Vi körde iväg klockan halv fyra på tisdagsmorgon och hann till Arlanda i ganska god tid till flyget som gick klockan 10:30.
Solknarkare
Vi undersökte omgivningarna första dagen, gick till Sacre Coeur och strosade runt i Montmartre. Det föll ett ihärdigt duggregn. Jag var sur och blöt, men uppmuntrades en aning av ett besök på Apple Store samt ett lyckat restaurangval. Det är viktigt med mat, särskilt när man går mycket och umgås hela dagarna. Det gäller att hålla liv i viljestyrkan, annars blir man stressad och otålig. På kvällen sprack molntäcket upp med ett löfte om en bättre morgondag.
Efter en sötsliskig fransk frukost gick vi till Eiffeltornet, Notre Dame - jag älskar katedraler - och några andra sevärdheter. Vi strövade runt i Tuilerierna - den stora parken strax intill Louvren. Det var bättre väder och solstrålarna föll i brant vinkel, tillräckligt för att borra sig in i huden och bygga D-vitamin av kletigt kolesterol.
Härligt med sol igen efter en lång mörk vinter. Solstrålarna gav en välbehövlig injektion av solljus rätt in i blodomloppet. Jag lutade mig tillbaka i en av alla de stolar som ligger utkastade i parken och kavlade upp ärmarna, lade upp mina bleka underarmar på armstöden och knarkade sol.
Grönt och vackert i Tuilerierna. |
Jag sprang ikapp med pråmarna längs Seine. Det var ett lagom tempo, ca 5-6 knop. Det var inte många löpare, men desto fler flanörer och det var bitvis lite trångt mellan turister och de karaktäristiska gröna bokstånden som slås upp längs Seine på morgnarna.
Mona Lisa och jag
Köerna till Louvren slingrade sig timslånga när vi gick förbi på onsdagen och då gick vi vidare mot Eiffeltornet i stället. Nästa dag gick vi dit tidigt. Köerna växer alltid med tiden och ju tidigare, desto kortare kö och mindre folk som köar inne bland konstverken. Vi kom ner till Louvren kvart över nio till en kort kö där alla pratade om Mona Lisa. Men i Louvren finns ju så mycket annat. Man tappar nästan fattningen när man går förbi verk efter verk som man på något sätt känner igen. Redan vid ingången springer Nike utan huvud och skor, men med vingar.
Nike |
Folksamling framför Mona Lisa |
El Greco (1541-1614) |
Franska paradoxen
Fransmännen sägs vara smalast i Europa och det stämmer verkligen. Jag tror aldrig jag sett så många smala damer. De är smala, men äter söta, sockerdränkta frukostar eller tar bara en espresso och en cigg. De äter långa vita baguetter och dricker stora mängder vin. Däremot tror jag att de äter små portioner och de äter sakta och länge. På restaurangerna får man små portioner, ungefär som man fick i Sverige för många decennier sedan. Man vill ju ha mycket mat för pengarna, men man blir faktiskt ganska mätt och mycket nöjd om man får en vällagad om än liten portion. Att känna sig proppmätt borde inte vara syftet med en måltid, det är ju lite girigt och ligger nära en av de sju dödssynderna: frosseri. Omkretsen på pizzorna som serveras sägs ha ökat med omkretsen på midjorna och orsak och verkan mellan pizza- och midjemått kanske är svårt att reda ut.
Om man fördjupar sig i något blir allt plötsligt väldigt svårt. Varför lever t ex fransmännen längre än svenskarna? De röker och en cigarett sägs förkorta livet med flera minuter. Sambanden mellan livsstil, hälsa och livslängd är komplexa och den som tror sig veta mest om detta, har förmodligen också mest fel. Det är bäst att vara ödmjuk och låta forskningsfronten långsamt breda ut sig tills den också omfattar fransmännen.
Parisarna är kreativa. Förbjuden infart omgjord till tillåten rökning. De röks mycket, trots det har fransmännen högre medellivslängd än svenskarna. |
Äckliga magar
Jag gillade maten och jag åt lika onyttigt som fransmännen till frukost. De svenska vanorna lämnade jag hemma. Men allting har en gräns. Jag trodde jag beställde lammstek men det visade sig vara fårmage. Det kunde ha gått illa. Kyparen sa till som tur var och jag åt en god anka istället. En kund bredvid - en fransman förmodar jag - beställde sedan in en sån där fårmage. Den såg ut som en död säckpipa indränkt i sås. Jag gav kyparen generöst med dricks och en tacksam blick.
Vi kom till Arlanda sent på fredag. Det var snöslask. Jag körde raka vägen hem och vi var hemma ungefär samma tid som vi åkte i tisdags, strax efter klockan tre. Nu får man vänta på en ny vår.
Vilken härlig resa!
SvaraRaderaOch intressanta funderingar. Mycket tror jag beror på just som du skriver att vi har på tok för många dieter "no-no" och "tvång" medan fransmännen njuter av det livet erbjuder.
Men hur är det i Italien, Grekland och Spanien? Nog är de mer lika fransmännen till levnadsstil men ändå fetare. (?)
Ja det är en paradox som sagt och jag kan bara spekulera. Fransmän är ju oerhört stolta över det franska köket, medan greker, italienare och spanjorer äter mer skräpmat och läsk numer. Men som sagt, jag har ingen aning och det har nog ingen annan heller. Det kanske sitter i fårmagen ... Attans!
SvaraRaderaFör vad det är värt, är ingen etnolog, har varit i F ett par gånger och jobbat mycket med en stor hoper fransmän: de fransmän jag träffat på har ett helt annat stuk, föraktar snabbmat och annat junk, är jävligt softa och sköna, är kulturintresserade och skeptiska till auktoriteter och pekpinnar. En croissant till frukost tar nog inte livet av någon, drämmer man i sig fem ligger man nog sämre till. Baguetter är underskattade av oss; riktiga baguetter är gjorda på surdeg + en del råg och rimligen vårvete, och det är ju bra. Påläggen är magrare än våra också upplever jag. Och vinpimplandet är betydligt lägre än ryktet.
SvaraRaderaBTW: du får nog jobba lite på din image Johan, inget bra tecken att kyparen varnar dig får inälvskäk... ;)
lh
Dina iaktagelser stämmer med hur jag upplevde parisarna. Visste dock inte att baguetter var gjrode med surdeg.
SvaraRaderaMmm, och jag ångrar nästan att jag inte prövade fårmage. Jäkligt vekt av mig. jag prövade inga sniglar heller. Men nästa gång då:)