Andra sidor

onsdag 8 juni 2011

Muskelförtvining, kvinnliga höfter och tappra myror

Idag blev det styrketräning och en del rodd. Jag känner mig lite utmattad och trött. Att springa ett maraton är krävande. Kanske bäst att bita i ett äpple.

Bygg muskler med äpplen
När forskare sökte efter hur man förhindrar muskelförtvining under sjukdom och åldrande fann man en naturlig ingrediens i äpplen som kanske kan förhindra muskelförfall. Forskarna studerade vad som skedde på gennivå hos möss när kroppens celler utsattes för muskelförtvining och man såg att 92 gener påverkades. När cellerna behandlades med ursolicsyra upptäckte forskarna att effekterna av muskelförtviningen bromsades.

Ursolicsyra finns naturligt i äppelskal och forskarna fann även att musmusklerna växte hos normala möss när deras mat spetsades med syran. Man såg också lägre nivåer på glukos, kolesterol och triglycerider i blodet. Ursolicsyra kan därför vara en orsak till att varierad och nyttig kost ger hälsofördelar. De som äter skräpmat - och aldrig äter ett oskalat äpple - missar detta. Ett äpple om dagen håller doktorn från magen, sa man förr. Det kanske ligger något i det.

Ursolicsyra förekommer även i basilika, blåbär, tranbär, fläderblom, pepparmynta, rosmarin, lavendel, oregano, timjan, hagtorn och plommon. Men mest i äppelskal.

Kvinnliga höfter 
Genom att stärka höften med styrkeövningar kan kvinnor både minska risken för patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS) - en vanlig löparskada - och förbättra sina löp- och gångsteg, enligt Tracy Dierks som är expert på rörelseanalys vid Indiana University.

"The results indicate that the strengthening intervention was successful in reducing pain, which corresponded to improved mechanics. The leg was going through more motion, suggesting that the (pain) guarding mechanism was reduced, and coordination or control of many of these peak or maximum angles in the leg were improved in that they were getting closer to occurring at the same time", säger Dierks.

Det är först under senare år som forskare har börjat studera höfter och deras koppling till PFSS. Denna studie är den första som fokuserar på styrkan i höften och förändringar i löpsteget under löpning. Löparna i studien fick ingen coachning om hur man ska springa vilket gör förbättringarna mer anmärkningsvärda. De skadade löparna liknade de oskadade löparna när muskler, leder och lemmar rörde sig i fas med varandra.

Löparna tränade höfterna två gånger i veckan, mellan 30 och 45 minuter per gång. Det var enkla övningar, typ knäböjningar på ett ben, d v s övningar som kan utföras i hemmet. 

Shakiras höfter ljuger inte
PFSS är en av de vanligaste löparskadorna och kännetecknas av smärta framtill på knäet. Skadan orsakas när lårbenet gnids mot baksidan av knäskålen. Löpare med PFSS brukar först inte känna något, men när smärtan väl kommer blir den bara värre och värre. När man slutar springa försvinner den. Det brukar kännas när man går i trappor och man upplever att knäet ger vika.


Vintermyrorna - de argentiska myrornas skräck
Jag har skrivit en del om myror på sistone och de är lite fascinerande varelser. De är små och stora på samma gång. Nyligen lästa jag att den argentinska myran har erövrat nästan hela den tempererade världens kuster. Den största kolonin är 600 mil lång! Japan, Hawaii, Australien, Kalifornien och kusterna runt Medelhavet har fallit. Hela den tempererade världen? Nej! I Nordamerika finns en liten stam av envetna myror som är utrustade med sin egen speciella trolldryck. Den argentinska framryckningen är för tillfället stoppad. Åtminstone i Nordamerika.

Om du ser en myra på semestern vid Medelhavet är det med stor sannolikhet en argentinsk myra. Eftersom den utplånar alla andra arter som den kommer i kontakt med är den numer utbredd över hela Medelhavet och den skapar oreda i ekosystemen. Den sprids med argentinska skepp och inga myror kan stå upp mot dessa myror. De verkade vara lika svårslagna som de romerska legionärerna som också erövrade hela den då kända tempererade världen (utom en liten by i Gallien, sägs det). Det trodde man fram till nu. I Nordamerika finns nämligen en tapper stam av vintermyror - de kallas så för att de kan jobba när temperaturen kryper under noll - och de tillverkar ett gift med en dödlighet på 79 %. När
myrforskarna gjorde sitt årliga besök hos vintermyrorna fann de mängder av döda argentinska myror runt vintermyrornas bo. Det förvånade forskarna eftersom vintermyror anses vara en fredlig art som inte är särskilt aggressiv. Forskarna fann att vintermyrorna utsöndrar giftet endast under stark stress, alltså endast när samhället verkligen är hotat, vilket tyder på att giftet är dyrt att framställa.



Den lilla vita bollen är giftet som vintermyran försöker fästa vid fiendemyran. Foto: Trevor Sorrells


4 kommentarer:

  1. Som torpägare är jag inte lika fascinerad av myror. Mer plågad. Och om vintermyrorna vill ha tips på gift så kan jag tipsa om ett pulver på K-rauta som överträffade mina förväntningar gällande effektivitet...

    SvaraRadera
  2. Hmm, ursolicsyran var en nyhet för mig, och de flesta andra svenskar också tydligen (magra 20 googleträffar), endast på engelska, tyska, polska och katalanska i wikipedia, de stora världsspråken alltså. Verkar funka mot allt faktiskt, och påminner oss igen om vikten av att äta allsidigt. Den där prickar man bara in om man äter allt, själv undviker jag råa äpplen pga magsmärtor (an apple a day keeps the doctor away var alltid obegriplig i sin svenska översättning), men träffar helt rätt med färska örtkryddorna som jag närmast överdoserar. Jag lyckades inte snabbgoogla fram huruvida syran är värmestabil, i så fall funkar äpplepaj också. Tror själv stenhårt på "funktionell styrketräning hemma utan redskap" eller vad man ska kalla det, kör "nästan varje dag". Argentinska myrorna verkar rätt rock´n roll; i likhet med romerska riket går de nog dock rejält på pumpen, en dag sitter de på en halvö i ett ganska skitigt hav och längtar efter att bli av med Berlusconi.
    Sorry lång kommentar...
    lh

    SvaraRadera
  3. Om man inte har något pulver så funkar det lika bra med Fun Light! Skiten tar i vilket fall död på svartmyror (du behöver givetvis inte hälla saften PÅ myrorna).

    Annars har ju vi löpare nära bekantskap med myrorna då vi allt som oftast har fullt av dem i byxorna :)

    SvaraRadera
  4. Karin: Ja myror är ju bäst på håll. Gärna i tv-rutan. Själv besegrade jag myrorna med kanel i våras.

    lh: Det var en nytt för mig också. Du kanske får fler träffar om du särskriver syran... ja, då blev det hela 51 träffar:) På engelska blev det 664000 träffar så vi är nog bara lite bakom i Sverige.

    John: Ja jag har hört talas om funlight och aspartam. Rena giftet för myror. Man kan köra kanel inomhus och funlight utomhus.

    SvaraRadera