtida hälsa. Till skillnad från den kronologiska åldern som obönhörligen tickar uppåt, kan man få den biologiska åldern att stanna upp och gå tillbaka. Det gäller särskilt de som är alldeles för gamla i förhållande till sin ålder.
Källa.
Denna kalkylator kan vara ett bra och enkelt redskap för läkare och andra som jobbar med hälsa för att göra en snabb uppskattning av en persons hälsotillstånd. För mig visade kalkylatorn att jag var yngre än 20, så det tror jag på :)

90 det nya 40
I en studie för några år sedan såg man att 85-åriga skidåkare hade lika bra kondition som 35-åringar som inte motionerar. En del skidåkare var t o m över 90 år och de hade dubbelt så hög syreupptagningsförmåga som jämnåriga som inte tränade. Det finns förmodligen ingen annan grupp som är så vältränad på äldre dar som skidåkare. De kan se fram emot ett långt och friskt liv.

Martin Lundström (nu 95 år) ingick i studien. Han var i en klass för sig. Jämfört med t ex Ed Withlock som sprang maraton på 3, 30 som 81-åring hade han mycket, mycket bättre värden.
Skidåkare brukar ofta fortsätta med sin sport, vilket inte är lika vanligt när det gäller löpare. Skidåkning är inte lika slitsamt för kroppen. Jag ser ofta äldre skidåkare när jag åker skidor. De är sega och åker långt och länge. Många ser ut att vara i 80-årsåldern. När man åker skidor tränar man alla stora muskelgrupper och det är ganska låg risk för skador, samtidigt som man ofta kör naturliga intervaller och fartlek p g a. ökad ansträngning i uppförsbackarna. Det är nog hemligheten bakom skidåkarnas goda hälsa långt upp i åren.

Längtar efter att åka skidor
Det är mörkt och kallt och det känns inte särskilt lockande att springa ut i mörkret. Det behövs lite vit snö för att sprida ljuset från månen och stjärnorna. Jag börjar längta efter att åka skidor nu. Skidor, pjäxor och stavar ligger i ett hörn nere i källaren och längtar ut. Det kan dröja flera veckor till. Imorgon ska jag i alla fall köra ett hårt pass med skidgång och älglufs med mina vältränade kollegor. Det är den bästa träningen inför skidsäsongen.

2 kommentarer:

  1. Vilken trevlig kalkylator - den halverade min ålder. Att vara 21 känns ju inte fel ;)
    Däremot ska man nog ta resulatet med en mycket stor nypa salt - jag tror inte för ett ögonblick att jag har VO2 max i närheten av det beräknade värdet...
    Roligt var det i alla fall! :)

    SvaraRadera