Andra sidor

tisdag 13 november 2012

Ska man träna om man är sjuk?

Nu närmar vi oss tiden när förkylning, influensa och vinterkräksjuka härjar. Allra vanligast är förkylningar som orsakas av rhinovirus. De smittar oss året om, men som så många andra smittsamma sjukdomar är den vanligast under vinterhalvåret. Den mest sannolika anledningen till att infektioner sprids mer på vintern är att man vistas mer inomhus och träffar fler människor på nära håll, som jag skrev om tidigare.

Ett rhinovirus.
Om man har oturen att bli sjuk, ska man träna då? Svaret på frågan beror på hur sjuk man är. Känner man sig trött och hängig, är det hjärnans sätt att tala om för dig att du bör ta det lugnt. För kroppen kostar det energi att bekämpa infektionen. Tiden läker alla sår. Men vi människor är gjorda för aktivitet och att vila för mycket är inte heller bra.

Gör en halskoll
Den vanligaste rådet är att göra en halskoll. Om man bara känner av symptom ovanför halsen, som rinnande näsa, hosta och lite halsont, är det oftast ofarligt att träna. Men har man symptom under halsen, såsom djup hosta (ur bröstet), värk i kroppen, andfåddhet, diarré, kräkningar, yrsel och feber, då ska man absolut inte träna. Det kan vara svåra gränsdragningar, det viktigaste är som alltid att lyssna till kroppens signaler. Hur det känns är viktigt. Känslan är hjärnans kommunikation med oss och utifrån hur det känns kan man kalibrera sin träning.

Ett bra råd är att börja träna med 50 procents ansträngning och 50 procents varaktighet om halskollen ger klartecken. Det är viktigt för immunsystemet, eftersom några timmars träning i veckan förstärker det. Man kan utnyttja tiden genom att se det som en tid för återhämtning. Man kan öva teknik och annat som inte är lika stressande och ansträngande. Det finns massor av balansövningar och annat man kan sysselsätta sig med, sådant som man hoppar över när man tränar hårt. Om det känns bra kan man utöka procentsatserna.

Förkylningar och prestation
Det är ganska ont om bra studier på förkylningar och träning. I en studie gick man dock rakt på sak och sprutade in rhinovirus i näsan på 50 modiga försökspersoner (förmodligen studenter i behov av pengar) som alla blev sjuka. Hälften av dessa tränade sedan 40 min om dagen med en intensitet på 70% av maxpulsen. Den andra gruppen tog det lugnt och gick promenader.

Gruppen som motionerade kände sig friskare än gruppen som vilade. Det kanske berodde på att träning ökar flödet av vätska och slem (mucus). Det rensar luftvägarna. Däremot var det ingen skillnad mellan gruppernas symptom och hur lång tid det tog att bli frisk. Träning tycks således inte fördröja tillfrisknandet. Däremot gör träning att vi känner oss piggare, vilket är nog så viktigt.

I en annan studie gjorde man ett kontrollerat experiment med 45 personer. De utsattes för rhinovirus och efter tre dagar utvecklade de alla symptom på förkylning. De jämfördes sedan dels med en kontrollgrupp, dels med de tester som de själva utförde innan förkylningen. Det visade sig att de som smittats presterade precis lika bra som de friska och som när de själva var friska. De hade samma lungkapacitet och forskarna fann inga fysiologiska skillnader mellan grupperna. Resultaten av båda dessa studier har än så länge inte falsifierats av några andra studier.

Brasklapp
I ett pressmeddelande i veckan bekräftar Keith Veselik, MD och chef för från Loyola University Health System, att motion är nyckeln till god hälsa och att det är fritt fram att träna om man bara känner symptom från halsen och upp. Den stress man utsätter kroppen för vid träning kan vara farlig för personer med hjärtfel och andra medicinska åkommor. Är man osäker ska man kontakta sin läkare.

Det allra viktigaste är dock att man håller sig hemma, oavsett om man ska träna eller inte träna. Virus finns för att vi och andra livsformer sprider dem vidare. Har man väl blivit smittad av ett virus finns det ingenting som kan skynda på tillfrisknandet. Men man kan i alla fall tvätta händerna med tvål lika länge som det tar att sjunga blinka lilla stjärna och hålla sig hemma. Därmed kanske just dina virus misslyckas med att fortplanta sig.




9 kommentarer:

  1. Är det verkligen "otur" att bli sjuk? Mycket är trots allt ganska självförvållat... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja när jag blir sjuk är det otur. Men alla andra får skylla sig själva ;)

      Radera
  2. Instämmer i otursorsaken, helt rätt. Intressant med det där ovanför halsen, ungefär så jag tänkt själv många gånger, nu svart på vitt mer eller mindre (än så länge iallafall). Någonstans för ett tag sedan läste jag att en landslagsläkare (kan varit friidrott) utdömde träningsförbud för (elit)idrottarna när antingen vilopulsen var 20 slag över normalt eller vid feber. Men, givetvis är det bästa att lära känna sin kropp, va! /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis. Det tar ju ett tag att lära känna sin kropp, men håller man på och tränar och jobbar med den så blir man ju ganska bra kompisar till slut. Jag känner mig helt säker när jag ska och inte ska träna, men det är svårt att ge andra råd hur de ska göra. Men halskoll och 50-50 är ganska bra riktlinjer tycker jag och ger lite stöd om man är säker.

      Radera
  3. Ibland har man förtjänat att bli sjuk och ibland är det otur.

    Själv kör jag (manisk) handtvätt, både tvål och handsprit flera gånger om dagen, och starka D-vitamintabletter i år och hoppas det ska hålla det mesta borta. Men åker man regelbundet kollektivtrafik i Stockholm så ska det nog till ett mirakel för att lyckas undvika allt.

    Angående symtom så har man ju blivit itutad att man inte ska träna med halsont, men det kanske inte stämmer. Vilopulsen kollar jag om jag känner mig det minsta "hängig" och jag skulle nog avstå träning om den låg på 5 slag över normalt. Men oftast känns det ju redan efter några meter om det är en smart idé att springa eller om man ska vända om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kollektivtrafik är ett gissel, särskilt före någon tävling eller nåt annat och man sitter inom två meter från någon som snörvlar och hostar från djupet av bröstet. Usch! Man får koncentrera sig på det man kan och tvätta händer, käka d-vitamin och hålla händerna från ansiktet.

      Lindrig halsont är ok, men känns det lite djupare ska man inte träna. Gränsen är svår att dra, men jag tror man känner det om man känner efter;)

      Radera
  4. Det är inte så svårt att avstå träning när symtomen finns i kroppen och man känner sig helt sänkt. Däremot sista dygnet innan symtomen kommer. Då är kroppen full med bakterier och virus. Detta är antagligen den största riskperioden för kroppen.

    SvaraRadera
  5. Har man halsont ska man inte träna, oavsett om det är lindrig eller svår värk. Detta pga en association mellan de virus och bakterier som kan orsaka halsont och hjärtmuskelinflammation (myokardit). Det sistnämnda kan vara dödligt och ge permanenta hjärtfel. Just Rhinovirus som det hänvisar till ovan är inte associerade med myokardit så de studierna är i detta sammanhang irrelevanta. Problemet är att du aldrig vet exakt vilket virus du drabbats av när du får förkylningssymtom. Eftersom myokardit dessutom på ett obelastat hjärta inte behöver ge några symtom alls så bör även lindriga symtom innebära försiktighet och just halsont hör till de symtom man bör ta på tillräckligt allvar för att avstå träning. http://fyss.se/wp-content/uploads/2015/02/FYSS-kapitel_Infektioner-och-fysisk-aktivitet.pdf

    SvaraRadera
  6. Det brukar stå att det går att träna om symptomen är ovanför halsen och man har en runny nose och sore throat men jag håller med om att man bör vila vid halsont. Riskerna är för stora.

    SvaraRadera