Andra sidor

onsdag 5 februari 2020

Flera fördelar med periodisk fasta

De senaste åren har det gjorts en rad studier av olika typer av periodisk fasta. Nyligen gjordes en stor randomiserad och kontrollerade studie för att titta på de biologiska effekterna av att fasta 36 timmar med ett 12 timmar långt ätfönster, så kallad varannandagsfasta. 

I studien ingick 60 personer där ena hälften följde varannandagsfasta och den andra hälften åt som vanligt. Dessutom studerade forskarna en grupp på 30 personer som utövat varannandagsfasta i minst 6 månader. De jämfördes med personer som aldrig fastat. Syftet med den delen av studien var att fånga upp långsiktiga effekter. 

Hälsofördelar med fasta

Det visade sig att personerna som fastade hade svårt att hinna äta lika mycket som tidigare. De minskade sitt kaloriintag med 35 procent och förlorade i genomsnitt 3,5 kg på fyra veckor. 



Förutom viktnedgång noterade forskarna en rad biologiska effekter hos de personer som fastade varannan dag:
  • Nedreglering av aminosyror som metionin. Eftersom aminosyror är en signal om att det finns tillgång på näring aktiverar de cellens centrala signalväg för tillväxt, mTOR. Fasta hämmar mTOR, vilket ställer in cellerna på underhåll och återanvändning av aminosyror. Det tycks vara bra för organismen på lång sikt. Studier visar att begränsning av aminosyror förlänger livslängden hos möss
  • Kontinuerlig uppreglering av ketonkroppar.
  • Minskade nivåer av den inflammatorisk markören sICAM-1.
  • Sänkta nivåer av tyreoideahormonet trijodtyronin utan att sköldkörtelns funktion blev nedsatt. Sänkta nivåer av detta hormon har kopplats till ökad livslängd hos människor.
  • Sänkt kolesterolnivå.
  • Minskning av bukfett. 

Dessa effekter har en evolutionär historia, tror forskarna. Människans fysiologi är känslig för perioder av näring och svält. Det tycks som att kontinuerligt intag av kalorier hämmar autofagi - cellens renhållningsarbete. När autofagi aktiveras äts trasiga delar av cellen upp och återcirkuleras, vilket motverkar åldrande. Gamla proteiner blir som nya. 

Autofagi. Lysosomer är cellens återvinningsfabrik.


Pröva fasta 

Jag har fastat minst 12 timmar per dygn i flera år. Jag springer och tränar utan problem på fastande mage. Det är en kombination som ökar autofagi. Jag har tappat några kilo bukfett och är mer alert och aktiv.

Om du ska börja fasta bör du först testa 12/12-fasta. Mer fasta än så är inte för alla och definitivt inte för exempelvis växande ungdomar, gravida eller personer med historia av ätstörningar. 

4 kommentarer:

  1. Låter intressant, har du koll på hur en 24h fasta per vecka påverkar autofagi?
    Är det något man ”tjänar” på att göra eller är 16-18h per dygn mer värt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tror ingen riktigt vet men många som forskar om detta brukar fasta lite längre (några dagar) 2-3 gånger om året för att vara säker på autofagi. nån dag lite då och då med 24h är förmodligen bättre alltså. Det finns många som påstår saker men bäst är att läsa riktiga studier eller lyssna på de som fördjupat sig ordentligt som yoshinori ohsumi som fick nobelpris för dessa upptäckter 2016. Han är svårlyssnad men en pålitlig källa. Även dr Kroemer är en bra källa.
      ohsumi: https://www.youtube.com/watch?v=6bAkvnvX0W8
      kroemer: https://www.youtube.com/watch?v=rmhFTbgTvaU&t

      Radera
  2. Tack för sista delen av inlägget! Har funderat på att börja med periodisk fasta de senaste åren men pga jag fått två barn under de senaste 4,5 åren har graviditet och efterföljande amning satt käppar i hjulet. Tycker även det är tveksamt att med barn hemma undvika gemensamma måltider, tycker det ger konstiga signaler till barn på många sätt.

    Det som har funkat är att inte äta något efter gemensamma middagen, dvs ingen kvällsmat med barnen, vilket innebär matuppehåll 12-13 timmar. Har ju läst en hel del här på din blogg och önskat komma upp i fler timmar, men känns fint att det kanske får räcka för tillfället och att i en annan del av livet får finnas andra möjligheter till "bättre" fasta.

    Tack för mycket bra blogg överlag!

    SvaraRadera