Andra sidor

måndag 19 juli 2010

Notiser och vetenskapsnyheter v 29

Hur man viftar bort en mygga i mörker
När en mygga landar på handen kan vi snabbt och enkelt borsta bort den med den andra handen, även i mörker. Det beror på att hjärnan hela tiden har en uppdaterad karta över kroppens plats i rummet. Hjärnan skapar denna inre sprattelgubbe av olika typer av input från sinnesorganen. Nu har forskare lyckats identifiera de delar av hjärnan som bygger upp denna modell av information som t ex kännandet av en mygga på huden. Det sker i parietala cortex, en del av hjärnan längst upp på skallen. Parietala cortex gör det med hjälp av proprioceptiv information om handens förhållande till övriga kroppen.

I ett experiment fann forskarna att om de skickade en stöt genom parietala cortex försämrades försökspersonernas bedömningar av den rumsliga förhållandet mellan deras ansikte och armar, men inte deras uppfattning av beröring eller deras plats i rummet.

Professor Patrick Haggard, som ledde forskningen, drog följande slutsats: "Our brain constantly keeps track of the movements of the limbs, so that we always know the posture of our body, even with our eyes closed. Our results show, for the first time, how the brain updates this body space".

Forskarna drog slutsatsen att parietala cortex är hjärnans nyckelområde för att kombinerara beröring och lemmarnas position, för att producera en karta så att vi t ex kan jaga bort en mygga utan att se myggan på kroppen.

Länk till rapporten (med videoabstract)

Benelasticitet
Intressant artikel om elasticitet och styvhet i benen.

Mycket läsvärd intervju
Barfotaskeptikern Matt Fitzgerald intervjuar en riktig expert.

Hjärngympa förbättrar minnet
I en ny studie där äldre deltagare tränat på ett dataspel med syfte att förbättra sin visuella förmåga fann man att deltagarna snabbt förbättrade både sin perceptuella förmåga och sitt korttidsminne/arbetsminne, faktiskt till nivåer som motsvarar yngre vuxna. "This confirms our understanding that the brains of older adults, like those of young people, are 'plastic' - the brain can change in response to focused training,", säger forskarna bakom studien. På frågan om äldre personer måste fortsätta öva för att behålla sitt förbättrade minne, svarar den ansvariga för studien, Adam Gazzaley: "Well, I like to keep physically fit. I work out almost every day, and I know that if I stopped, I would get out of shape. Maybe it's the same with the brain. You've got to continue to work it."

Motion och multipel skleros (MS)
En studie visar att motion hjälper till att skydda hjärnan hos personer med diagnosen MS. "Vi fann att kondition har en skyddande effekt på delar av hjärnan som påverkas mest av multipel skleros, säger Ruchika Shaurya Prakash, huvudförfattare till studien och biträdande professor i psykologi vid Ohio State University. Både grå och vit hjärnsubstans skyddas av träning. Bland de mest vältränade personerna med MS var volymen med grå substans lika stor som hos den friska kontrollgruppen. Prakash påpekar att förr ansåg man att personer med MS inte skulle träna eftersom man trodde att det skulle förvärra symptomen, men nu har hon och hennes kollegor visat att det helt enkelt inte var sant.

Kastvapen ändrade maktbalansen
Spjutbeväpnade människor utrotade de stora djuren för 10 000 år sedan.

Rolig jämförelse mellan löpare:

En kortfattad historik över allting från big bang på en vägg. Otroligt …

4 kommentarer:

  1. Det här med barfota, och Irene Davies och Born to Run. Jag skulle nog vilja fästa blicken tillbaka i tiden till Gordon Pirie, han skrev ner 12 "lagar" för löpningen i den och pratar mycket för enkla skor. Piries Running Fast and Injury Free som finns att läsa gratis på nätet är en pärla; http://www.scribd.com/doc/18228/Gordon-Piries-Running-Fast-and-Injury-Free-ultimate-edition-240307

    Och nånstans skrev du att folk är ovana att se tår (ang Fivefingers). Det kan jag inte hålla med om. Om man bara vill ta sig bort från datorn en stund och gå ut bland folk så upptäcker man att en stor del av befolkningen har sandaler och annat på sig, och att tår är en del av vår tillvaro på sommarhalvåret.

    Och väldigt få, om några, verkar ha ont av det. Förutom de som blir trampade på tårna.

    SvaraRadera
  2. Intressant det där med MS och träning. Har missat just denna studien med har stött på lite andra små studier som visar liknande resultat. Synd bara att studierna är så små men jag tror det beror på att det inte finns pengar att tjäna på att få folk att träna. Läkemedelsbolagen har pengarna och kan bedriva stora studier men på motion kan dom inte tjäna något ;)
    Jag tror det är lite samma sak med d-vitaminet som är så mycket på tapeten just nu. Viktig vitamin men där finns inga pengar att tjäna då det inte går att ta patent på det ;)

    Tack ännu en gång för en bra och välskriven blogg!

    SvaraRadera
  3. Tack själv. Blev så sugen på NY-marathon efter jag läst om den på din blogg. Skulle verkligen vilja springa den ...

    Det verkar iaf inte finnas studier på senare tid som visar att träning är skadligt. Och du känner ju själv att det blir bättre och det är ju det viktigaste.

    D-vitamin är gratis just nu därute. Tror också att vi vet alldeles för lite om det vitaminet och att brist ligger bakom en rad sjukdomar.

    SvaraRadera