Andra sidor

onsdag 21 december 2011

Mobbning på konferens

Igår hade vi konferens på hotell Södra berget. Vi diskuterade mobbning på arbetsplatsen. Det var förstås julmiddag också. Och spa. Men jag tog med mig skidorna istället, för jag hade ingen lust att ligga i blöt tillsammans med mina kollegor. Jag hann åka 15 km medan de guppade omkring. Jag sov över på hotellet och efter en tidig hotellfrukost åkte jag ytterligare några kilometer med fokus på tekniken, samtidigt som solen försökte kravla sig upp ur en av årets längsta och mörkaste nätter. Nu börjar snart det norra halvklotets halvårslånga färd mot ljuset.

Jag fick ihop 18 km på två dagar och sammanlagt är jag nu uppe i 38 km. Det är bara 962 km kvar till Vasaloppet. Målet är att hinna 1000 km innan dess. Men det är inget viktigt mål.

Ordet mobbning
Syftet med konferensen var som sagt bland annat att diskutera mobbning. Det är ett ämne som stötts och blötts i åratal, men har det blivit bättre? Barn och vuxna mobbas överallt, varje dag.

Mobbning är något som finns i oss. Den förste som använde ordet mobbning var etologen Konrad Lorenz när han beskrev hur djur attackerade i flock. Först på 1960-talet använde en svensk läkare samma ord om barns beteende på skolgårdar. Innan dess "fanns" det ingen mobbning. Om det saknas ord och begrepp, finns det heller inget tankemönster - alltså verkliga fysiska kopplingar i hjärnan - som motsvarar fenomenet i medvetandet. Det kan ibland leda till kulturkrockar när begrepp som vi tar för givna helt saknar motsvarighet i en annan kultur. Det finns t ex stammar i djunglerna som inte har ord för färger som gult och blått. Det var först på 1800-talet som vi i Sverige fick ordet lila. Innan dess beskrevs lila som brunt eller blått. Det är förklaringen till varför det heter blåklocka, blåklint och brunört. Lila fanns inte.

Lagstiftningens dilemma

De program som skolorna använder mot mobbning tycks inte fungera, enligt en utredning från Skolverket. De kan t o m förvärra problemen. På arbetsplatser finns inga program (vad jag vet?) och det kanske är lika bra det om de motverkar sitt syfte. Men någonstans finns det säkert lyckade exempel, ungefär som skolan i Naperville är ett ganska okänt lyckat exempel på hur man förenar idrott och studieresultat. Hälsan tiger still och behöver lyftas fram.

Lagstiftning kan vara en väg och den vägen är samhället inne på. Samtidigt finns det en baksida med lagstiftning, eftersom det skapar ängslighet och lättkränkthet. Offertänkande är inte en framkomlig väg, det minns man inte minst från Noggerdebatten för några år sedan när en glass blev anklagad för rasism. Det är bara korkat och motverkar sitt syfte. Ser man sig alltid som offer kommer man ingenstans, det finns ju alltid ”någon annan” att skylla sina misslyckanden på och då är det ju ”någon annan” som har bollen medan man själv spelar offerrollen.

Mobbning och mobbare
Att mobba är ett sätt att få status och det är ofta en person med begränsad förmåga till empati som tar kommandot. Sen hänger andra på. De skulle inte själva mobba, men de tar chansen att bli integrerade i gruppen. Att skratta tillsammans skapar avspänning och sammanhållning i gruppen, men för den som står utanför är skratten aggressiva, hånfulla grin med blottade huggtänder. Inte ens ett glatt skratt är alltid odelat positivt. Det beror på var man står.


Två perspektiv
De flesta som mobbas försöker med olika strategier. En del anpassar sig och strävar efter att vara till lags och vara roliga. En del framgångsrika komiker har använt den strategin. Andra försöker bli duktiga. De försöker ta revansch och visa att de duger. Det vimlar av framgångsrika människor som drivits av detta bränsle. En tredje grupp viker undan för att undvika negativa kommentarer. De blir känsliga för kritik och tystnar. De blundar och får svårt att ta sig fram i livet. Jag känner inte till några som använt den strategin, inga kända personer i alla fall. De varken hörs eller syns. Men de finns.

Många har säkert prövat alla tre strategier. Vad ska man göra åt det? Ingen aning. Det är ett svårt ämne och fanns det en känd lösning skulle den vara implementerad sedan länge (rätta mig gärna om jag har fel). Men en början är ju att erkänna att sådant som mobbning finns inom oss alla. Vi människor gör nästan vad som helst för att få vara med i en gemenskap och den som inte tror det kanske aldrig har tvingats göra ett sådant val. Det finns undantag, men de är få och de bär ofta någon form av stark inre övertygelse.

Mobbad på jobbet
Egentligen borde jag som är lite avvikande på min arbetsplats ligga i riskzonen för mobbning. I ett personlighetstest som vi gjorde förra året hamnade jag och en nyanställd ung tjej i en egen grupp. Resten av arbetslaget bestod av ungefär lika delar ordningsamma administratörer, resultatinriktade producenter och sociala integratörer. I vår lilla ruta hörde de kreativa entreprenörerna hemma. Jag och den nyanställda försökte hitta några gemensamma nämnare utan att riktigt lyckas. Vi kanske är de mest olika i hela gruppen, ändå hamnade vi i samma ruta. Efter tio minuter kom vi fram till att vi delade två egenskaper och en av dem var att vi gärna tänkte utanför ramarna. Jag vet inte vilken grupp mobbarna skulle höra hemma i. Men de mobbade hör ofta hemma i minoriteten, så vi två är helt klart i riskzonen.

Fast jag kanske klarar mig från mobbning för att jag är så snäll och skämtar så mycket med alla och för att jag är allmänbildad som en uppslagsbok och gärna ställer diagnoser och ger råd. Dessutom undviker jag alla medarbetarsamtal och annat som riskerar att krossa min känsliga själ :).


6 kommentarer:

  1. Åh Johan. Jag gillar ju dig och din blogg. Så skriver du så dumt om Noggerkampanjen. Ja den misslyckades men att säga att den är korkad och dum för det är mycket opassande av en vit man. För alla som har en relation till N-ordet var det alldeles uppenbart vad den reklamkanpanjen anspelade på och mot bakgrund av N-ordets relation till kolonialism, slaveri och rasism så är det självklart viktigt att bekämpa alla sådana anspelningar. Sen kan man hävda att det finns mer effektiva sätt. Men när man blir kränkt så blir man kränkt och att dessutom bli anklagad för att vara korkad av en vit man gör inte saken bättre. Bot och bättring önskas!

    SvaraRadera
  2. Jaja, man kan ju inte vara överens om allt, då blir det ju lite tråkigt, eller hur? Kanska korkat var ett starkt ord, det kan jag hålla med om, men det var en ogenomtänkt kampanj och jag tror knappast GB anspelade på rasism. Det kan man ha olika åsikter om, men jag tycker man ska välja sina strider - det har livet lärt mig - och en glass är inte värd en strid, särskilt som det dessutom ger rasister bränsle. Jag hade stor respekt för Stig Wallin men det blev fel där, tycker jag. Det är nog försent att bota mig, hoppas du står ut med både mig och bloggen iaf;)

    SvaraRadera
  3. Hittade din blogg för några dagar sedan, och har betat igenom en lång rad intressanta inlägg. Givande läsning och jag instämmer i (nästan) allt du skriver angående löpning och hjärnan. Bra grejer!

    Passar även på att tipsa om Maciej Zarembas artikelserie om mobbarna & rättvisan i DN förra våren. http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/sag-inget-vanligt-till-mig

    SvaraRadera
  4. Tack Jonas! Vilken bra och vilken fruktansvärd artikel. Intressant hur man gör i Frankrike. Zaremba är nog en av sveriges bästa journalister. Han går alltid på djupet. Jag läste både Zarembas artikelserie Först kränkt vinner och den här om mobbingen nu och det är så bra ... och så fel och så hemskt ... och så klockrent skrivet.

    SvaraRadera
  5. Ja tänk om det fanns en lösning...
    Det är egentligen inte ett dugg konstigt att det finns så många krig. När vi inte ens kan vara sams med grannen eller arbetskamraterna...

    SvaraRadera
  6. Ingmarie: Så sant. När jag var yngre hade jag en lösning på allt, nu hoppas jag bara att allt löser sig.

    SvaraRadera