Andra sidor

tisdag 24 augusti 2010

Notiser och vetenskapsnyheter v 34

Ät D-vitamin!
Bara i Sverige har miljontals människor brist på D-vitamin. Det beror framför allt på att solen är för svag under vinterhalvåret och under den tiden kan inget D-vitamin bildas i huden. Man har funnit kopplingar till autoimmuna sjukdomar och diabetes typ 1 och vissa typer av cancer och även demens. I en omfattande studie som finansierats av Medical Research Council, The MS Society, The Wellcome Trust och MS Society of Canada, har forskare vid Oxfords universitet med hjälp av DNA-sekventiering utforskat hur D-vitamin samverkar med DNA. Forskarna fann 2776 ställen på genomet som D-vitamin kunde binda sig till och de låg ofta nära gener som kopplats till MS, Crohns sjukdom, lupus och ledgångsreumatism samt kronisk lymfatisk leukemi och ändtarmscancer. Forskarna kunde också visa att D-vitamin påverkar 1 procent av alla gener (229 st av människans drygt 20000 gener), bland annat IRF8, som kopplats till Multipel skleros, och PTPN2, som sätts i samband med Crohns sjukdom och typ 1 diabetes.

Professor George Ebers:
"Vitamin D status is potentially one of the most powerful selective pressures on the genome in relatively recent times, ... Our study appears to support this interpretation and it may be we have not had enough time to make all the adaptations we have needed to cope with our northern circumstances."
D-vitamin finns framför allt i fet fisk, som lax och makrill. Men allt fler experter rekommenderar att man äter tillskott under de mörka vintermånaderna.


Drick rödbetsjuice
Förra året kom en rapport som visade att otränade personer som drack en halvliter rödbetsjuice per dag i 4-6 dagar ökade uthålligheten med 16 %. Nu har det kommit ännu fler rapporter om rödbetsjuicen som den här och den här. Det är förmodligen juicens nitratinnehåll som i några steg omvandlas till kväveoxid som leder till positiva effekter. Kväveoxid är en viktig substans i kroppen och även i hjärnan där den fungerar som en lite speciell sorts signalsubstans. Att man ser effekter på hjärta och uthållighet tror man beror på att kväveoxiden utvidgar blodkärlen. Det kanske finns flera skäl till varför man bör dricka rödbetsjuice.


Drick vin
En stor norsk studie har funnit att män och kvinnor som konsumerar lagom mycket alkohol, främst vin, presterar bättre på kognitiva test. Man blir alltså inte bara snyggare av vin utan även smartare. Men det ska vara lagom.


Muskelminnet
Motion inducerar cellkärnor i muskelfibrer som kan hjälpa fibrerna att snabbt återfå sin gamla storlek efter ett träningsuppehåll, enligt en undersökning.
När man styrketränar ökar musklernas storlek, men de försvinner också om man upphör med träningen. Återupptar man träningen går det dock ganska fort att återskapa musklerna. Varför det är så har länge varit ett mysterium.
Professor Kristian Gundersen och hans kollegor vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Universitetet i Oslo, undersökte gnagare för att hitta detta "muskelminne".
De fann att en tids överlastning av musklerna ledde till att nya cellkärnor lades till muskelfibrerna innan fibrerna växte i storlek. Dessa kärnor stannar kvar även om man upphör med träningen.


Blåbär hjälper hjärnans städpatruller

Forskare påstår att de funnit de första bevisen för att bär som blåbär och jordgubbar skyddar hjärnan mot åldrande. Man har funnit att dessa bär aktiverar hjärnans städpatruller som städar undan proteiner som kopplats till försämrat minne och annat åldersrelaterat förfall.
Det är en speciell form av hjärnceller som ingår i gruppen gliaceller och som heter microglia som sköter städningen. De flyttar undan och återanvänder biokemiska rester i hjärnan som annars bildar klibbigt avfall som påverkar hjärnan. När man åldras bli microglia sämre på detta och sopberget växer, vilket överaktiverar microglia så att de börjar städa undan friska hjärnceller. Polyfenolerna i bär tycks återställa microglias ursprungliga funktion så att de gör det de ska.
Bär med starka röda, orangea och blåa färger är bäst. Dags att gå ut och plocka lite mer blåbär att frysa in. Frusna blåbär är lika bra som färska.


Ät grönt
Om man äter grönsaker varje dag så minskar risken signifikant för att utveckla diabetes typ 2. I den här rapporten fann man att risken minskade med 14 % om man utökade grönsaksätandet med en och en halv portion per dag. Man tror det beror på de gröna växternas innehåll av antioxidanter och vissa mineraler som magnesium.


Stressa inte
En lång svensk studie som sträcker sig över 35 år indikerar en länk mellan Alzheimer och stress. Sammanlagt 1415 kvinnor intervjuades mellan 1968 och 1980 och man undersökte dem också vid ett par tillfällen. Under 35 år utvecklade 161 demens, mest i form av Alzheimer och risken var 65 % högre hos de kvinnor som angett höga nivåer av stress i medelåldern. Det är hög tid att börja springa och meditera i väntan på nya forskningsrapporter.


Spring
Det är lika bra att springa som att äta medicin, säger Dr Sheldon Zinberg.


Stretching bortkastad såvida man inte stretchat tidigare
En stor studie omfattande 3000 löpare som slumpmässigt valdes ut för att antingen stretcha eller inte stretcha före löpning under tre månader. Det visade sig att båda grupperna hade lika stor skaderisk, 16 %. Slutsatsen är alltså att stretching före löpning är onödig. Ansvarig för studien, Alan Roth, tyckte dock att man kunde fortsätta stretcha om man gjort det tidigare eftersom resultatet inte var entydigt om man dök ner i detaljerna. Bland annat fann man att de som tidigare stretchat råkade ut för skador i högre grad om de slutade med det. Förutom det såg man inget samband mellan skador och antal mil, kön eller ålder. Däremot fanns ett samband mellan BMI och tidigare skador och skadefrekvens. Sammantaget kan man säga att detta var en studie som gör både stretchare och ickestretchare nöjda. Själv stretchar jag inte innan jag springer. Jag tänker mig benen som gummiband och vill att de ska vara styva och inte för sladdriga som de blir om man drar för mycket i ett gummiband. Så länge det inte finns forskning som visar att det ger tydliga resultat finns det ju heller ingen mening med att börja stretcha om man inte redan börjat.


Träna varmt så blir du bra i både varmt och kallt
I en liten studie visade det sig att man presterar bättre i både kallt och varmt väder (13 resp 38 grader) om man tränat i 40 gradig värme under tio dagar med 50% VO (2Max). Försökspersonerna förbättrade sina tider med 6 % i kallt väder och 8% i varmt väder. Resultatet av studien stödjer tesen att man ska acklimatisera sig till värme för att förbättra resultat.


Myrspoven - en riktig långdistansare
Hur är det möjligt att flyga 11000 km på 8 dagar utan avbrott, utan mat och utan sömn? Anders Hedenström på Lunds universitet kanske har ett svar. Myrspoven är extremt energieffektiv och förbrukar endast 0,41 % av sin kroppsvikt per timme. Förutom detta har myrspoven en hög kroppsvikt i förhållande till sin storlek så att den kan bära mycket energi och den använder energi främst i form av fett men också lite protein. Myrspovarna är dessutom aerodynamiskt utformade och flyger väldigt snabbt.

2 kommentarer:

  1. Spännande med rödbetsjuicen. Tydligen ger den en omdelbar blodtryckssänkande effekt också, vilket man kan förstå om blodkärlen vidgas.

    SvaraRadera
  2. Jag brukar också undvika att stretcha innan träning då jag tänker precis som dig. Men jag brukar också tänka mig musklerna som ett trasigt gummiband efter träningen. Då blir man inte heller så sugen på att stretcha då detta borde skada musklerna ännu mer.

    Vad det gäller vinet så är det väl så att man tycker att alla är skitsnygga när man druckit för mycket :).

    Nu skall jag gå och köpa rödbetsjuice!

    SvaraRadera