Andra sidor

torsdag 24 februari 2011

Stafettvasan, Vasaloppet eller öppet spår

Vasaloppsveckan närmar sig. Jag har funderat på hur jag ska göra ett tag nu. Jag är anmäld till Vasaloppet och till Stafettvasan. Kruxet är att de sitter så nära ihop. Stafetten går på fredag och Vasaloppet på söndag. Eftersom jag ska åka sista sträckan på fredag kommer jag att ha minimalt med tid att vila upp mig på. Jag kan inte ta det lugnt: i stafetter ger man allt och lite till. Det är ett dilemma.

Det är roligare att åka stafett än att åka individuellt, så i valet mellan stafett och Vasalopp prioriterar jag stafetten. Men jag vill absolut åka hela Vasaloppet också och nu verkar det ordna sig. 



Stafettvasan
Vi brukar bo i en bygdegård i byn Östnor någon kilometer utanför Mora. Första året var vi två lag, men nu har det växt och vi är fem lag som ska åka. Det händer alltid roliga saker. Första året var det en av oss som satte fästvalla på glidytan. För två år sedan åkte jag tredje sträckan och när jag skulle växla i Oxberg fanns det ingen att växla till. Hon var på toaletten. Enligt prognoserna skulle jag anlända tio minuter senare och min medtävlare hade passat på att gå på toa. Jag begrep ingenting, jag hade just avslutat en hård spurt och förstod plötsligt inte var jag var. Det enda som fanns i min hjärna var växlingen och när det inte fanns någon att växla till blev jag helt tom i huvudet. Det kändes lika overkligt som om jag huxflux hade befunnit mig på en söderhavsö. Mina förväntningar stämde inte med verkligheten. Hjärnan gör hela tiden prognoser och de brukar stämma, men när det grundläggande antagandet - själva axiomet för all handling - plötsligt saknas, då blir det väldigt fel i hjärnkontoret. Efter några evighetslånga minuter började sanningen sakta gå upp för mig och jag åkte runt och sökte med blicken. Då kom min panikslagna medtävlare. Efteråt var det bara kul. Tiden är viktig, men inte så viktig. Det viktigaste är att ha en kul upplevelse. Logistiken är det svåra, den har dock alltid fungerat. I år har vi fem lag och vi har 4 bilar och eftersom man har ett parkeringstillstånd per lag så ska det inte vara några problem.

Öppet spår
Dilemmat med Vasalopp och Stafettvasa löste sig i tisdags då en kollega blev sjuk och han frågade om jag ville ta hans plats i Öppet spår nu på måndag. Det ville jag. Då får jag både boende och transport på köpet och jag kan ge allt i både vasalopp och stafett eftersom det är tre dagar vila emellan. Öppet spår redan nu på måndag. Det är ju snart. Nu måste jag börja kolhydratladda och käka lite extra nitrat. Det blir inte så mycket träning heller. Jag måste varva ner. Men jag behåller min startplats i riktiga Vasaloppet också. Man vet aldrig, jag kanske åker det också.

I förrgår körde jag vårt eget seedningslopp som är två varv runt rödmarkerad 2,5 km på Södra berget och det gick ganska fort, 19 minuter. Men det var kärvt före så jag åker nog en gång till för att få en bättre tid. Men det räckte för att platsa i elitlaget i år.

Öppet spår på måndag
Så på måndag bär det iväg. Jag har startnummer 10013. Det skulle kännas bra att komma under 6:30, men jag har ingen aning hur fort det går att åka 90 km. Det låter så långt. Det är ju mer än dubbelt så långt som Njurunda Runt och det kändes långt. Jag är full av förväntan, det ska bli så kul att äntligen åka.

IBM har gjort en prognos med 75 % tillförlitlighet, baserat på startgrupp, träningsnivå, ålder och kön. Beräkningen baseras på tio års historik. Enligt den ska jag klara 6:36 eftersom jag förmodligen kom på femte startled. Byter jag till 4:e ligger jag på 6:05.

Nitratladdning
Jag kolhydratladdar som vanligt, d v s ökar gradvis intaget i tre dagar som jag skrev om tidigare. Jag kommer också att ladda upp mig med massor av nitrat, eftersom det finns ganska starka bevis för att det förbättrar uthålligheten. Än så länge finns inga långtidsstudier så jag tror man ska begränsa laddningen till tävlingstillfällen. Det blir rödbetsjuice enligt receptet här, men även råa rödbetor, spenat och annan grönsallad. Nitrat omvandlas av bakterier till nitrit i munhålan och sedan omvandlas nitrit till kväveoxid som vidgar kärlen och gör oss uthålligare.

Kanske hjärnan mår bättre av nitrat också, åtminstone om man är äldre och får i sig det i form av rödbetsjuice. Enligt en studie från i höstas där man lät 14 äldre personer (75 år) äta nitratrik kost 
(i form av rödbetsjuice) i två dagar och sedan nitratfattig kost i två dagar. Det visade sig att rödbetsjuicen ökade blodflödet till frontalloberna, d v s det område i hjärnan som vanligen förknippas med demens.

4 kommentarer:

  1. 90 km är lugnt, det gör du på en timme om du skidar i 90km/h. Och vad är en timme av ditt liv?

    Nåja, en spark i rumpan kan du ändå få. Lyckospark.

    SvaraRadera
  2. Hoppas det blir båda loppen Johan! Det fixar du, särskilt tillsammans med all nitrat (sen är det ju alltid lite festligt med kissa rött).

    SvaraRadera
  3. Vad bra att det löste sig för självklart ska du köra båda! Jag har bara kutat Vasa stafetten och jag är evigt tacksam att min lagkompis stod där han skulle för jag var dödens trött!
    Köpte hem ytterligare rödbetsjuice idag. Det är rödbetor både på längden och på tvären i det här huset. ;-)

    SvaraRadera
  4. Tack Badgear, jag ska försöka:)

    John: Ja den färgen ger lite blodsmak;)

    Ingmarie: Man kanske måste bunkra rödbetor snart pga efterfrågan;)

    SvaraRadera