Serotonin sätter stopp. Lekte lite med paint:) |
Neuroner och synapser
Det finns omkring 100 miljarder neuroner (nervceller, hjärnceller) i hjärnan. Dessa kommunicerar med varandra genom kemiska ämnen som kallas signalsubstanser. Ett neuron tar emot signalsubstanser från andra neuroner genom ett omfattande grenverk som kallas dendriter. Om summan av dessa inkommande signaler överstiger ett tröskelvärde skickas signalen vidare som en elektrisk aktionspotential genom neuronens utskott axonet. I slutet av axonet ligger säckar fyllda med signalsubstanser. Det ligger tusentals molekyler i varje säck, som kallas vesikel. När aktionspotentialen når dessa vesikler, öppnas de och nervimpulsen överförs på kemisk väg till dendriterna på en mottagande neuron på andra sidan. Denna kemiska koppling kallas synaps. Signalsubstanserna binder till receptorer på de mottagande dendriterna och öppnar jonkanaler, vilket i sin tur eventuellt ger upphov till en aktionpotential som skickar nervimpulsen vidare i hjärnans nätverk.
Ett neuron kan ha tusentals synapser till andra neuroner och man har uppskattat antalet synapser till mer än 100 biljoner, kanske så många som 700 biljoner. Antalet möjliga synapser är nästan oändligt. Enligt en uträkning är antalet möjliga synapser ett tal som börjar med en etta och följs av 200 nollor. Det är ett obegripligt stort tal. Antalet atomer i universum vore bara en pöl i detta hav av möjliga synapser.
Serotoninets ursprung och roll
För 700 miljoner år sedan utvecklade de första djuren en tarmkanal och serotonin användes för att koordinera tarmrörelser. Mer föda ger mer tarmrörelser, därmed betyder rik tillgång på serotonin att man befinner sig i en näringsrik miljö. De tidiga djuren använde alltså serotonin som en signalsubstans som indikerade tillgången på föda. Såväl en utsvulten rundmask som en deprimerad människa, upplever att de befinner sig i en ogynnsam miljö och de har båda låga nivåer på serotonin. Det är därför vanligt att behandla depression med läkemedel (serotoninåterupptagshämmare som prozac) som gör det serotonin som finns mer tillgängligt för hjärnan. Risken med detta är förstås att rundmaskarna försöker föröka sig istället för att spara energi och leta föda och att den deprimerade människan fattar felaktiga beslut.
Bästa sättet att öka mängden serotonin
Man kan öka nivåerna av serotonin utan läkemedel. Det enklaste sättet är kanske att ge sig ut i naturen och springa. När man springer är man på jakt och jakt ger belöningar i form av byte. Brist på både jakt och byte i det moderna samhället kanske leder till depressioner. Åtminstone tycks både själva löpningen och även belöningen efteråt, öka mängden serotonin och lindra och t o m bota depressioner. Dessutom leder solljus i sig till att serotoninhalten ökar. Ljuset meddelar hjärnan att det är dag och hjärnan svarar med att frisätta serotonin som gör oss pigga och på gott humör.
Nya superskidor
Det blir allt ljusare nu, safterna i hjärnan stiger. Alla är lite gladare. Den blå himmeln gör också tanken klarare, känns det som. Skymning och gryning drar sig tillbaka och livsutrymmet breder ut sig.
I morse åkte jag en skidtur tidigt på morgonen. All värme hade strålat ut i rymden under natten och det var kallt, men solen värmde när jag åkte på de hårda, kalla spåren. Det gick fort på mina nya superskidor som jag beställde i veckan från Pölder. Jag var aldrig riktigt nöjd med mina förra skidor. Glidet var dåligt, spannet obefintligt. Nu flög jag fram. Dels för att skidorna var mycket bättre, dels för att jag lärt mig en teknisk detalj. Jag längtar nästan till nästa skidsäsong. Det gjorde jag inte för ett år sedan.
Underbar läsning om neuroner och synapser :-)
SvaraRaderaTack, kul att du gilla det:) Inte världens enklaste ämne. Fick just ett tips att vetenskapens värld ska handla just om serotonin och mental trötthet och Perriers studie. Snacka om tajming:)
RaderaTackar och Bockar!
SvaraRaderaDet var bra och enkel beskrivning av komplicerad process, en förklaring som vi vanliga dödliga kan ta till oss på ett lättkonsumerat sätt!
Hälsningar Yogamannen...
Tack för det yogamannen:)
RaderaGrym läsning!
SvaraRaderaPluggar psykologi och jobbar på en djupdykning om just serotonin.
Hade en frågeställning som jag funderat på länge, som kanske du kan svara på? Serotonin finns ju även i blodet.. : " Blodplättar kan exempelvis utsöndra det vid skada för att stimulera reparation." - wikipedia.
Serotonin som signalsubstans berättar för oss att vi befinner oss i en gynnsam miljö.. Men serotonin som hormon i blodet berättar för hjärnan att ett sår måste läkas. Min fråga är om det finns en koppling till att vissa människor uppvisar självskadebeteende? Om det finns en möjlighet att serotonin är inblandat? Jag vet att de flesta påstår att självskadebeteende beror på att man fokuserar smärtan på något annat. Men jag är intresserad av att veta om det finns en möjlighet att serotonin är inblandat, eller om det är helt nonsens. Har inte fått nåt ordentligt svar på det.
Tack:) Inget som jag känner till, men man vet ju att personer som uppvisar självskadebeteende har lägre nivåer av serotonin så någon koppling finns det.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderadet var mycket täckande på synaps och aktionspotential. tack för informationen
SvaraRadera