Andra sidor

fredag 10 december 2010

Finns färgen lila?

Träningen flyter på som vanligt. Det enda orosmolnet är vinterkräksjukan som nu också infekterat barnen. Men än så länge känner jag ingenting och jag vill verkligen inte drabbas av denna fruktansvärda plåga. Klarar jag mig nu är jag förmodligen immun. Var femte svensk är genom en muterad gen immun och då stämmer sannolikheten ganska bra i vår familj. För att vara immun krävs det att genen FUT2 finns i två kopior. Genen ger upphov till ett enzym som förändrar cellytan i tarmens slemhinna så att norovirus - som ger upphov till de symptom som kallas vinterkräksjuka - inte kan fästa. Det låter som ett bra enzym. Det ger även ett visst skydd mot HIV.

I förrgår körde jag styrketräning och sprang en tråkig halvtimme på löpbandet. Igår blev det ett skidpass på lunchen. Diagonalåkningen gick mycket bättre än sist. Det fungerar bra att ta med sig en detalj att fundera på per pass, istället för att tänka på allting hela tiden. Det klarar inte hjärnan av. I tidigare pass har jag varit fokuserad på att föra staven längre bak. Nu tänkte jag på att skjuta fram höften och då och då kom jag in i ett härligt flyt. Nu längtar jag efter tävling och att få ge järnet.

Håll fast järnet
I dagarna presenterades ny forskning i tidskriften Archives of Toxicology om att obundet järn är farligt. Enligt professor Douglas Kell beror en stor del av våra degenerativa sjukdomar (Alzheimer, MS och Parkinson) av dåligt bundet järn som bildar farliga gifter, s k hydroxylradikaler, som kan reagera med olika delar av kroppen. För att skydda oss från dessa farliga sorter av dåligt bundet järn, är det viktigt att få i sig en viss form av näringsämnen som kallas järnkelater. Järnkelater är en sorts molekyler som binder järn och håller det tätt intill sig. Färgglada frukter, grönsaker, grönt te och mörk choklad är utmärkta källor för kelater. Enligt Kell är dock lila frukter och bär, som blåbär, bäst på att binda järn.

Professor Kell säger också att det är först när järnet är bundet (kelaterat) som C-vitamin kan fungera effektivt som antioxidant. Helst ska järnet hållas inlåst i vapenskåp så att inte illvilliga mikrober får tag i det och utnyttjar järnet för att tränga in i kroppen. Vi har kelater i kroppen och de är vanligast kring olika oskyddade kroppsöppningar just för att binda järn och hindra så att mikrober lägger beslag på dem. Järn rostar lätt och är en utmärkt rustning att omge sig med i kampen mot kroppens försvar. Det har mikroberna lärt sig.

Professor Kell: "Much of modern biology has been concerned with the role of different genes in human disease. The importance of iron may have been missed because there is no gene for iron as such. What I have highlighted in this work is therefore a crucial area for further investigation, as many simple predictions follow from my analysis. If true they might change greatly the means by which we seek to prevent and even cure such diseases."

Det låter som en spännande och djärv hypotes och dessutom gillar jag frukt och bär som är lila. Jag vet inte om blåbär är blå; de är nog mer lila - i alla fall när man får dem på kläderna. Det är samma lila färg som rödvin och nästan omöjligt att få bort. Fast det fungerar att lägga kläderna i filmjölk och sedan tvätta dem. Att färgen biter sig fast tyder på att det är en kraftfull färg, så stark att den håller fast järn.

Blåtand var egentligen svarttand
Märkligt nog fanns inte färgen lila i Sverige förrän på 1800-talet, då ordet för lila lånades in från franskans ord för syren, lilas. Lila ligger längst in i regnbågen, det är det mest högfrekventa ljuset vi kan uppfatta. Frankrike var dåtidens stormakt och redan då ledande inom mode och låg lite före oss svenskar även när det gällde färger. När en svensk såg färgen lila på 1800-talet tolkade han färgen som brun eller blå. Det är därför vi har lila blommor som heter blåklocka, blåklint och brunört. Det är kanske så att språket styr tanken och man kanske verkligen såg brunt och blått? Det är en ganska djup filosofisk fråga och jag har inte hunnit bilda mig en uppfattning.

Lila blåklint
Om vi går ännu längre tillbaka hade inte svenskarna något ord för svart. Svart är frånvaro av ljus och därmed av färg, så vikingarna kanske inte tänkte så dumt. Vikingarna kallade Afrika för Blåland och afrikanerna för blåmän. Det fanns också en dansk kung som hette Harald Blåtand som lyckades förena Norge och Danmark under kristendomen. Några svenska utvecklare tyckte att Blåtand - Bluetooth - var ett bra namn för något som ska förena trådlös kommunikation, ungefär som Harald förenade två riken. Men förmodligen var Haralds tand svart. Egentligen borde det alltså heta Blacktooth.

Riktigt långt tillbaka var vi färgblinda däggdjur som levde i en grådaskig värld där gränserna sattes av svart och vitt och livet var att äta eller ätas. Under utvecklingens gång fick vi färgseende för att kunna urskilja partners och mogna lila frukter. Sedan har språket försökt komma i fatt. Vi har bl a fått färgerna svart och lila under de senaste tusen åren.

Språket sätter gränser
Jag läste nyligen ett intressant blogginlägg om språket och våra uppfattningar om världen. Enligt den sk lingvistiska relativitetsteorin är det språket som styr tanken. Det betyder att uppfattningen om en färg påverkas av det språk man talar. Det finns t ex en stam på Papua Nya Guinea som lever längs Sepikfloden och de talar ett språk, berinmo, som bara har fem färger. De skiljer inte på grön och blå och i en studie fann mat att berinmotalande inte kunde avgöra om två nyanser var olika inom det grön-blåa spektrat. Man såg också att engelsktalande visade snabbare svarstider i gränsen mellan grönt och blått, medan berinmotalande var lika snabba eller långsamma i hela färgspektrat. Däremot var de bättre på att skilja på nyanser inom berinmospråkets färger.



Människor runt hela planeten är alltså lika bra på att se gränser, medan det grådaskiga däremellan är svårare att urskilja om det inte finns ett språk som beskriver det. När jag ser snö ser jag på min höjd kallsnö, blötsnö, skare och slask, medan en lulesame kan se 300 olika sorters snö.

Därute lyser naturen klart i blått och vitt. Gårdagens grådask har dragit förbi. Det blir en skidtur idag och jag ska tänka på att flytta fram höften. Ingenting annat.


2 kommentarer:

  1. Vad roligt att det går så bra att du vill tävla!
    Intressant med järnet. Alternativmedicinen har lärt mig att antioxidanter (ex. C och E)är snudd på livsviktigt om man tar extra järn och nu begriper jag ännu bättre. Om man bara matar på med en massa järn kan bl.a. levern pajja. Något många läkare inte har en aning om...

    SvaraRadera
  2. Ja järn är ett intressant grundämne. Jag har ingen koll på mitt eget järn, men ibland har jag för många järn i elden.

    SvaraRadera