onsdag 7 juli 2021

Mental stabilitet gör dig snällare och tryggare

En av nackdelarna med sociala flöden är att det ger anonyma människor en chans att vara elaka. Det ger den anonyma hataren en känsla av makt. En sådan elakhet kan förstöra din dag, för människan är en känslomässig varelse. En elak kommentar slår hundra snälla kommentarer.

Det är ingen idé att gå till motangrepp. Det leder bara till ännu mer hat. Till slut blir du själv en hatare och då har hatet segrat.

Fokusera istället på att bygga upp din mentala styrka. Mental stabilitet avväpnar hatare. Hatare mår dåligt och hämtar livskraft ur andras reaktioner. Om ingen reagerar, tappar de sin drivkraft. Till slut kanske de inser att de måste ta tag i sina liv.

Bygg upp din mentala stabilitet


Ett första steg för att bygga upp mental stabilitet är att fundera på varför du reagerar som du gör. När du tror dig veta varför vissa händelser, människor, ord och tankar triggar en motreaktion, ökar möjligheten att välja en konstruktiv reaktion eller ingen reaktion alls.


Det är relativt enkelt att hantera anonyma människor. Låt dem bara vara. Du vet inget om dem. De mår förmodligen dåligt. De kan diskutera med varandra på twitter. De slåss mot sin egen ångest.

Det är svårare med de som står dig nära. Det handlar förmodligen mindre om dem och mer om dina förväntningar. Du blir upprörd för att du förväntade dig något annat.

De flesta reflekterar inte över att vissa handlingar eller ord kan såra andra människor. Alla gör misstag. En del inser och lär sig, andra lär sig aldrig. Det kan bero på att de inte får rätt återkoppling. Det är inget att bli upprörd över. Det handlar inte om dig.

Försök se det ur deras perspektiv. Alla gör misstag. Det spelar knappast någon roll för dig på lång sikt. När du säger eller gör något dumt vet du att det finns en förklaring till varför du gjorde som du gjorde. Du kanske var stressad, på dåligt humör eller slarvig. Däremot känner du inte till andras förklaringar. Som du förlåter dig själv bör du därför förlåta andra. Det gör det lättare att gå vidare.

Skyll inte på andra. Att skylla på andra är det som driver hatare. De som skyller på andra tror att andra står i vägen för lyckan. Ta tag i det du kan kontrollera, som förväntningar och ansträngning. Du kan inte förändra andra människor, men du kan ge konstruktiv återkoppling, skruva på dina förväntningar och jobba hårdare.

Foto: Long Ma / Unsplash

Ibland är livet bra, ibland är det dåligt. När det är bra kan du känna tacksamhet. När det är dåligt kan du se det som en utmaning. Skyll inte på livet. Livet ger och tar och i slutändan tar det allt. Det gäller alla. Du kan ge upp och bli bitter, eller acceptera, lära och anpassa dig. Alla människoliv består av bra och dåliga saker. Båda är livsnödvändiga.

Livet är inte som det är utan som du är. Du kan i varje ögonblick välja mellan att vara snäll eller elak mot dig själv, andra och livet. Det är inte alltid lätt, men det är du som väljer.

2 kommentarer:

  1. Intressant och givande inlägg. Tack för inspirationen och trevlig läsning.

    SvaraRadera
  2. Hos mig på facebook, kan bara min vänner kommentera, så var dt löst:) Annars bra råd.

    SvaraRadera