Ladda med Trafikmagasinet
För några år sedan publicerades en studie där 16 frivilliga cyklade tills de blev utmattade. Sedan fick cyklisterna antingen se en dokumentär om bilar eller utföra ett krävande kognitivt test av typen AX-CPT. Bildokumentären var utvald i syfte att upplevas som neutral och lugn.
När de båda grupperna sedan cyklade visade det sig att de som genomförde testet blev mycket tröttare än de som tittat på film om bilar. De upplevde själva att de var tröttare och de slutade cykla 15 % tidigare än den mentalt utsövda gruppen. Det gick inte att finna några fysiska skillnader mellan grupperna. De mentalt utmattade gav helt enkelt upp tidigare. De blev inte fysiskt trötta av testet, ändå sänkte testet deras prestationsförmåga rejält.
Dagarna innan ett lopp bör man alltså ta ledigt från jobbet (om det är mentalt ansträngande) och se på gamla avsnitt av av Trafikmagasinet, eller något annat som varken berör eller upprör.
Vart tog den här mannen vägen? |
Forskarnas psykobiologiska hypotes är att våra fysiologiska gränser sätts av en balans mellan motivation och upplevd ansträngning. Vi ger inte upp i första hand för att energin till musklerna tar slut eller p g a brist på syre eller någon annan fysisk faktor, utan därför att den upplevda kostnaden är större än den upplevda vinsten. En trött hjärna eller en trött muskel kan båda öka den upplevda ansträngningen och få oss att ge upp. Alla upplevelser sker i hjärnan. Det är där som helhetsbedömningen görs.
Gäller också på en fotbollsplan
Hypotesen testades också under en fotbollsmatch av några andra forskare. Man körde slut på ett antal fotbollsspelare genom kognitiva tester och sedan undersökte man hur trötta de blev. Det man fann var att de korta rusningarna inte påverkades, däremot de långa, lågintensiva löpningarna. Det lågintensiva - som är den största delen av en match - upplevdes som jobbigare, medan det högintensiva arbetet upplevdes som vanligt. Det kan bero på att fotbollsspelarnas motivation är hög när de rusar efter ett mål, en boll eller ett smalben. Motivationen är däremot låg när man väntar på bollen och springer i positioner. I sporter som ishockey och fotboll är det en stor del av det fysiska arbetet och därmed är det viktigt att spelarna är mentalt utvilade innan match.
I fotboll är det mycket spel utan boll(ar) ... |
Just nu genomförs studier där man undersöker möjligheten att återställa hjärnans kapacitet med hjälp av koffeintuggummin eftersom koffein och trötthetsämnet adenosin kan binda till samma receptorer. Adenosin samlas i hjärncellerna när man är vaken och de fäster vid speciella receptorer på cellens yta och "säger åt" dem att de är trötta. Koffein "gömmer" adenosinet för hjärnan och lurar den att den är piggare än den är. Hypofysen tolkar den ökade aktiviteten som stress och släpper ut adrenalin - pulsen ökar, pupillerna vidgas och glukos strömmar ut i blodet. Även dopamin frigörs. Vi blir piggare och allt känns lite bättre. Det är därför så många dricker kaffe. Kaffe har faktiskt varit dopingklassat och ligger på gränsen till att vara otillåtet.
Tungt just nu
Det har regnat i flera dagar. Det är mörkt ute. Att springa ut känns jobbigare efter en tung dag med mycket mental anspänning. Fast det beror alltså på. Ett lugnt pass går alltid bra. Men man ska inte jaga rekord efter en dag av mentala utmaningar. Att träna med andra kan öka motivationen och göra de hela enklare. Motivation är viljestyrkans viktigaste bränsle och utan kaffe skulle jag inte orka stiga upp och gå ut i mörkret på morgonen.
PS. Här kan man testa det tuffa kognitiva testet. Det kan vara bra en dag då man inte tränar fysiskt men vill träna sin hjärna.
Vad bra, då kan man titta på Idol imorrn kväll med gott samvete och även veta att det bäddar för en bra insats på lördag.
SvaraRaderaMagnusN: Idol måste vara perfekt :)
SvaraRadera