Andra sidor

onsdag 26 november 2014

Många eller långa steg?

När jag springer lyfter jag benen omkring 175-180 gånger i minuten. Jag vet inte om frekvensen är högre om jag ökar farten. När jag har bråttom har jag annat för mig än att räkna steg, men jag kanske ska räkna nästa gång. Jag vet att när jag springer nedför har jag mycket högre frekvens - så hög jag kan - men jag vet inte exakt. Jag tror också att frekvensen sjunker när jag blir trött. Det är ganska mycket jag inte vet, det bästa med det är att det finns mycket att ta reda på. Det är bara att räkna antalet gånger den ena foten slår i marken under 20 sekunder och multiplicera med 6. Det är bara så lätt att glömma räkna när man spurtar eller när man är trött.


Jag vet inte hur långa steg jag tar heller. När snön kommer skulle jag kunna ta en tumstock och mäta avståndet eller så kan jag räkna antalet steg jag tar på 100 meter. Om jag tar 100 steg, så är steglängden ca 1 meter. För att öka steglängden måste jag öka kraften som foten slår ner i marken med och eftersom marken - enligt Newtons tredje lag - slår tillbaka med en lika stor kraft förlängs muskler och senor som en båge och skjuter iväg foten som en pil från en spänd pilbåge. Denna kraft blir större ju mer kraft jag planterar i jordklotet under mig.

Vad jag egentligen ville säga med allt detta är att löphastigheten styrs av en enkel ekvation: Hastighet = steglängd x stegfrekvens. Denna ekvation säger att en förändring av löphastigheten beror på steglängd eller på stegfrekvens eller en kombination av de två. Någon av faktorerna måste ändras för att produkten, d v s hastigheten, ska förändras. Svårare än så är det inte. Usain Bolt sprang 41 steg när han tillryggalade 100 m på tiden 9, 63. Det ger en steglängd på 100/42 = 2,44 meter och en frekvens på (41/9,63) x 60 = 255 steg per minut. Det är extrema värden, men Bolt är en extrem idrottsman. Det finns sprinters som tar längre steg och som har högre frekvens, men ingen annan har samma kraftfulla kombination som Usain Bolt.
Grafen visar det empiriska sambandet mellan stegfrekvens och steglängd. Källa: http://www.kihu.fi/tuotostiedostot/julkinen/2007_num_factors_re_10000.pdf
Hur gör sprinters och långdistanslöpare?
Sprinters är kraftigt byggda och kan generera mycket kraft när de träffar marken, vilket leder till att de flyger långt på varje steg. Därmed kan man tro att steglängden är viktigast. Men en del sprinters tycks vara mer beroende av nervsystemets förmåga att snabbt lyfta benen, vilket ger dem hög stegfrekvens. En studie på sprinters från 2011 bekräftar att en del sprinters förlitar sig på steglängd, medan andra kör på frekvens. Det beror på att en del springer mer på kraft, medan andra utnyttjar ett väloljat nervsystem som lyfter fötterna, svänger benpendeln och aktiverar musklerna i snabb takt. De behöver därmed inte lika mycket kraft. Sprinters litar till olika faktorer i ekvationen.

Ekvationen gäller även långdistanslöpare. I en studie, som Steve Magness skrev om för några år sedan, jämförde man steglängd och stegfrekvens från finalen på 10000 meter i VM 2007 som Bekele vann före tvåan Sihine och trean Mathathi. Forskarna beräknade hastighet, frekvens och steglängd. De tre sprang de första 9000 metrarna med samma hastighet, men med olika strategier. Bekele hade låg stegfrekvens och lång steglängd. Mathathi hade hög frekvens och kort steglängd, medan Sihine låg mitt emellan.
Källa: Enomoto et al. (2008). Biomechanical analysis ...
Den sista kilometern gick 10 sekunder snabbare. Bekele sprang det sista varvet på 55, 51. Hur kunde takten öka så mycket? Ekvationen ger svaret. Bekele ökade sin stegfrekvens från 190 till 216, men höll steglängden konstant. Tvåan Sihine ökade först stegfrekvensen sedan sin steglängd. Mathathi ökade sin steglängd, men minskade stegfrekvensen något på sista varvet.

Alla tre förbättrade den faktor som var lägst under större delen av loppet. Bekele hade låg stegfrekvens, som han sedan ökade med nästan 15 procent den sista kilometern. Det kanske är så att löpare omedvetet förlitar sig på den ena eller den andra faktorn, för att "vila" den andra faktorn. Sedan plockar de fram den när det är dags att öka hastigheten. Det är ett känt faktum att i slutet av ett lopp släpper det omedvetna lite av greppet och låter löpare ta del av kroppens reservkapital. Till viss del kanske dessa reserver lagras i den av faktorerna som är något svagare?

Med tanke på allt detta borde löpare som springer med kraft - och som därmed har bra längd i steget - fokusera mer på benens pendelrörelse och tvärtom?
Bekele får upp underbenet bäst på slutet. Stillstudie av de tre. Källa: Enomoto et al. (2008). Biomechanical analysis ...
Den bästa lösningen för långdistanslöpare kanske är att göra som Bekele och byta strategi när man blir trött. Han är förmodligen inte medveten om detta - åtminstone inte innan studien gjordes - men det kanske var anledningen till att han vann loppet. Bekele kunde variera båda faktorerna för en bra produkt. Det betyder att jag borde köra mer på kraft och längd än på frekvens i slutet av ett lopp. Det kanske finns reserver gömda där. Men det finns också risk att man tar långa steg på fel sätt - ungefär som man gör när man promenerar - särskilt när man är trött. När fötterna landar med hälen långt framför kroppens massmittpunkt - och därtill kanske med låst knä - bromsar det farten och det kan också öka risken för skador.

Kan jag öka frekvensen?
För att öka stegfrekvensen måste man programmera om de neuromuskelära kopplingarna som styr benens pendelrörelse. Elitlöpare ligger nästan alltid på över 180 steg per minut, medan vanliga motionärer ligger mellan 150-170. Att öka från 150 till 180 från den ena dagen till den andra går inte. Däremot kan man försöka öka med 5 % tills det känns bekvämt och sedan öka med ytterligare 5 %. Ett smart sätt är att lyssna till musik med önskad frekvens (finns listor med BPM). Ett annat sätt är att använda olika tankefigurer som att man springer på het kol eller bara tänka ”snabba fötter”. Men det kanske effektivaste sättet är att springa med någon man gillar som har högre frekvens, för man vill gärna falla in i samma takt som den man gillar. Det är därför personer som gillar varandra beter sig nästan likadant och med åren börjar de t o m likna varandra.

Den senaste månaden har jag fokuserat på frekvens. Jag försöker öka takten, luta svagt framåt från vristen och att landa på trampdynorna. Jag håller kroppen i en rak linje med några graders lutning framåt och blicken fastlåst vid ett jaktbyte i fjärran.

6 kommentarer:

  1. Ligger dom kring 180 som ett resultat av farten de springer i, eller springer de snabbt som ett resultat av frekvensen? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min åsikt är att ägget kom före hönan:)

      Radera
  2. När jag för två år sedan lade om min löpstil till att landa på fram/mellanfoten kom per automatik också kortare steg och högre frekvens. I princip är jag nu tillbaka till samma löpstil som jag hade i yngre tonåren (i början av 70-talet). Initialt gav det ingen mätbar förändring av löpekonomin (antal pulsslag per km under samma runda) men jag tror att jag numera, efter att ha ”nött” lite på tekniken, förbättrat löpekonomin med någon procentenhet. Det är å andra sidan svårt att mäta då även konditionen kan ha förbättrats under perioden. Mina erfarenheter tyder på att det dock inte är så enkelt att bara byta från en dag till en annan utan det handlar om ett antal faktorer som måste samverka, bl.a.:
    - Frekvens och steglängd
    - Skor med lägre tå-häl drop
    - Lättare skor
    - Träna ovana muskler
    Den första punkten har du redan behandlat i inlägget ovan. För min del är det fortfarande lite svårt att hålla tillräckligt hög frekvens. Kanske kommer jag att skaffa en fotpod för att få bättre koll på den faktorn. Då kommer jag även att försöka testa olika frekvenser för att se vilken frekvens som ger bäst löpekonomi för mig.

    Minde tå-häl skillnad i höjd tycks åtminstone för mig underlätta övergång till framfotalöpning. Jag har fortfarande kvar ett par skor med högt tå-häl skillnad och nog känns det svårare med den ”nya” löpstilen i dem, även om det går.

    Lättare skor har du också berört i tidigare artiklar. Jag skulle vilja betona detta som en oerhört viktigt punkt i sammanhanget. Jag förmodar (och är nästintill övertygad om…) att inverkan av skons vikt är mycket mer betydelsefull när steglängden kortas och frekvensen ökar. Massan måste ju accelereras och retarderas oftare än vid lägre frekvens. Några få jämförelser jag har mellan skor med vikterna 175 respektive 280 gram tycks också bekräfta en liten skillnad i löpekonomi – till fördel för de lätta skorna, som man kunde förmoda. Båda de skorna har jag förresten haft sedan i våras och ångrar inte en sekund att jag skaffade dem. Löpekonomin har jag mätt som skillnad i pulsslag per km vid samma fart och puls. Tå-häl skillnaden är nära noll i det förstnämnda fallet och 4 mm i det andra. Den skillnaden är marginell. Dock är det stor skillnad i dämpning. Det gör att jag hittills inte vågat använda de lätta skorna vid asfaltlopp längre än 5 km. Löpning på skogsstigar med mycket stenar och rötter är också ganska jobbigt med de minimalistiska skorna. Underlaget känns i fötterna, helt enkelt.

    Man märker vid övergången i löpstil att en hel del muskler är otränade för uppgiften. Det gäller att försiktigt öka mängden framfotalöpning. I mitt fall fick jag ont i vadmusklerna. Det var inte någon ”vanlig” träningsvärk utan förmodligen ”compartment syndrome”, dvs. att muskeln inte får plats i skidan. Det känner jag inte längre något av. Intensiv massage och mindre löpning verkade fungera. För att skydda hälsenorna mot skador har jag infört tåhävningar som en del av stretchningen efter löpning. Några sådana problem har jag inte haft kanske tack vare den förebyggande vården.

    Slutligen: När det gäller löpfrekvens vill jag nämna ett exempel, Lasse Virén. Han låg oftast över 200 i frekvens (jag har sett siffran 214 någonstans på nätet). Löpsteget kanske inte var så estetiskt vackert men nog såg de ut att gå lätt i alla fall. Den amerikanske maratonlöparen Frank Shorter, som också sägs ha haft bra löpekonomi, har nämnt i en intervju att han själv och Virén testades med en s.k. kraftplatta. Den gav inget utslag alls (!) i längsled för någon av dem när foten landade. Bättre betyg kan man knappast få! De allra flesta löpare ”bromsar” lite vid landning för att sedan (förstås…) få ett utslag från kraftgivaren i andra riktningen vid frånskjut (det måste man ju ha för att kunna röra sig framåt). Spontant känner jag själv vid löpning på grus – och speciellt i svag nedförsbacke – en viss ”bromsning” (i branta nedförsbackar måste man helt enkelt bromsa lite, det är ofrånkomligt). Det finns således lite kvar att förbättra.

    Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter. tack för den lååånga kommentaren, som ett extra inlägg:)

      Det finns alltid grejer kvar att förbättra. Grus är ganska avslöjande för det hörs om man bromsar in. Tror jag ska kolla video med Virén.

      Radera
  3. Först vill jag tacka för en bra blogg. Alltid roligt att läsa dina inlägg som brukar vara intressanta, sakliga och tänkvärda. Så fortsätt så är du snäll.

    Reagerade bara på att du skriver att du inte vet hur långa steg du tar. Men det är klart att du gör, vilket du säkert redan tänkt på.
    För om du vet frekvensen (antal steg per min) och ditt tempo just då (e.g. gps klocka) så vet du ju även steglängden.

    SvaraRadera