Andra sidor

måndag 14 mars 2011

Spring dig yngre

102 åriga Buster Martin tränar för
London Marathon.
I en stor studie där syftet var att undersöka cellers åldrande fann man att löpare åldras långsammare än inaktiva personer. I studien jämförde man två grupper av löpare med inaktiva jämnåriga. De två grupperna bestod dels av unga professionella löpare som sprang ca 70 km i veckan, dels av äldre motionärer i 50-årsåldern som sprang 75-80 km i veckan. Det rörde sig alltså om hängivna löpare, inte om vardagsmotionärer. Men resultatet kan nog överföras till vanliga motionärer. Tidigare studier pekar på det. Frågan är bara till vilken grad.
 

En av forskarna berättade att det första som han noterade var att de äldre löparna såg mycket yngre ut än sina stillasittande jämnåriga kamrater. Det var en rent subjektiv iakttagelse, men under cellytan tror de sig ha funnit svaret. När forskarna undersökte vita blodkroppar från deltagarna, fann de att cellerna hos både de aktiva och de inaktiva unga vuxna hade ungefär lika långa telomerer. Telomererna är små snuttar av upprepad kod i slutet av DNA-strängarna. När celler delar sig och reproducerar DNA, förkortas telomererna, en process som tros skydda de vitala delarna av DNA men som lämnar cellerna med allt kortare telomerer. När cellens telomerer blivit för korta dör cellen eller försätts i ett slags viloläge, säger Stephen Roth, docent i kinesiologi vid universitetet i Maryland som studerar motion och telomerer. De flesta forskare anser att telomerlängd är en tillförlitlig markör för cellens åldrande. Ju kortare telomerer, desto äldre cell.


Mot bakgrund av detta är det inte särskilt förvånande att inaktiva yngre personer hade ungefär lika långa telomerer som sina aktiva jämnåriga. Deras celler hade helt enkelt inte genomgått så många celldelningar. Men när forskarna mätte telomererna hos de äldre personerna var dock situationen helt annorlunda. De äldre inaktiva hade telomerer som var i genomsnitt 40 procent kortare än hos stillasittande yngre personer, vilket tyder på att de äldre hade celler som åldrats. Bland de äldre löparna, däremot, fann man att de hade anmärkningsvärt ungdomliga telomerer, lite kortare än de hos unga löpare, men bara cirka 10 procent. I genomsnitt minskade telomerförlusten med cirka 75 procent i gruppen äldre löpare. 

Det är oerhört spännande resultat. Löpning påverkar DNA. Genom att springa programmerar vi om våra celler så att de blir yngre och mer robusta. Så länge vi springer tycks det som att kroppen inte har tid med att hålla på att dö. Kroppen kanske tror att vi är yngre än vi är när vi springer runt som galningar. Förmodligen påverkas cellens enzymer av träning, i detta fall enzymet telomeras, vilket skyddar telomererna.

Måste man springa 75 km i veckan? Förmodligen inte. Tidigare studier har visat att även måttlig motion är kopplat till förlängda telomerer så det kanske handlar om ett samband där mer löpning helt enkelt ger längre telomerer. Hur mycket man ska springa för att optimera längden vet vi dock inte än.

Möss på löpband
En ny studie på möss bekräftar resultatet att motion motverkar åldrande. Denna gång ur en annan aspekt, nämligen mitokondrierna - cellernas kraftstationer. Förutom att möss springer på alla fyra är de ganska lika människor. Mössen hade en defekt gen som påskyndar åldrande och forskarna fann att så länge mössen sprang på ett löpband tre gånger i veckan motverkades åldrandet i alla organ. Något att tänka på när man plågar sig på löpbandet. Mössen som sprang höll sig unga och friska, medan deras jämngamla fysiskt inaktiva råttpolare tappade hår, blev sjuka och mindre fertila.

"I believe that we have very compelling evidence that clearly show that endurance exercise is a lifestyle approach that improves whole body mitochondrial function which is critical for reducing morbidity and mortality," säger Adeel Safdar, en av forskarna bakom rapporten. "Exercise truly is the fountain of youth."

"The recipe for healthy aging is very simple, and that's exercise", säger medförfattaren Jacqueline Bourgeois, docent i patologi och molekylär medicin. "The problem is that most people find it a difficult recipe to follow."

Motion bättre än krummilurpiller
Hade det funnits ett piller med samma effekt som motion skulle det sälja som inget annat. Människan tycks föredra piller framför att resa sig ur soffan och börja springa. Vi sitter så bekvämt på vår största muskel, en muskel som vi paradoxalt nog utvecklat för att hålla balansen när vi springer.


7 kommentarer:

  1. Det är kanske därför jag tror att jag fortfarande är 25....? ;-)

    SvaraRadera
  2. Lustigt att du skriver att du TROR att du är 25 Ingmarie. Deepak Chopra är ju mycket för visualisering och mental påverkan. Han menar att om du startar din dag med att intala din kropp att du är tio år yngre så kommer du förmodligen bli tio år yngre. Vi människor förväntar oss att vi skall åldras och dö vilket vi med all sannolikhet gör förr eller senare, men inställningen gör så grymt mycket.

    Precis som en hypokondriker alltid blir sjuk för att han tror att han är sjuk. Hjärnan är (som vi alla vet) fantastisk på alla sätt och vis så det lönar sig nog att hålla den i trim också :)

    SvaraRadera
  3. Jag slutade räkna födelsedagar vid just 25, motionsspringer i dag vid 45 fortfarande milen på samma tider som för tjugo år sedan, he-he

    SvaraRadera
  4. Då ska jag fortsätta tro! Deepak är en av mina husgurus så honom litar jag på. :-)
    Fast ibland undrar jag. Min farmor var "döende" så länge jag kan minnas (en tvättäkta hypokondriker) men hon blev 98 år och var nästan aldrig sjuk! Och hon var världens sötaste. :-)

    SvaraRadera
  5. Oj, 98 år. Låter som bra gener det. Och hon sprang väl förmodligen inte, så du joggar väl runt tills du är 100. Minst. Men dit är det ju 75 år så;)

    SvaraRadera
  6. Hon kanske bara ville ha lite uppmärksamhet och omtanke din söta lilla superfarmor :)

    SvaraRadera
  7. Hmmmm - det är därför jag känt mig så ung senaste åren... Spännande värre!

    SvaraRadera