Andra sidor

måndag 25 juli 2011

Kväveoxid - gasen i kroppen

I flera inlägg har jag beskrivit hur rödbetsjuice påverkar uthållighet. Rödbetsjuice innehåller nitrat och i kroppen ombildas nitrat till kväveoxid. Det är alltså kväveoxiden som ökar uthålligheten. Men kväveoxid är så mycket mer än så. Det är t ex kväveoxidens förtjänst att du fortfarande inte ligger kvar i sängen.
Kväveoxid (NO). Två små atomer med oanade förmågor.

Bättre bakteriedödare än Listerine
I en ny studie har man sett att kväveoxid hämmar tillväxten av salmonella. Salmonella är en bakterie och en vanlig orsak till matförgiftning. Kväveoxid produceras naturligt i kroppens vävnader och en av dess funktioner är att avvärja infektioner.

Salmonella

Forskargruppen bakom studien har gjort flera viktiga upptäckter om hur däggdjur utnyttjar kväveoxidens biokemiska egenskaper för att försvara sig mot bakterier. Det är en viktig del av kroppens medfödda immunförsvar. Dels håller kväveoxiden många typer av sjukdomsframkallande bakterier i schack, dels förhindrar den överdriven tillväxt av kroppens egna goda bakterier.

De senaste forskarresultaten visar hur kväveoxiden ingriper i patogenernas metabolism, i detta fall salmonella. Kväveoxiden fungerar som en fri radikal och bakterien hamnar i nitrosativ stress så att den förhindras att tillverka två essentiella aminosyror, metionin och lysin. Utan dessa kan salmonella inte växa. Värden - dvs människan som hyser salmonella - skadas inte, däremot skadas bakterien. Kväveoxiden sätter också käppar i salmonellans citronsyracykelhjul så att den får svårt att tillverka ATP - livets energienhet - och dessutom blockerar den bakteriens alla genetiska flyktvägar så att den sakta men säkert svälter ihjäl.

Kväveoxidens många ansikten
Kväveoxid är en kortlivad, flyktig och lite diffus gas och den har många funktioner i kroppen. Förutom att döda invaderande bakterier används kväveoxid av immunförsvaret för att ta död på cancerceller. Kväveoxid fungerar också som antioxidant och skyddar endotelcellerna i kärlväggarna från plackbildning. Plack bildas av LDL-kolesterol som angripits av fria radikaler och är en vanlig orsak till blodpropp.

Kväveoxiden signalerar också till den glatta muskulaturen i blodkärlen att slappna av och ökar deras elasticitet och diameter. Detta förebygger kärlkramp, normaliserar blodtrycket och ökar blodcirkulationen. Ökad blodcirkulation är gynnsamt för hjärna, hjärta och organ som innehåller en svällkropp.

Kväveoxiden har även många viktiga funktioner i nervsystemet där den fungerar som en kemisk budbärare. Den styr bl.a. frisläppandet av viktiga hormoner, fungerar som signalsubstans i hjärnan och är viktig för inlärning och minne. Till skillnad från andra signalsubstanser behöver kväveoxid ingen synaps (koppling mellan två nervceller) för att kliva över från den ena nervcellen till den andra, utan den tränger spöklikt rakt igenom cellväggarna.

Och så var det det här med uppvaknandet: det är kväveoxid som får din hjärna att starta på morgonen. När vi öppnar våra ögon på morgonen, sänder den gamla hjärnstammen små gaspuffar av kväveoxid till talamus i en annan del av hjärnan. För att en dator ska starta behövs ett program och det programmet finns ju inte tillgängligt förrän datorn har startat. Det är det som avses när man säger att en dator bootas. Datorn lyfter sig själv i håret, eller i stövelstropparna (boots). Det är egentligen omöjligt, men genom ett litet program (BIOS) på moderkortet lyckas datorn starta sig själv. Hjärnan är ingen dator och den använder en gas istället. Efter att vi vaknat/bootat, översvämmas hjärnan av ny information och små moln av kväveoxid ser till att denna information kan bearbetas.

Moss bootar sin hjärna
Hur bildas kväveoxid?
Bildandet av kväveoxid sker via oxidering av aminosyran L-arginin med hjälp av enzymer, s.k. kväveoxidsyntaser. Svenska forskare har bidragit till att visa att det finns en annan bildningsväg för kväveoxid genom reduktion av nitrat och nitrit. Nitrater och nitriter kommer från två källor: dels som restprodukter från kväveoxidsyntas, dels från maten. För att kunna bilda kväveoxid från nitrat måste vi först ha hjälp av den naturliga bakteriefloran i munnen som kan reducera nitrat till nitrit. Nitrit i saliven sväljs och reduceras sedan vidare till kväveoxid med hjälp av ett flertal system i kroppen. Genom att använda bakteriedödande munsköljmedel försämrar man kroppens förmåga att reducera nitrat till nitrit och begränsar därmed kroppens kväveoxidråvaror.

För att öka förråden kan man äta mer mat som innehåller aminosyran arginin och mat som innehåller nitrat. Arginin finns i bönor, soja, mandlar, valnötter, havre, och fisk som lax, tonfisk och makrill, medan nitrat finns i grönbladiga grönsaker som spenat, mangold, ruccola och rödbeta. Själv brukar jag alltid hälla i mig stora mängder (500 ml per dag i 3-4 dagar) rödbetsjuice före tävlingar, eftersom flera studier visat att det ger ökad uthållighet. Resten av året ser jag till att äta ett par portioner grönt per dag.

Motion ökar också produktionen av kväveoxid. Det ökade blodflödet som uppstår under träning uppmuntrar cellerna på blodkärlens insida - endotelerna - att tillverka mer kväveoxid. Kroppen anpassar sig till det man gör. Om man är en person som tränar mycket, utvecklar personens kropp de egenskaper som underlättar träning.

Tibetanerna är fulla av gas
Tibetanernas förmåga att leva på hög höjd har länge varit en gåta. Man kan hitta tibetaner på 5000 meters höjd. Syrenivåerna är låga, ändå tycks de klara sig utmärkt. När forskare för några år sedan undersökte tibetanernas blod fann man att deras nivåer av kväveoxid var tio gånger högre än normalt, vilket gav dem mer än dubbla blodflöden.

Man såg också omkring 30 mutationer i gener som skilde tibetanerna från omgivande folk. En tuff miljö tvingar fram snabba anpassningar och det skedde på bara 3000 år. De som inte klarade höjderna dog ut. Hälften av mutationerna rörde gener som hade med kroppens hantering av syre att göra. Det var framförallt en gen, EPAS1 - eller superatletgenen, som den också kallas - som var utbredd bland tibetaner.

24 kommentarer:

  1. http://receptbloggen.com/index.php/2009/04/22/farska-rodbetor-med-getost-honung-och-pinjenotter/

    (Färska röbetor med getost, nötter och honung)

    SvaraRadera
  2. Tackar för detta intressanta inlägg en vanlig måndagskväll! Ser fram emot mer spännande läsning på denna blogg.
    //Johanna

    SvaraRadera
  3. Kväveoxid är en fri radikal också i våra kroppar. Jag tror lagom mängder rödbetsjuice är bäst... Stora mängder är antagligen antingen skadligt eller slöseri, det senare utifall kroppens system att omvandla nitrit till NO är det begränsande steget.

    SvaraRadera
  4. Ousa: Ser gott ut. Ingredienserna inhandlade. Det blir en lagom lunch imorrn:)

    Johanna: Tack:)

    anneliten: Ja, lagom är bäst. Nitrat är ju dessutom lite giftigt. Det räcker att hälla i sig inför tävlingar. I övrigt bör man hålla sig till att äta sina dagliga grönsaker.

    SvaraRadera
  5. tack för en väldigt lätt fattad presentation av kväveoxid.
    jag satt och sökte på olika uppslag om kväveoxid och snubblade in på din sida jätte intressant.
    jag jobbar med ett cellenergi tillskott och är intresserad av att lära mig mer om hur sammansättningarna i detta fungerar.

    SvaraRadera
  6. Kul att du hade nytta av inlägget Thomas:)

    SvaraRadera
  7. Du bör ju nämna vilken forskargrupp samt var artikeln publicerats!
    TAck.

    SvaraRadera
  8. Källorna är länkade i artikeln. Hör av dig igen ifall du inte hittar. Jag kan ju ha glömt någon också.

    SvaraRadera
  9. Välkommen in på min hemsida och läs om våra fantastiska produkter bl a Noniplantans fantastiska förmåga att bilda kväveoxid i kroppen NitroFX och Nitro Extreme
    Kika in på - Gardbeck.kyani.net

    SvaraRadera
  10. Intressant läsning! Rödbetsjuice - har inte hittat den i vanliga livsmedelsbutiker. Pressar du själv eller...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar köpa på hälsokost, biotta rödbetsjuice. Det går att göra själv också, jag lade upp ett någorlunda recept här: Recept rödbetsjuice

      Radera
  11. Hej Johan. Vilken intressant blogg du har! Detta med kväveoxid är ju en mycket viktig information. Det finns så många olika l-arginin produkter på marknaden som påstås öka kväveoxiden i människokroppen. Var och lyssnade på Prof. Dr. Rainer Böger från Universitets sjukhuset i Hamburg. Han är där ledare för 70 forskare. De har forskat på något som heter ADMA (asymmetrisk dimentylarginine). De har funnit att balansen mellan ADMA och l-arginin har stor betydelse för vår produktion av kväveoxid. Om ADMAn är högre än l-argininet (vilket det är hos ca 65-70% av oss) påverkar det kväveproduktionen negativt. Då bör vi tillföra l-arginin. Men l-arginin allena räcker inte då det är flyktigt. Nobelpristagaren i medicin 1998 Dr. Louis J. Ingnarro skriver i sin bok "NO more heart Disease" om nödvändigheten att l-argininprodukter också ska innehåller l-citrullin och antioxidanter som ökar (understödjer)l-argininet, samt en dos storlek på minst 4-6 gram!. Han anser att de flesta produkterna på marknaden idag INTE håller det måttet! Då är det som att kasta pengarna i sjön. Att fylla på med rätt kombination av l-arginin/l-citrullin och antioxidanter ger kroppen möjlighet att producera den kväveoxid som vi alla behöver. Det är vi många som kan berätta om idag!Vi som fått mer energi och bättre hälsa.Det finns studier som visar på mycket goda resultat. Ex vid högintensiv träning, högt blodtryck, hjärtproblem, smärt tillstånd med mera med mera. Jag berättar väldigt gärna mer och skickar länkar till er som är intresserade av att lära mera. Ännu en gång - stort tack Johan för en intressant blogg. Bästa hälsningar till er alla Ann-Kristin Føsker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ann-Kristin:) Intressant. Lägg gärna ut några länkar i en kommentar här.

      Radera
    2. Via denna länk www.blessyourheartnow.com finns mycket information, dock på engelska, för den som är intresserad att lära mer. Produkterna (ProArgi-9 Plus och Mistify) är också testade efter WADAs (World Anti-Doping Agency) 2009 Prohibited List att de inte innehåller någon olaglig ingrediens. Det är därför även pålitligt för utövare som tävlar med detta i kroppen! Vet inte hur mycket information jag ska lägga ut här. Prof. Dr. Rainer Böger har lovat att komma tillbaka till Sverige och ge fler föreläsningar under våren. Har du frågor eller är du intresserad av att prova produkterna får du gärna höra av dig. Bästa hälsningar Ann-Kristin Føsker 070-6509696

      Radera
    3. Vad jag förstått enligt dig ann Kristin räcker det inte med att bara hälla i sig rödbetsjuice utan det krävs även antioxidanter för att få maximal effekt

      Radera
  12. Claes Thafvelin24 mars 2013 kl. 10:40

    Du skriver att kväveoxid dödar cancerceller. Intressant, har du några länkar att hänvisa till för detta?
    Kan nämna att jag av hälsoskäl i dec-12 började göra och dricka röbetsjuice, ca 5dl/dagen. Fick för mig att det var nyttigt, inte mer komplicerat än så. En effekt blev ökad uthållighet vid fysisk aktivitet och det hade jag inte alls räknat med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Claes!
      En kul bieffekt:) Kväeoxid har många roller i kroppen och man vet knappast allt än, men den kan både bidra till att döda tumörceller, men också till att inaktivera t-celler. Så huruvida det är bra mot cancer eller inte det kanske man inte vet än. Däremot tror jag man kan var ganska säker på att rödbetsjuice är både nyttigt och förbättrar uthålligheten.

      Här är en länk.
      http://www.lmfm.med.lu.se/o.o.i.s?id=13753&postid=464251

      Radera
    2. Hej!
      Känner du till försäljningen av dryck för behandling med NO-effekt till ett pris av 2500:-/mån, behövs minst 4 mån för att få effekt!!! Rekommenderas till div sjukdomstillstånd, minskar cancercellstillväxt, avlägsnar plack i blodkärl, botar MS....

      Radera
  13. Hej
    En annan intressant effekt NO har är att undertrycka kroppens förmåga att ta bort cancerceller.
    Med andra ord genom att öka NO i kroppen ökar man risken för att få cancertumörer!
    http://www.lmfm.med.lu.se/o.o.i.s?id=13753&postid=464251

    SvaraRadera
  14. Några häruppe i inlägget säger "lagom är bäst". Men vad är då gränsen för "lagom är bäst" ? är den gränsen lika stor för dig som för mig ?

    Farligt att många säger lagom är bäst. För lagom är ett luddigt begrepp. Hur kan man mäta det individuella behovet eller spannet man bör hålla sig inom ?

    Vilka tester måste man göra?

    Har hört att röbetsjuice och spenat är bra för träning. Men vill då inte överkonsumera eller det omvända att ta för lite så det inte ger någon effekt alls.
    .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan inlägget skrevs har det kommit ny forskning om vad som är bästa dos för prestation. Det står här:
      Allt om rödbetsjuice
      För övrigt tror jag inte man ska dricka mer än 100 ml juice per dag och sedan "dopa" sig inför tävlingar med 500 ml per dag. Det är individuellt så mår man dåligt kanske man ska pröva ngt annat än rödbetor med nitrat i sig eller kanske shots a la beet it. Tester känner jag inte till utan man får nog pröva sig fram.

      Radera
    2. Titta in på skogslyckan.kyani.net där finns det att beställa en produkt som främjar kroppens produktion av kväveoxid. Det finns även en vitaminshot som innehåller vitaminer och mineraler motsvarande innehållet i tre kg frukt, grönsaker och bär. Vi har också en omega3 produkt som är garanterad fri från miljögifter och absolut inte är gjort av slaktavfall. Gemensamt för produkterna är att dom är helt naturliga vilket gör att kroppen direkt känner igen produktens dna och vet var de ska användas /Johanna

      Radera
  15. Varför är kväveoxider från dieselmotorer farliga medan de som generas i kroppen tycks vara till nytta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att andas in höga koncentrationer är giftigt precis som mycket nitrat är giftigt. Kroppen kan hantera små mängder nitrat och skapar själv kväveoxiden. Den kommer inifrån och inte utifrån.

      Radera