Andra sidor

torsdag 15 september 2011

Lura hjärnan att springa fortare

Det har varit ovanligt svårt att hitta en måltid för Lidingöloppet. Jag försöker fiska efter vad andra tror att de ska springa på, såna som jag kan relatera till. Men alla mörkar … Jag ligger runt 5:10 - 5:15/km när jag springer långdistans och därmed borde tiden över 30 km teoretiskt ligga kring 2,35 - 2,38. Men det är på träning. Jag laddar ju upp med både kolhydrater och rödbetsjuice och vilar innan så jag borde vara starkare. Dessutom pressar man ut mer under tävling. Att komma under 2,30 vore fantastiskt. Då skulle jag nog för en gångs skull känna mig nöjd med mig själv i några veckor. Men det låter tufft på den banan.
Det ser tungt ut uppför aborrbacken
När jag tittar på videon över loppet tycker jag att banan ser så smal ut. Hur ska alla få plats? Underlaget ser fint ut, men det är svårt att få en uppfattning om hur backigt det är när man ser en film från detta perspektiv. Men jag vet ju att det är två tunga backar mot slutet. Aborrbacken och en till.

Falsk information lurar hjärnan
Vi springer alltid submaximalt, även när vi till synes ger allt. Det är inte värt att riskera livet för att slå ett rekord, anser hjärnan. Det är något man borde kunna utnyttja. Om man på något sätt kunde lura sig själv. Det låter som en självmotsägelse att lura sin egen hjärna. Vem är det som lurar i så fall? I två nya studier har man låtit hjärnor lura andra hjärnor och fått dem att prestera mer än de vanligtvis brukar.

Den ena studien visar att spurten finns i huvudet, inte i benen. Det vet alla som springer att hur trött man än är så springer man den sista kilometern snabbast (om man vill). I studien cyklade testpersonerna i en datorsimulerad virtuell verklighet.

I första försöket skulle cyklisterna cykla så fort de kunde. Några dagar senare skulle de cykla "head to head" mot en avatar (en virtuell person) som höll samma tid som i det första försöket. Till sist skulle cyklisterna tävla mot en avatar som de tror cyklar som i försöket innan, men som i verkligheten cyklar 2 % snabbare.


Resultatet av dessa tre försök var att de cyklade 1% snabbare när de cyklade mot en motståndare än när de cyklade så fort de kunde själva. Men det intressanta är vad som hände i tredje försöket där cyklisterna blev lurade. Det visade sig att de cyklade hela 1,7% snabbare mot den bedrägliga avataren. Självklart finns en gräns för hur långt man kan driva detta. När avataren cyklade 5% fortare stängde hjärnan av cyklisternas muskler och de gav upp. Det intressanta vara att cyklisterna cyklade 1 resp 1,7 % snabbare än deras förmodade maximala prestationsförmåga. Maxprestationen är knuten till hjärnan som övervakar prestationsförmågan och sätter gränserna och i en kampsituation tillät hjärnan att de cyklade närmare sin fysiologiska gräns.

I en liknade studie lät man cyklister cykla max 2 km i en virtuell värld. De flesta maxtesterna körde de ensamma mot klockan, men i ett av testerna deltog en avatar som cyklade lika fort som cyklisten gjort i testet innan. Resultatet av experimentet visade otvetydigt att konkurrens förbättrade prestandan. Cyklisterna höll samma fart som avataren under större delen av testet, det var i spurten som de ryckte ifrån. Det fanns reservkafter som de med viljestyrka kunde mobilisera för att ta hem segern.

När jag sprang Höga kusten halvmaraton förra året blev min hjärna lurad. Jag trodde målgången var 3-400 meter tidigare och det upptäckte jag bara några meter innan jag sprang igenom det falska målet, men jag kunde hålla samma spurthastighet ändå ända in i målet som just då låg fruktansvärt långt borta. Tack vare det så tjänade jag åtskilliga sekunder. Men jag var trött när jag sprang i mål.

In med tigrarna
Att springa är ur ett evolutionärt perspektiv att jaga och efter en jakt kan vi inte bara sjunka ihop över bytet och sedan bli övermannade av någon annan. Vi måste ha reserver så att vi kan äta och försvara vårt byte eller i värsta fall fly därifrån. Det är hjärnans uppgift att övervaka användningen av resurser så att det alltid finns en reserv.

Det är därför det alltid finns extra krafter. Hur mycket märker vi kanske inte förrän vi står öga mot öga med en björn. När kampreaktionen (fly eller kämpa) aktiveras töms alla reserver på ett ögonblick. Det är vinna eller försvinna. Det är all-in med livet som insats och vinst.


Jag brukar ibland fantisera om att möta en björn när jag springer och jag ser nästan fram emot mötet så länge det stannar i fantasin. Hur skulle pulsen reagera? Hur skulle jag reagera? Skulle jag få superkrafter? Det finns gott om anekdoter om mammor som lyfter bilar när deras barn fastnat o s v. Det har dock inte gått att upprepa i experiment så huruvida det existerar hulktillstånd eller inte återstår att bevisa. Det kanske är svårt för det måste vara på riktigt och det är inte etiskt försvarbart att göra ett sådant experiment.

Men en slutsats man kan dra är att arrangörerna av rekordlopp borde kasta in en tiger i slutet. Eller varför inte både en hare och en tiger. Först jakt efter en hare, sedan flykt från en tiger. Då skulle det bli springa av.

En lurig korptävling
Det gick väldigt bra i korporienteringen igår. Mitt resultat på en enkel bana hade felregistrerats och hamnat på den långa, svåra banan. Jag hörde en del smällar när mina kollegor fick resultatet och tappade hakan i skrivbordet. Några blev lurade och trodde att jag var bättre än jag var. Jag försökte njuta av segern och dröjde med sanningen så länge jag kunde. Det var bland de  här årets härligaste minuter. Enligt resultatlistan var jag bara någon minut efter segraren som tillhört Sverigeeliten. Kanske man ska sluta nu när man är på topp. Det blir tufft att försvara den placeringen nästa vecka. :)



Häftiga skor

Jag blev uppmärksammad på ett par nya löparskor som säljs av northsport. De har det häftiga namnet Zem - 360 Ninja Split Toe. Bra att Vibram får lite konkurrens. De kostar 695 kr.


Namnet Ninja har skon fått efter de tysta japanska krigarna som smyger på sina offer. Jag känner mig ibland som en Ninja i Fivefingers också när intet ont anande vandrare blir omsprungna av mig och mina tysta fötter. Ofta stöter de ut ett ljud och en gång sprang en ung tjej in i skogen när jag rusade förbi. Här är en liten video om de nya ninjaskorna. Någon som har hunnit testa dem?



Apropå broccoli
I förra inlägget skrev jag om broccoli och cancer och nu kom precis en ny forskarrapport som visar att den cancerskyddande effekten av broccoli ökar flera gånger  om man äter den tillsammans med kryddstark mat. Läs mer här.

9 kommentarer:

  1. Du skriver mycket om hur löpning (& annan aerob konditionsträning) positivt påverkar hjärnan. Har du själv märkt någon skillnad sedan du började träna på minne, koncentration och inlärningsförmåga? Och hur stora är skillnaderna i så fall?

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  2. De där skorna frestar för mig som i alla fall till en början skulle springa i dem som komplementskor enbart och eftersom de inte är lika dyra som VFF.

    SvaraRadera
  3. Grymma skor! De måste jag bara köpa!

    Nu är det inte långt kvar till LL och jag är övertygad om att du fixar det galant! Jag kommer lägga ut en lämplig plats på bloggen där vi kan ha en liten "bloggträff" innan start. Det skulle vara kul att träffa dig :)

    SvaraRadera
  4. Johanna: Ja, det är skillnad. Det mesta har blivit bättre och jag tycker att jag har lättare att koncentrera mig och lära mig nya saker. Det kanske är det största lyftet att det är lättare att fokusera sig. Det är ju viktigt om man ska lära något nytt att man förmår hålla tanken fokuserad och där märker jag en skillnad. Sen är själva löpningen en kreativ händelse där tankar lite slumpmässigt möts och ibland hakar de fast vid varandra och gör mig uppmärksam på någon koppling som inte fanns förut.

    Staffan: Vibram har nog otroliga marginaler på sina skor just nu och skär guld med täljkniv. Bra med konkurrens och de där ser spännande ut. Det måste gå fortare att få påsig dom också.

    John: Vad kul. Då kanske vi får ett expertulåtande snart:) Bra att du tror på mig:) Det skulle vara kul att träffas. Jag ska hålla utkik på din blogg:)

    SvaraRadera
  5. De där skorna blev man ju sugen på. Tränar kampsport (bujinkan dvs inkl ninja-skolorna) i sådana i tyg och skinn men för utomhusbruk saknas det. Nöjd med mina Merrel Trail Glove för löpningen dock. Men vem vet :-)

    SvaraRadera
  6. De där skorna blev man ju sugen på. Tränar kampsport (bujinkan dvs inkl ninja-skolorna) i sådana i tyg och skinn men för utomhusbruk saknas det. Nöjd med mina Merrel Trail Glove för löpningen dock. Men vem vet :-)

    SvaraRadera
  7. Mattias: Det är fler som är sugna. Låter ju perfekt ute. Det är mycket man vill ha, men man får tänka lite zen och nöja sig med det lilla:)

    SvaraRadera
  8. Jag har föregångaren till de där skorna (de går förövrigt att beställa betydligt billigare från usa http://shop.zemgear.com/home/index/6944.0). De höll tyvärr inte många mil, men å andra sidan var de inte gjorda för löpning. De nya ska vara mer tåliga. Men passformsmässigt får föregångaren väldigt bra betyg, dock är sulan lite väl tunn så att springa på skogsstig gör ont.

    SvaraRadera
  9. Eileen: Tack för länken:) Man påminns hur dyrt det är här:(

    SvaraRadera